Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielna budowa kanału samochodowego-proszę o porady.

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Buduje kanał samochodowy docelowo wnętrze kanału ma miec 5m dł X 1-1,1m szer X 180 cm wys. właśnie robię wykop(już jest połowa. Chcę fundament zrobić tak , gruz lub płyty chodnikowe(mm ich milion niepotrzebnych) zbrojenie i wylewka, następnie z bloczka fundamentowego 25x12x38cn postawić ściany.

Robię coś takiego pierwszy raz i czas mnie goni.

Pytania . jaki beton na wylewkę? czy np.Baumit Beton B20 może być dobry? czy np.cement mieszać z piachem jak za dawnych lat?

Pytanie 2 : czy bloczek mogę postawić ponowo i jak go uzbroić żeby się trzymał?

Pytanie 3 : ile czasu potrzeba żeby wylewka wyschła(Baumit Beton B20_szybko zastyga) ale naprawdę jestem zdolny manualnie , nie wszystko potrafię nazwać , ale wszystko potrafię zrobić.

Ps.nie mam betoniarki,do dyspozycji mam taczkę , spawarkę, trochę elektronarzędzi i wszystko co potrzeba z narzędzi ręcznych.

z założenia kanał ma być w niskim budżecie.......

Ad.1 . Na podłodze tego kanału konieczne zbrojenie, bo inaczej ziemia wypchnie ją.

Ad 2. U mnie pustaki szalunkowe zbrojono w ten sposób, że wkładane pręty stalowo pionowo przez całą wysokość podziemnej ściany. Potem te pustaki zalano betonem, ale z betoniarni.

planuję tak: pod wylewkę ułożyć płyty chodnikowe , na nie podwójna folia , zbrojenie , i lanie betonu. Dziś kupiłem bloczek fundamentowy , a wiec dalej bloczek a na zewnątrz ścianki kanału blacha falista i folia(mam dużo blachy a ona moim zdaniem jeszcze bardzie odizoluje od wilgoci.

• 4 weeks później...