Aleksander799 24.04.2022 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Witam wszystkich forumowiczów.Buduje kanał samochodowy docelowo wnętrze kanału ma miec 5m dł X 1-1,1m szer X 180 cm wys. właśnie robię wykop(już jest połowa. Chcę fundament zrobić tak , gruz lub płyty chodnikowe(mm ich milion niepotrzebnych) zbrojenie i wylewka, następnie z bloczka fundamentowego 25x12x38cn postawić ściany.Robię coś takiego pierwszy raz i czas mnie goni.Pytania . jaki beton na wylewkę? czy np.Baumit Beton B20 może być dobry? czy np.cement mieszać z piachem jak za dawnych lat?Pytanie 2 : czy bloczek mogę postawić ponowo i jak go uzbroić żeby się trzymał?Pytanie 3 : ile czasu potrzeba żeby wylewka wyschła(Baumit Beton B20_szybko zastyga) ale naprawdę jestem zdolny manualnie , nie wszystko potrafię nazwać , ale wszystko potrafię zrobić. Ps.nie mam betoniarki,do dyspozycji mam taczkę , spawarkę, trochę elektronarzędzi i wszystko co potrzeba z narzędzi ręcznych.z założenia kanał ma być w niskim budżecie....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 28.04.2022 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2022 Ad.1 . Na podłodze tego kanału konieczne zbrojenie, bo inaczej ziemia wypchnie ją.Ad 2. U mnie pustaki szalunkowe zbrojono w ten sposób, że wkładane pręty stalowo pionowo przez całą wysokość podziemnej ściany. Potem te pustaki zalano betonem, ale z betoniarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 29.04.2022 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2022 Kup gotowy kanał. Wyjdzie szybciej, taniej i lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksander799 29.04.2022 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2022 Ad.1 . Na podłodze tego kanału konieczne zbrojenie, bo inaczej ziemia wypchnie ją. Ad 2. U mnie pustaki szalunkowe zbrojono w ten sposób, że wkładane pręty stalowo pionowo przez całą wysokość podziemnej ściany. Potem te pustaki zalano betonem, ale z betoniarni. planuję tak: pod wylewkę ułożyć płyty chodnikowe , na nie podwójna folia , zbrojenie , i lanie betonu. Dziś kupiłem bloczek fundamentowy , a wiec dalej bloczek a na zewnątrz ścianki kanału blacha falista i folia(mam dużo blachy a ona moim zdaniem jeszcze bardzie odizoluje od wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksander799 29.04.2022 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2022 Kup gotowy kanał. Wyjdzie szybciej, taniej i lepiej Nie mogę bo juz mam budynek:P po za tym gotowy kosztuje okolo 6-7tys z montażem a mi wyjdzie za całość ze 2-2.5tys.pln...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomas20201 24.05.2022 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2022 Kupujesz folie do oczek wodnych 1mm a pod nią fizeline dajesz żeby kamienie nie przebiły ,układasz w wykopie "taką wannę " .Na podłogę dajesz zbrojenie 8mm w kratkę np.15x15 ,można samemu poskręcać i zalewasz z betoniarni betonem C25 - 15-20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts