bartolomeooo 23.04.2022 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 Mam taką sytuację, że muszę wstawić nadproże na dwa słupy. Zamierzam wstawić dwie "elki" (niby gotowe nadproża). Ale po ich wstawieniu zostanie mi 3 cm przestrzeni od górnej belki. To jest dosyć mało żeby upchać tam beton, którego trochę musi wejść. Są jakieś na to sposoby? Nie mogę tam jakiejś piany nawalić? To jest miejsce nad drzwiami wejściowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 24.04.2022 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Są takie jak by pompki tuby ,napełniasz cementem i wciskasz . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.04.2022 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Tak, ale musi to być dość rzadkie. Bo taka pompka łatwo się zapycha.Możesz też dodać domieszkę spęczniającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolomeooo 24.04.2022 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Pompkę znalazłem, zamówiłem od razu bo tania, może się przydać, do głowy by mi nie przyszło, że może być taki sprzęt do betonu A tej domieszki spulchniającej nie mogę znaleźć... to się jakoś inaczej może nazywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 25.04.2022 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2022 1. Jak już wspomniano wyżej, do takich zastosowań profesjonalnie korzysta się z betonów pęczniejących, które podczas wiązania nieco zwiększają swoją objętość przez co lepiej wypełniają przestrzeń. Niestety nie kojarzę teraz konkretnych produktów. Zapytaj KB, on powinien mieć w małym palcu wiedzę nt. wszelkich betonów i ich domieszek. Zresztą tak czy inaczej powinien zaopiniować/dobrać parametry mieszanki pęczniejącej do tych konkretnych warunków jakie masz.2. Do wody zarobowej możesz dodać 50% specjalnej emulsji polimerowej np. CC81, która poprawia urabialność, przyczepność i elastyczność mieszanki betonowej. To powinno ułatwić aplikację poprzez pompkę. Sam nie używałem pompek, ale korzystałem z CC81 i aplikacja betonu (uzupełniałem ubytki w trzpieniach żelbetowych) z tą domieszką to bajka.3. Zapytaj KB o inne rozwiązania. Za to mu płacisz, aby rozwiązywał właśnie takie problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 26.04.2022 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2022 A tej domieszki spulchniającej nie mogę znaleźć... to się jakoś inaczej może nazywa? Np. to: http://copsa.com.pl/domieszki-do-betonu-zapraw-tynkow-domieszki-speczniajace-c-158_781.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 27.04.2022 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2022 (edytowane) Polecam SIKAGROUT 4RTylko trzeba się postarać przy szalowaniu, ponieważ ten materiał znajdzie sobie każdą możliwą szczelinę by uciec z szalunku Inna sprawa, że jak ta belka ma pełnić rolę wyłącznie ościeżnicy dla drzwi, a nie przenosić obciążeń z górnej płyty, to wstawienie gotowych nadproży, i wypełnienie szczelin np betonem komórkowym na kleju, jest w zupełności wystarczające Edytowane 27 Kwietnia 2022 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 27.04.2022 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2022 Polecam SIKAGROUT 4R Tylko trzeba się postarać przy szalowaniu, ponieważ ten materiał znajdzie sobie każdą możliwą szczelinę by uciec z szalunku Czym się różni ta zaprawa od bardziej rozwodnionego betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 27.04.2022 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2022 Czym się różni ta zaprawa od bardziej rozwodnionego betonu? Stosunkiem w/c (wody do cementu): im więcej wody tym słabszy finalnie beton. Dlatego stosuje się plastyfikatory aby upłynnić mieszankę bez potrzeby dolewania wody. Dzięki takim dodatkom można zmieniać różne parametry cementu, np. czas wiązania (np. nie potrzeba pielęgnować betonu całymi dniami, wystarczy np. godzina). Dlatego też na rynku jest tyle różnych mas i zapraw cementowych w gotowych workach o różnych właściwościach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts