Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie ścian szczytowych

Recommended Posts

Pytanie o ocieplenie skosu pod membraną dachu - jak to zrobić? Generalnie u mnie trochę nie po kolei - ściany szczytowe już prawie zrobione, dach skończony, jednak między pustakami a membraną mam jeszcze miejsce - w sensie będę musiał jakoś te pustaki docinać i "dopychać" w zostawionej przestrzeni. Na szczęście nie po kolei bo by było bez ocieplenia pod dachem...

Widzę dwie opcje:

1. Styropian (chyba 8-10cm wystarczy?)

- dać całą płytę pomiędzy krokwie czy

- wyciąć pas 24 cm (szerokość pustaka)?

No i ważne pytanie - do jakiego oporu ten styropian ma "dociskać" membranę? Mam coś pomiędzy ostatniego pustaka a styropian dawać? Może być pianoklej?

2. Zrobić zwykłe ocieplenie ściany od zewnątrz, tam dojechać styro do membrany, a potem od wewnątrz upchać tam wełny.

Drugie pytanie dotyczące ocieplenia stropu od wewnątrz garażu - niby poleca się wełnę, ale trzeba robić ten ruszt pod GK - można normalnie te 5 cm styropianu przykleić na jakiś pianoklej do stropu (teriva) i potem to po prostu zatynkować? :D

Ociepleniem zewnętrznym dojechać do membrany. Na ścianie szczytowej powinna być deska czołowa lub ostatnia krokwia wypuszczona poza ścianę od której następnie pójdzie do ściany podbitka.

W czasie ocieplenia wewnątrz w szczeliny pomiędzy ścianę a membranę upchasz wełnę a ją zasłoni wełna umieszczana pomiędzy krokwiami.

Odnośnie stropu nad garażem to postępowanie zależne jest od tego co jest nad garażem. Najlepszym wyjściem jest jednak stelaż wełna folia i płyty rigips.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Dzięki za odpowiedzi! W sumie ta druga opcja z wełną nad skosem jest prosta, a tyle się głowiłem nad tym....

Nad garażem będą pokoje mieszkalne. Rzeczywiście chyba tę wełnę trzeba zrobić, będę miał okazję nauczyć się robić stelaż przed całym poddaszem. Tylko teraz pytanie (czytałem wiele wątków na forum i zdania są podzielone) - stelaż mocuje się do nośnych belek teriva czy do pustaków...?

Przy terivie jest to zależne od pustaków. Są betonowe, ceramiczne i keramzytowe.

Te dwa ostatnie są strasznie kruche więc podwieś stelaż raczej do belek.

Najlepiej jeśli profilami UD 30 objedziesz dookoła ściany na wysokości podwieszania tak aby potem wsunąć w nie profile CD-60.

Nie wiem na jakiej wysokości od sufitu chcesz podwiesić sufit ale twarda wełna 10mm i wieszak kotwowy płaski.