Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z przewymiarowanym piecem De Dietrich MPX 24

forteller

Recommended Posts

Cześć,

Na wstępie pragnę zaznaczyć, że nie mam doświadczenia w intstalacjach CO / CWU - nie znam się, a to co wiem pochodzi z doświadczeń nabytych podczas użytkowania pieca na przestrzeni ostatnich dwóch lat.

Od dwóch lat posiadam mieszkanie w zabudowie szeregowej, dwupoziomowej o powierzchni 60m2 kupione na rynku pierwotnym - mieszkam na parterze, więc nade mną jest jeszcze ciepłe mieszkanie. Mam mieszkanie "w środku" więc od północy i południa też są mieszkania - moje jest wystawione na zewnątrz jedynie od zachodu i wschodu. Budynek jest ocieplony białym steropianem o grubości 20cm. Schematyczny układ mieszkania widoczny jest poniżej:

preview

https://nextcloud.forteller.duckdns.org/s/eieAGKKidza7GrG

Na niebiesko zaznaczone są kaloryfery, na żółto instalację ogrzewania podłogowego (wpiętą w jeden układ z ogrzewaniem kaloryferami, gdzie temperatura podłogówki jest ograniczona głowicami), na czerwono lokalizacja sterownika iSense.

Od dewelopera otrzymałem instalację CO wyposażoną w piec gazowy De Dietrich MPX 24 oraz termostat Euroster Q7. Taki układ działał mniej więcej poprawnie przez ostatnie 2 lata. Mniej więcej, ponieważ w zimie 2020/2021 (w czasie mrozów do -20*C) borykałem się z problemem, gdzie niedogrzane były sypialnia wraz z małym pokojem. Są tam dużo mniejsze grzejniki niż w pozostałych pomieszczeniach i problem ten rozwiązałem skręcając głowice na pozostałych kaloryferach w mieszkaniu w taki sposób, aby były ledwo ciepłe a tym samym mieszkanie nagrzewało się wolniej, piec pracował dłużej i pokoje z małymi grzejnikami pozostawały ogrzane. Takie ustawienie pozostaje po dziś dzień.

W ostatnim czasie zapragnąłem mieć możliwość monitorowania i kontroli pracy CO za pomocą Home Assistant i w tym celu zakupiłem termostat iSense AD289 oraz bramkę OpenTherm Gateway. Wszystko zdaje się funkcjonować poprawnie - OpenTherm Gateway jest podpięty pod Home Assistant i ten zestaw ustawia temperaturę zewnętrzną na iSense, przez co nie potrzebuję dodatkowego czujnika od De Dietricha (mam swoją stację pogodową). Termostat skonfigurowałem według instrukcji obsługi wybierając strategię ogrzewania Cz.pok.+gran. mając w zamyśle, że będzie działać jak dotychczasowy termostat On/Off limitując jednocześnie temperaturę pieca na podstawie temperatury zewnętrznej.

Teraz do sedna problemu - wydaje mi się, że mam przewymiarowany piec, zwłaszcza w kontekście przykręconych kaloryferów. Gdy temperatura w pomieszczeniu zaczyna się zbliżać do temperatury zadanej, iSense zaczyna stopniowo obniżać temperaturę na kotle, jednakże kocioł już wcześniej pracuje z modulacją 0% i w efekcie zaczyna się taktowanie, które potrafi trwać 30-60 minut w czasie których piec włącza się kilkanaście razy na kilkanaście do kilkudziesięciu sekund. Pracę mojego pieca widać na poniższych wykresach:

preview

https://nextcloud.forteller.duckdns.org/s/bsTti7MGnn6fnja

Termostat zachowuje się zgodnie z moimi oczekiwaniami i tym co zaprogramowałem - włączone jest wyprzedzenie max 60 minut, od 0:00 do 9:00 jest zadane 18*C, a od 9:00 do 21:00 - 21*C. Termostat zgodnie z oczekiwaniami zaczął wcześniej grzanie tak by na 9:00 osiągnąć zadane 21*C co zostało osiągnięte, po czym zaczął stopniowo obniżać temperaturę na piecu. Piec jednak już wcześniej pracował na 0% modulacji i nie był w stanie osiągać niższej temperatury, wręcz przeciwnie - układ kaloryferów który wcześniej się zagrzał, nie był w stanie odprowadzić te 3,5kW energii które wytwarza piec i temperatura w układzie zaczęła rosnąć. Rozpoczęło się taktowanie, pomimo tego że temperatura rzeczywista zdążyła już osiągnąć zadaną.

Próbowałem eksperymentować z różnymi parametrami pieca i termostatu:

- Próbowałem podnosić minimalną modulację pieca w myśl tego, że jeśli minimalna modulacja będzie >0%, to piec przestanie się wyłączać. Oczywiście osiągnąłem efekt odwrotny od zamierzonego, ponieważ minimalna modulacja pieca była wyższa, więc taktował jeszcze bardziej.

-Próbowałem eksperymentować z temperaturą chłodzenia, ale nie zauważyłem wpływu tych ustawień na to jak szybko jest obniżana temperatura na piecu

-Próbowałem zmieniać strategię sterowania na Cz. Pok.

-Podniosłem minimalną temperaturę kotła do 40*C (ale tutaj jeszcze nie wiem jak się zachowa piec, ponieważ to zrobiłem dzisiaj)

Idealnie wyobrażam sobie to w ten sposób, że gdy zadana temperatura w pomieszczeniu zostanie osiągnięta, termostat bardzo szybko obniży zadaną temperaturę na kotle zamiast robić to stopniowo w okresie 90 minut. Jest jakieś ustawienie, które wprost wpływa na to zachowanie? Spodziewałbym się, że będzie to "Prędk. Chłodz", ale jak już wspominałem, nie zauważyłem różnic. Trzeba też wziąć poprawkę, że mamy wysoką temperaturę na zewnątrz (widać ze zrzutu ekranowego, że to 6-9*C). W zimie problem z taktowaniem pewnie byłby mniej dotkliwy, niemniej chciałbym ten problem wyeliminować zupełnie.

Mógłbym też kręcić głowicami przy kaloryferach tak by przy wysokich temperaturach na zewnątrz wszystkie były na "5", ale na dotychczasowym sterowniku On/Off nie miałem problemu z taktowaniem pieca. Zadaną temperaturę na kotle ustawiałem w zakresie 50-57*C zależnie od warunków na zewnątrz i piec nie taktował - gdy sterownik wyłączał piec, ten po prostu się wyłączał a nie stopniowo schładzał (pompa po wyłączeniu chodziła jeszcze przez minutę-dwie). Chciałbym osiągnąc podobne zachowanie z użyciem iSense.

Z góry uprzejmie dziękuję za wszelkie sugestie. Jeśli trzeba będzie, to przepiszę wszystkie ustawienia dotyczącej krzywej pogodowej, ale wydaje mi się że nie ma to znaczenia dla tego problemu, albowiem takie samo zachowanie występuje przy strategii grzania jedynie z czujnikiem pokojowym.

Nie wiem czy ta odpowiedź miała być złośliwa, uszczypliwa ani do czego się odnosi. Nie rozumiem :)

W każdym razie, po odkręceniu kaloryferów piec zachowuje się już normalnie - dzisiaj piec włączył się po raz pierwszy od trzech dni i mogłem zaobserwować, że przy modulacji 0% temperatura na piecu zaczyna spadać, co wydaje się wystarczające, żeby piec nie zaczął taktować.

preview

W efekcie jednak, przy dużej zimie, skończę z niedogrzanymi skrajnymi pokojami w których znajdują się małe kaloryfery. Nie wiem jak to rozwiązać. Wydaje mi się, że w tych pomieszczeniach kaloryfery powinny być większe.

Cóż, tego nie przeskoczę - taki zestaw dostałem od dewelopera, a jak kupowałem mieszkanie to nie znałem się na tym zupełnie. W tej samej inwestycji są również mieszkania ("domy") o powierzchni użytkowej około 130m i zakładam, że po prostu na jedno kopyto wszędzie montowali to samo.