Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wcisnąć beton w trudno dostępne miejsce?

Recommended Posts

Mam taką sytuację, że muszę wstawić nadproże na dwa słupy. Zamierzam wstawić dwie "elki" (niby gotowe nadproża). Ale po ich wstawieniu zostanie mi 3 cm przestrzeni od górnej belki. To jest dosyć mało żeby upchać tam beton, którego trochę musi wejść. Są jakieś na to sposoby? Nie mogę tam jakiejś piany nawalić? :lol2: To jest miejsce nad drzwiami wejściowymi.

nadproze-nad-wejsciem.jpg

1. Jak już wspomniano wyżej, do takich zastosowań profesjonalnie korzysta się z betonów pęczniejących, które podczas wiązania nieco zwiększają swoją objętość przez co lepiej wypełniają przestrzeń. Niestety nie kojarzę teraz konkretnych produktów. Zapytaj KB, on powinien mieć w małym palcu wiedzę nt. wszelkich betonów i ich domieszek. Zresztą tak czy inaczej powinien zaopiniować/dobrać parametry mieszanki pęczniejącej do tych konkretnych warunków jakie masz.

2. Do wody zarobowej możesz dodać 50% specjalnej emulsji polimerowej np. CC81, która poprawia urabialność, przyczepność i elastyczność mieszanki betonowej. To powinno ułatwić aplikację poprzez pompkę. Sam nie używałem pompek, ale korzystałem z CC81 i aplikacja betonu (uzupełniałem ubytki w trzpieniach żelbetowych) z tą domieszką to bajka.

3. Zapytaj KB o inne rozwiązania. Za to mu płacisz, aby rozwiązywał właśnie takie problemy.

Polecam SIKAGROUT 4R

Tylko trzeba się postarać przy szalowaniu, ponieważ ten materiał znajdzie sobie każdą możliwą szczelinę by uciec z szalunku

Inna sprawa, że jak ta belka ma pełnić rolę wyłącznie ościeżnicy dla drzwi, a nie przenosić obciążeń z górnej płyty, to wstawienie gotowych nadproży, i wypełnienie szczelin np betonem komórkowym na kleju, jest w zupełności wystarczające

Edytowane przez _John

Czym się różni ta zaprawa od bardziej rozwodnionego betonu?

Stosunkiem w/c (wody do cementu): im więcej wody tym słabszy finalnie beton.

Dlatego stosuje się plastyfikatory aby upłynnić mieszankę bez potrzeby dolewania wody. Dzięki takim dodatkom można zmieniać różne parametry cementu, np. czas wiązania (np. nie potrzeba pielęgnować betonu całymi dniami, wystarczy np. godzina). Dlatego też na rynku jest tyle różnych mas i zapraw cementowych w gotowych workach o różnych właściwościach.

• Like 1