Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokie napięcie, jak obejść

pietre

Recommended Posts

• Odpowiedzi 167
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 4 months później...

Witam. Zauważyłem ostatnio, że napięcie zwłaszcza w niedzielę i sobotę szybko wzrasta. O godz. 9 już dochodzi do 253V . Dzisiaj zauważyłem , że o godz 10 napięcie nagle spadło o kilka woltów . W poprzednią niedzielę to obniżenie trwało od godz. 11 do 16 a później wzrosło. Są w pobliżu dwie farmy fotowoltaiczne , czy jest możliwe, że w godzinach szczytu je wyłączają?

Na wykresie z dzisiaj widać ten spadek .

[ATTACH=CONFIG]468918[/ATTACH]

Może i jest coś na rzeczy. U mnie dzisiaj podobnie: od 9:30 do 10:20 napięcie stopniowo spadło o 2 do 3 V, chociaż na niebie ani jednej chmurki. Podobnie było 9 maja około 10:00, 8 maja około 13:00 i 4 maja około 11:00. Wcześniej w wolne od pracy dni i przy tym słoneczne, nie widziałem podobnych spadków napięcia. Tyle, że w mojej okolicy nie ma dużych farm słonecznych.

Ciao ragazzi!

Ostatnio pisałem Wam o tym, że kupilem hybrydę plug-in ,że będzie mi pomagać rozładować zbyt wysokie napięcie ale dupa. ładowarka jest 1-fazowa więc i tak wyłącza falownik :)

Natomiast ostatnio wypożyczyłem na testy elektryka (Fiat 600e) i podpiąłem go do gniazda siłowego w bardzo słoneczny dzień. Powiem Wam,że prawie wogóle nie wywalało falownika więc to działa.

Oczywiście są ograniczenia tzn. auto musi stać pod domem i się ładować ale w moim przydpadku to nie problem bo w sezonie i tak często jeżdże na moto więc auto by się ładowało.

Druga sprawa to pojemność baterii tzn, tam jest 51 Kw brutto czyli programując ładowanie tego auta tylko w godzinach szczytu po 2 dniach bateria jest full i na 3 dzien trzeba pojechac ją rozładować co i tak nie jest większym problemem bo mam 100 km do pracy.

Myslę o zakupie elektryka z powodu moich dużych kosztów paliwa oraz przy okazji ograniczyłoby to wywalania falownika ale mam pytanie czy przy rozbudowaniu instalacji ponad 10Kw i przy przejściu z prosumanta na producenta dalej zostaje sie na starych zasadach czyli net-metering czy przechodzi się automatycznie w net-billing?

Rozbudowywalibyście on-grid czy poszlibyście raczej w off-grid ?

Tak sobie myslę,że on-grid dodatkowo dołoży do pieca bo zwiększy napięcie w lokalnej sieci, nieprawdaż?

Edytowane przez duke-R