Czarny86 22.04.2022 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 Taka PC wewnętrzna ma już zbiornik na wodę więc tu mi koszt odpada z 2-3k, różnica pomiędzy PC 3-5 kW to chyba jakieś 4k więc do 8k niewiele brakuje. No nie wiem sam ;P Im więcej się dowiaduję to tym ciężej się zdecydować na coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.04.2022 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 ale co w sytuacjach kiedy mamy okresy przejściowe takie jak np obecnie, gdzie jednego dnia może być 12-15 stopni żeby drugiego spadło do 5 a w nocy do 0. Raczej nie dam rady tak sterować akumulacją żeby na szybkości dopasowywać temperatury do takich wahań? Jak macie to obcykane? Od tego jest KG i pogodówka.Wyjaśnione jak to dziala wyżej. Jak jest zimniej to pompa grzeje dłużej i z wyższą temp.zasilania i odwrotnie przy wyższych temperaturach. Efekt tego jest taki,że obojetnie jaka temp.jest na zewnątrz mam w domu cały czas stabilne 22,5-23st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.04.2022 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 (edytowane) Załóżmy że wezmę PC 5kW + wylewkę 10cm nad rurkami czyli jakieś 12cm łącznej grubości płyty to podejrzewam że wygrzanie takiej płyty twa kilkanaście godzin (no chyba że się mylę) i pewnie drugie tyle ta płyta stygnie więc w okresach zimnych takie rozwiązanie jest ok, ale co w sytuacjach kiedy mamy okresy przejściowe takie jak np obecnie, gdzie jednego dnia może być 12-15 stopni żeby drugiego spadło do 5 a w nocy do 0. Raczej nie dam rady tak sterować akumulacją żeby na szybkości dopasowywać temperatury do takich wahań? Jak macie to obcykane? Dopowiem łącznie z fotorelacja W cytacie są zdjęcia z zimy tego roku i temperatura podłogi przy minusowych temperaturach : 2. Czy 55m3 nagrzanego do 23,8-24,5st.C betonu jest w stanie przegrzać dom ? Pytanie retoryczne Bo tyle st.C ma podłoga w trakcie grzania co powoduje temp.w domu 22,5-23st.C Ile czasu ten bufor z betonu może stygnąć i stracić 1st.C ? . Z ciekawości zmierzyłem dzisiaj i dosłownie przed chwilą,temp. podłogi przy obecnie +8st.C a w dzień było nawet +15st.C: Czary mary ? Nic z tych rzeczy, poprostu fizyka A temperatura w domu ? Stabilne 22,7st.C Edytowane 22 Kwietnia 2022 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarny86 23.04.2022 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 No fajnie to wygląda, czyli Ty sobie ustawiasz w PC żeby wtłaczała w podłogę wodę o temp 24st co w rezultacie da temperaturę 23st w domu tak? Analogicznie jak bym chciał mieć w domu 21 st to musiał bym wtłoczyć wodę o temperaturze 22st? A jak to wygląda w sytuacji gdy w domu masz te 23st a dzień jest dość słoneczny i przez okna dodatkowo Ci podbija temperaturę? Taka gruba posadzka pewnie trochę czasu potrzebuje zanim się wychłodzi i temperatura w domu zacznie spadać? Jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 23.04.2022 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 No fajnie to wygląda, czyli Ty sobie ustawiasz w PC żeby wtłaczała w podłogę wodę o temp 24st co w rezultacie da temperaturę 23st w domu tak? Analogicznie jak bym chciał mieć w domu 21 st to musiał bym wtłoczyć wodę o temperaturze 22st? A jak to wygląda w sytuacji gdy w domu masz te 23st a dzień jest dość słoneczny i przez okna dodatkowo Ci podbija temperaturę? Taka gruba posadzka pewnie trochę czasu potrzebuje zanim się wychłodzi i temperatura w domu zacznie spadać? Jak to wygląda? To co w końcu wg Ciebie grzeje dom ? Podłoga o temp.23st.C czy słońce o temp.30st.C ? Na pompie mam ustawioną KG na poziomie +15/32 -15/35,tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 23.04.2022 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 Słońce świeci - to temperatura na zewnątrz nie wzrasta momentalnie, tylko sukcesywnie ; - powietrze w budynku ulega nagrzaniu, - podłogę jedynie po wierzchu w minimalnym stopniu, Jak nie będzie odbioru ciepła przez wylewkę ( wnętrze nagrzane ); - sprężarka zatrzyma się - na skutek działania czujnika temperatury zewnętrznej przy PC na zewnątrz, - uruchomi się ponownie, gdy temperatura wody na powrocie spadnie do takich wartości, w których da sygnał do automatyki PC aby uruchomić sprężarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarny86 23.04.2022 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 Dzięki Panowie sporo mi pomogliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angol05-05 24.04.2022 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Cześć, mam mieszkanie w kamienicy, 65 M2, centralne węglowe, mały piec w przedpokoju, czy pompa ciepła powietrze woda moze byc dobrym rozwiązaniem czy szukać innej opcji. np.piecyk kominkowy na pellet.Dane ze stronki ciepło właściwehttps://cieplo.app/wynik/vfcqDzięki za każdą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 25.04.2022 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2022 Cześć, mam mieszkanie w kamienicy, 65 M2, centralne węglowe, mały piec w przedpokoju, czy pompa ciepła powietrze woda moze byc dobrym rozwiązaniem czy szukać innej opcji. np.piecyk kominkowy na pellet. Dane ze stronki ciepło właściwe https://cieplo.app/wynik/vfcq Dzięki za każdą odpowiedź Ja bym poszedł w klimatyzator z funkcja grzania czyli taka pompa ciepła p-p. A na zimne dni to i kominek byłby ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 25.04.2022 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2022 Cześć, mam mieszkanie w kamienicy, 65 M2, centralne węglowe, mały piec w przedpokoju, czy pompa ciepła powietrze woda moze byc dobrym rozwiązaniem czy szukać innej opcji. np.piecyk kominkowy na pellet. Dane ze stronki ciepło właściwe https://cieplo.app/wynik/vfcq Dzięki za każdą odpowiedź Najlepiej gdyby spółdzielnia ociepliła ten budynek ze 15 cm styropianu grafitowego na ściany + wełna w dach. Okna podałeś współczesne. Wymieniałeś je w ostatnim czasie? Bo jak są nawet PCV ale 15-20 lat stare, to należałoby wybrać "Okna zespolone kilkunastoletnie". P.C. nieco szumi często do 60 dB. Pewnie musiałbyś jeszcze mieć zgodę spółdzielni na powieszenie takiej skrzynki na elewacji. W przypadku klimatyzacji czyli Pompa Ciepła Powietrze-Powietrze - to pewnie trzeba by iść w Multisplit. Taki o mocy w okolicy 8 kW pewnie niewiele będzie tańszy od Pompy Ciepła Powietrze-Woda. Plus podobna sytuacja - szumiący kompresor na elewacji. W starej kamienicy - to trzeba by jeszcze elektrykę sprawdzić czy ma wystarczające przekroje i zabezpieczenia pod takie obciążenia prądowe. Może w tej sytuacji piecyk na pelet byłby bezpieczniejszym wyborem. Ale czy lepszym? trudno mi powiedzieć. Lub tak jak Arturo1972 pisze klimatyzacja z funkcją grzania (mniejszej mocy) na okresy przejściowe (jesień - wiosna), a piecyk na pelet na zimę. Przy takiej kombinacji przynajmniej częściowo klimatyzacja zredukuje ilość spalonego peletu, który również w ostatnim czasie zdrożał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angol05-05 25.04.2022 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2022 Chciałem po prostu zmienić piec na coś innego, nie chce się ładować w klimę i piecyk żeby dogrzewać, po co mi dwa źródła ciepła? Ocieplenie nie wchodzi w grę, za duże koszty dla właściciela ( to prywatna kamienica, nie z miasta) chyba zostanę przy opcji piecyka na pellet z płaszczem wodnym, pewnie jakiś ferroli albo Lidia compakt mini...Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts