klaudiusz_x 26.03.2023 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Niekoniecznie.Falownik potrafi nawet na naszej normie mocno podbić napięcie bez wyłączenia się.Oczywiście na krótki okres.U mnie raz sprawdzałem, to szedł 7 minut na 257v zanim się wyłączył. A widziałem chyba nawet więcej i pracował.Zrobiłem test. Po wyłaczeniu falownika, wszystkie grzałki z ogrzewania podłogowego w w ruch, by ruszył.Po wystartowaniu grzałki na off i stoper w ręku.Ponad 7 minut dawał w przedziale 255-257V na jednej fazie zanim się wyłączył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 26.03.2023 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Moje falowniki to Huawei sun2000 o mocy nominalnej 8 kW każdy. Mam uprawnienia instalatora. Na drugim budynku u rodziców miałem problem z wyłączaniem >253V. W moim ten problem nie występuje. Włączałem regulację krzywej mocy biernej Q(U), ale to nic nie dawało. W słoneczne dni do godziny 14-ej (sąsiad ma jednofazówkę na wschodniej połaci dachu jak się dowiedziałem) bywało po kilkanaście włączeń. Najprawdopodobniej wymiany wymaga całe łącze na większe przekroje, ale to za gruba robota na dziś. Na "elektrodzie" wygrzebałem, że mój falownik ma funkcję tłumienia napięcia. Włączyłem ją tak: przy 253 V 90% mocy, przy 254 V 25 %, a przy 255 V 5% mocy. Czas reakcji na zmianę mocy w funkcji napięcia to 10 sekund. Problem z wyłączaniem znikł, bo nie ma 10 minutowego średniego przekroczenia napięcia, co jest dopuszczalne, Chwilowe, sporadyczne piki nie przekraczają 255 V. Produkcja w porównaniu z moim falownikiem, który pracuje pełną mocą jest mniejsza obecnie od początku roku o 50 kWh, czyli o około 4 % mniej. Jak się wyłączało to było 20 - 25 % mniej. Problem się rozwiązał bez grzałek i innych autotransformatorów. Oczywiście jak ktoś ma na starcie na sieci 257V, to nic nie pomoże. Oczywiście, zgadza się, ale pamiętaj, że tą energię tracisz bezpowrotnie. Ja ją wrzucam w CWU, a czasami dodatkowo latem na pompowanie wody ze studni do zbiornika, u mnie grzałka 2kW powoduje spadek napięcia o około 6V, a więc można tak i tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.03.2023 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Może to jest rozwiązaniem na wysokie napięcie - gotowiec WiFi - proszę nie traktować tego jako reklamy sam stosuje wcześniejszy prostszy model zresztą publikowałem tu skany z mojej instalacji (testowałem to nowsze urządzenie). U mnie sprawowało się znakomicie:yes:https://www.facebook.com/photo?fbid=675079997959313&set=a.514350180698963 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.03.2023 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 (edytowane) Może to jest rozwiązaniem na wysokie napięcie - gotowiec WiFi - proszę nie traktować tego jako reklamy sam stosuje wcześniejszy prostszy model zresztą publikowałem tu skany z mojej instalacji (testowałem to nowsze urządzenie). U mnie sprawowało się znakomicie:yes: https://www.facebook.com/photo?fbid=675079997959313&set=a.514350180698963 Co do podlinkowanego pvterninal, na chwilę obecną obsługuje tylko funkcje włącz/wyłącz. W przyszłym tygodniu ma się pojawić aktualizacja do płynnej regulacji mocy, ale tylko na 1 fazie. Jest na zwykłych stycznikach. Koszt brutto to 1500zł bez grzałek. Ps. Możesz podlinkować swoje wpisy do swojego urządzenia? Urządzenie nie sieje zakłóceń po linii? Tz kontroler? Edytowane 27 Marca 2023 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.03.2023 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Nie.Muszę mieć z płynną regulacją.U mnie praktycznie zawsze są 2 fazy o podwyższonym napięciu. Wszystkie mam zepsute. I jeśli czasem potrzebuje obniżyć napicie o 2-5V, to podłączając gniazdko on/off nie będę miał co robić z ciepłem.W słoneczne dni latem mam nawet 7 godzin za wysokie napięcia.To teraz taka grzałka 2kW daje mocy 2,4kW dzięki dużemu napięciu.7x2,4kW plus drugie tyle, daje 33kWh straconej energii.Tak w skrócie.Dzięki płynnej regulacji, ilość marnowanej energii na grzanie wody powinna się znacząco zmniejszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 27.03.2023 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 U mnie raz sprawdzałem, to szedł 7 minut na 257v zanim się wyłączył. A widziałem chyba nawet więcej i pracował. Zrobiłem test. Po wyłaczeniu falownika, wszystkie grzałki z ogrzewania podłogowego w w ruch, by ruszył. Po wystartowaniu grzałki na off i stoper w ręku. Ponad 7 minut dawał w przedziale 255-257V na jednej fazie zanim się wyłączył. Dzieje się tak, ponieważ falownik bierze średnią 10cio minutową napięcia chwilowego zatem jak przez np 3 minuty było bardzo nisko to może i działać kilka minut i nawet na 264V. Napięcie progowe natychmiastowego odłączenia powinno być ustawione na 264,5V. U mnie grzałki działają zarówno na napięcie średnie jak i chwilowe... Przy doświadczalnie dobranych progach załączania jestem w stanie zniwelować wyłaczenia do minimum. Zwykłe sterownie on/off w tym wypadku wystarcza (przekaźniki SSR). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.03.2023 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) Patrząc od góry na napięcia. 1 podłączony bojler z mocą 2,4kW 2 pc z mocą 1,3kW 3 grzałka w podłodze z mocą 2,4kW PV około 10kW Grzałki mają 2kW, jednak przez wysokie napięcie, pracują z mocą jaka podałem. Kilka dni wcześniej . U mnie idą tylko lodówki. Produkca 3kW. Jeszcze jeden. PV 4,8kW. U mnie lodówki, tv i konsola. Nic więcej. Wiadomo, że albo włączyłem obciążenia, albo chwilę później falownik przestał działać. Kiedy słońce jest non stop, to włączam na stałe.obciazenia. Ale tak jak napisałem wcześniej. Lepsza jest płynna regulacja mocy. U mnie na odgałęzieniu ze starego trafio starej 30 letniej linii jest 17 domów. Z tego 8 posiada pv, a 5 jest na samym końcu, gdzie są także moje moduły. Edytowane 28 Marca 2023 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 28.03.2023 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Dzieje się tak, ponieważ falownik bierze średnią 10cio minutową napięcia chwilowego zatem jak przez np 3 minuty było bardzo nisko to może i działać kilka minut i nawet na 264V. Napięcie progowe natychmiastowego odłączenia powinno być ustawione na 264,5V. U mnie grzałki działają zarówno na napięcie średnie jak i chwilowe... Przy doświadczalnie dobranych progach załączania jestem w stanie zniwelować wyłaczenia do minimum. Zwykłe sterownie on/off w tym wypadku wystarcza (przekaźniki SSR). W Polsce napięcie praktycznie natychmiastowego wyłączenia wynosi 260V. 264.5V to jest norma niemiecka która nie powinna być wybierana w ustawieniach falownika pracującego w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.03.2023 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 (edytowane) Jednak.Urządzenie wysłane. Dzisiaj lub jutro ma być u mnie. W sobotę na szybko podłączę pod podłogowe i bojler.Dzwoniłem do producenta. Powiedziano mi, że po świętach ma być dostarczane do firm z nimi współpracującymi, czyli będzie można je nabyć. Edytowane 30 Marca 2023 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.04.2023 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Nie podłączyłem jeszcze.Instrukcję, dopiero w niedzielę dostałem link do ściągnięcia.Nie mam na razie baniaka, pójdzie w bojler i podłogłówkę.Już mam poskładane na płycie. Teraz tylko zanieść do piwnicy i trochę przeróbek zrobić.Mam nadzieję, że jutro po pracy dokończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.04.2023 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 Urządzenie wczoraj podłączone.Niestety nie było możliwości wejścia w ustawienia. Nie wyświetlały się zakładki, a później w ogóle komunikacja została zerwana.Na FB odpisano, że należy zresetować urządzenie i napisano jak to zrobić.Po kilku resortach w końcu zaskoczyło i działa.Muszę jeszcze sprawdzić, czy wskazania napięć na urządzeniu są poprawne.No i pozostało czekać na słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 09.04.2023 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 [..]niestety sąsiedzi (lub jeden) perfidnie mają ustawione swoje falowniki na 260V widać to po napięciach. Eeeeee na screenach masz tam coś około 256V u mnie to jest jazda i to systematycznie (wykres od 25 grudnia ) : a to z wczoraj/dzisiaj : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbinek1967 14.05.2023 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2023 Może ktoś podać podstawę prawną możliwych do zastosowania kar przez ZE za "konfigurację" ustawień falownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 20.05.2023 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2023 U sąsiada wczoraj zdjęli urządzenie pomiarowe. Widziałem u siebie nawet 261V przed wyłączeniem falownika.Na czas pomiaru przez ZE wyłączyłem urządzenie do płynnej regulacji mocą grzałek, by nie zaniżać napięć.Zobaczymy co z tego wyniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 21.05.2023 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2023 Dzisiaj to się działo... Chyba z połowę produkcji ucięło z powodu zbyt wysokiego napięcia. Taki problem pojawia się zwykle w niedzielę. Na szczęście w tygodniu jest lepiej. Zobaczymy jutro co się będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolo..9 24.05.2023 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 W tamtym roku mialem tak codziennie.reklamacja i uruchomili automatyke w GPZ na srednim napieciu od 9tej do 17stej w dol o kilka voltow i dodatkowo obnizyli na trafo Sn,nn o okolo 6v i bylo dobrze ,a w tym roku juz ktoras niedziela z kolei Gpz nie obniza i mam jak kolega wyzej.czytalem na portalach ze maja problemy z nadmiarem pradu z oze w niedziele i swieta wiec pewnie znalezi rozwiazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 24.05.2023 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 Jednak w tygodniu też się pojawiają przekroczenia 253V, ale nie aż tak często jak w niedzielę. Zauważyłem też jak to inni pisali, że włączenie odbiornika o wyższym zapotrzebowaniu na moc powodowało dość drastyczne spadki napięcia dla danej fazy. Wystarczyło włączyć piekarnik (nie wiem ile tam jest, pewnie jakieś 3kW) i napięcie spadło o jakieś 6V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 25.05.2023 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 6 V to niecałe 3%, do poprawnej pracy falowników przyjmuje się poniżej 1%, sprawdzić, zmierzyć czy taki spadek (wzrost) napięcia nie występuje przypadkiem na własnym odcinku zasilania, czyli układ pomiarowy - falownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 25.05.2023 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 W jaki sposob to zrobic? I jak temu zaradzic? Jak mozna obnizyc napiecie od licznika do falownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 25.05.2023 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 W jaki sposob to zrobic? I jak temu zaradzic? Jak mozna obnizyc napiecie od licznika do falownika? W tym samym momencie mierzysz napięcie przy falowniku i odczytujesz napięcie na liczniki EE. Jeżeli spadek/pobicie napięcia na WLZ jest za wysokie trzeba wymienić ten kabel na grubszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts