Wielorybek 17.04.2022 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2022 Dzień dobry, Mam na oku działkę budowlaną. Droga która łączy działkę budowlaną z drogą wojewódzką jest prywatna i należy do osoby sprzedającej działkę. Od sprzedającego dowiedziałem się, że w akcie notarialnym umieścimy zapis o służebności drogi. Mam kilka pytań czy taka służebność jest bezterminowa i bezpłatna? Czy muszę umieścić taki zapis w akcie notarialnym? Dodatkowo przy działce nie ma mediów, gdybym chciał je przyłączyć czy muszę wpisać do księgi wieczystej służebność doprowadzenia sieci i dostarczania mediów na rzecz firm, które sprzedają prąd, gaz, wodę i odbierają ścieki? Czy jest jeszcze coś na co warto zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 17.04.2022 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2022 Cześć.Ja kupiłem działkę na tej samej zasadzie co Ty. Z tego co wiem to właściciel drogi podpisywał zgodę gminie na zaprojektowanie i wykonanie wodociągu w drodze. Co do prądu to kabel zasilający przebiega 50cm w głąb każdej działki. Ja pierwszy kupiłem działkę i jako pierwszy złożyłem wniosek do ZE więc zgodę na moje przyłącze wydawał włąściciel działek. Tak samo ja podpisywałem zgodę na przyłącze dla kolejnych działek. Jeśli chodzi o gaz czy kanalizację to moja gmina nie przewiduje takich udogodnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.04.2022 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2022 Służebność będzie wpisana do aktu notarialnego czyli do obu KW (u nabywcy jako działka władnąca , u zbywającego jako nieruchomość obciążona służebnością). Służebnośc jest związana z nieruchomoscią a nie z właścicielem (''... na rzecz każdoczesnego właściciela działki nr....") . Będzie bezpłatna, o ile strony tak się umówią i bedzie to zapisane w akcie notarialnym czyli w KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts