Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokie napięcie, jak obejść

pietre

Recommended Posts

Wiem, że tych tematów już była masa, także rady typu zgłoś to do energetyki, obciąż faze, albo zmień ustawienia falownika sobie odpuśćcie. W skrócie mam jedną z trzech faz obciążoną i przy 263V fronius się wyłącza. Myślałem, żeby kupić inteligentne gniazdko i coś do niego podłączyć, żeby obniżyć napięcie w sieci, ale żeby go też nie tracić. Pomyślałem o akumulatorze z przetwornicą, tylko musiałby mieć chociaż 1000W, bo dopiero gdy włączyłem suszarkę 1800-2000w to obniżyło napięcie na fazie o 10V. Mogę wydać do 2000 zł. Grzałki nie zrobię, bo mam pompę ciepła, która mi grzeje wodę. Co polecacie? Czy są takie akumulatory z przetwornicą, z których później mógłbym odpalić np.telewizor?

• Odpowiedzi 167
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiem, że tych tematów już była masa, także rady typu zgłoś to do energetyki,

Hehe skąd ja to znam , w tym roku to dramat , we wsi jakieś dofinansowanie było i wszyscy na dachy wrzucili ile się dało paneli , efekt : praktycznie co chwila wyłączające się falowniki ( mam dwa) . Napięcie momentami osiągało 262V (sic) kilkukrotne wzywanie PGE nic nie dało bo przyjeżdżali po kilku godzinach gdzie nasłonecznienie spadało i pokazywało 250V czyli wg nich w normie.. Kazali pisać pisma to może zamontują analizator. Problem z tym jest taki że jak nic nie pokaże (bo akurat będzie zachmurzenie) to trzeba zapłacić.

Przypadkiem natknąłem się na to urządzenie :

https://crgama.eu/strona-glowna/1-1-regulator-napiecia-fazowego.html

dzisiaj zostało zamontowane :) (tanie niestety nie jest), urządzenie obniża po stronie domu napięcie jeśli to przekroczy po stronie sieci 253 V. Z tego co wiem produkcja do sieci nie jest wówczas pełna (producent mówi że może spaść do ok 80%) , ale nie wyłączają się falowniki szczególnie że mam 3 fazowe więc przekroczenie na jednej fazie powoduje wyłączenie całego falownika.

Dzisiaj widziałem że kilkukrotnie włączały się na różnych fazach ograniczenia , falowniki bez problemu działały.

Tutaj jest źródło z którego korzystałem przy poszukiwaniach :

Hehe skąd ja to znam , w tym roku to dramat , we wsi jakieś dofinansowanie było i wszyscy na dachy wrzucili ile się dało paneli , efekt : praktycznie co chwila wyłączające się falowniki ( mam dwa) . Napięcie momentami osiągało 262V (sic) kilkukrotne wzywanie PGE nic nie dało bo przyjeżdżali po kilku godzinach gdzie nasłonecznienie spadało i pokazywało 250V czyli wg nich w normie.. Kazali pisać pisma to może zamontują analizator. Problem z tym jest taki że jak nic nie pokaże (bo akurat będzie zachmurzenie) to trzeba zapłacić.

dzisiaj zostało zamontowane :) (tanie niestety nie jest), urządzenie obniża po stronie domu napięcie jeśli to przekroczy po stronie sieci 253 V. Z tego co wiem produkcja do sieci nie jest wówczas pełna (producent mówi że może spaść do ok 80%) , ale nie wyłączają się falowniki szczególnie że mam 3 fazowe więc przekroczenie na jednej fazie powoduje wyłączenie całego falownika.

Dzisiaj widziałem że kilkukrotnie włączały się na różnych fazach ograniczenia , falowniki bez problemu działały.

Ciekawy opis , nic nie przedstawiający , obniża na dom , energia idzie w sieć lecz nie podnosi napięcia.

Jak nie poznam zasady działania to nie dam za to złamanego grosza.

3 fazowy

A co będzie jak zacznie się to samo na pozostałych dwóch fazach. Kolejne 20 kWh akumulatory . Teraz jak opróżnić te 30 kWh w ciągu jednej nocy.

Samochód elektryczny mógł by być dobrym rozwiązaniem tylko trzeba by dużo jeździć i w godzinach szczytu produkcji ładować.

Edytowane przez cangi80

Wiem, że tych tematów już była masa, także rady typu zgłoś to do energetyki, obciąż faze, albo zmień ustawienia falownika sobie odpuśćcie. W skrócie mam jedną z trzech faz obciążoną i przy 263V fronius się wyłącza. Myślałem, żeby kupić inteligentne gniazdko i coś do niego podłączyć, żeby obniżyć napięcie w sieci, ale żeby go też nie tracić. Pomyślałem o akumulatorze z przetwornicą, tylko musiałby mieć chociaż 1000W, bo dopiero gdy włączyłem suszarkę 1800-2000w to obniżyło napięcie na fazie o 10V. Mogę wydać do 2000 zł. Grzałki nie zrobię, bo mam pompę ciepła, która mi grzeje wodę. Co polecacie? Czy są takie akumulatory z przetwornicą, z których później mógłbym odpalić np.telewizor?

Możesz zainstalować sobie w domu takie coś.

https://allegro.pl/oferta/stabilizatory-napiecia-3-fazowe-400vac-10-5kva-11912805718?reco_id=17dbe801-c345-11ec-a30e-325b86724d88&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Są większej i mniejszej mocy, jedno i 3 fazowe.

Te urządzenia są legalne tylko co powie na to Twój ZE?

Ich podnoszenie napięcia w sieci żeby powyłączać inwertery na Ciebie już nie zadziała.

Edytowane przez stos

Możesz zainstalować sobie w domu takie coś.

https://allegro.pl/oferta/stabilizatory-napiecia-3-fazowe-400vac-10-5kva-11912805718?reco_id=17dbe801-c345-11ec-a30e-325b86724d88&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Są większej i mniejszej mocy, jedno i 3 fazowe.

Te urządzenia są legalne tylko co powie na to Twój ZE?

Ich podnoszenie napięcia w sieci żeby powyłączać inwertery na Ciebie już nie zadziała.

Nie przewidziano w nim, że napięcie w sieci może być teraz wyższe niz 255 V.

Nie przewidziano w nim, że napięcie w sieci może być teraz wyższe niz 255 V.

Pierdzielenie nie przewidziano że moje 20 letnie Sejczento ma 26503km, przebieg dziś zwiększył się o 2km... Bo pojechałem z żoną na "spacer", przykryłem pokrowcem i do przyszłego lata stoi. No jeszcze przegląd będzie więc dojdzie 4km. za 20 lat wyjedzie na miasto;)

Dotychczas taka sytuacja jak na zdjęciu to była u mnie norma , jakoś PGE się tym bardzo nie przejmuje ( w domu na wszystkich droższych urządzeniach mam stabilizatory lub UPS)

[ATTACH=CONFIG]459133[/ATTACH]

Dlaczego PGE miało by się tym przejmować?

Wszystkie inwertery PV się potulnie wyłączają, klienci zamiast wysyłać do sieci kupują od nich energię a ich rachunki rosną z powodu większego zużycia niż gdyby w sieci było 230V.

#fotowoltaika #panelefotowoltaiczne #wysokienapięcie

Uwaga OSZUSTWO. Obniży napięcie, ale zapłacisz karę 100 tys. zł.

Uwaga OSZUSTWO. ]

Ja bez żadnego urządzenia miałem 262V, 7 interwencji w PGE i mają to w d..... Urządzenie włącza się wtedy kiedy JUŻ jest napięcie niezgodne z normą (powyżej 253V) , przy dopuszczalnych parametrach (do 253V) się nie włącza.

Tak niektórzy robią przestawiając inwerter na region DE i mają do max 264V jak pamiętam

Ja bez żadnego urządzenia miałem 262V, 7 interwencji w PGE i mają to w d..... Urządzenie włącza się wtedy kiedy JUŻ jest napięcie niezgodne z normą (powyżej 253V) , przy dopuszczalnych parametrach (do 253V) się nie włącza.

Tak niektórzy robią przestawiając inwerter na region DE i mają do max 264V jak pamiętam

To nie jest tak, że sąsiedzi mają podobne urządzenia i dlatego napięcie w sieci jest pond dopuszczalne 253 V ?

Twoje urządzenie też generuje dodatkowe napięcie ponad 253 V ??

Ciekawe w jaki sposób ZE będzie wiedział która instalacja, we wsi posiadającej ich kilkanaście, ma to urządzenie?

Może inteligentny licznik będzie pokazywał napięcie na każdej z faz powyżej 253 V i jednocześnie energię przekazywaną do sieci?