Angof 28.04.2022 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2022 Próbuje przewidywać jak to będzie we wrześniu z zakupem węgla na zimę i jakoś ciemno. Zastanawiam się czy uda się uniknąć paniki i spekulacyjnych cen. Jak to może wyglądać jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.04.2022 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2022 Próbuje przewidywać jak to będzie we wrześniu z zakupem węgla na zimę i jakoś ciemno. Zastanawiam się czy uda się uniknąć paniki i spekulacyjnych cen. Jak to może wyglądać jak myślicie? Mysle ze trzeba sie zapoznac z przepowiedzniami czołowego jasnowidza K. Jackowskiego. Co chwila ma nowe wizje dotyczące róznych dziedzin. Moze i ceny wegla w nich zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 29.04.2022 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2022 Jak się skończy sezon grzewczy i cena spadnie, to kup węgiel i nie czekaj do września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maurosy 29.04.2022 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2022 Próbuje przewidywać jak to będzie we wrześniu z zakupem węgla na zimę i jakoś ciemno. Zastanawiam się czy uda się uniknąć paniki i spekulacyjnych cen. Jak to może wyglądać jak myślicie? Nie ma co panikować. Z dostępem nie będzie tak źle. Myślę, że producenci polscy zgromadzą surowiec z innych regionów świata nierosyjskich. Dodatkowo mają sporo czasu by przygotować zapasy do sprzedaży począwszy od sierpnia. Wcześniej pewnie nie ruszą. Ale ceny na rynkach światowych musza też spaść – tu nie ma zmiłuj. Na szczecie mam doświadczenie w spalaniu w swoim kotle węgla „międzynarodowego” bo od lat wrzucam węgiel pochodzenia nierosyjskiego. Ekogroszek sztygar ma sporą moc 27-28 mj/kg i nie jest z Rosji. Embargo na surowce stamtąd jest konieczne, nawet jeśli cena będzie wysoka. Solidarni z Ukrainą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 29.04.2022 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2022 W warsawie i powiatach sąsiednich nie będzie palenia węglem od X 2023 tak że problem niedługo się skończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 29.04.2022 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2022 (edytowane) W warsawie i powiatach sąsiednich nie będzie palenia węglem od X 2023 tak że problem niedługo się skończy tak się składa, że fałszywe informacje rozsiewasz : https://www.teraz-srodowisko.pl/aktualnosci/mazowiecka-uchwala-antysmogowa-zakaz-palenia-weglem-11819.html „ Zgodnie z nowymi przepisami, od 1 października 2023 r. w granicach administracyjnych miasta stołecznego Warszawy będzie obowiązywał zakaz spalania „węgla kamiennego i paliw wyprodukowanych z jego wykorzystaniem”. - Zaś od 1 stycznia 2028 r. zakazuje się palenia węglem kamiennym i paliwami wyprodukowanymi z jego wykorzystaniem w powiatach: grodziskim, legionowskim, mińskim, nowodworskim, piaseczyńskim, pruszkowskim, otwockim, warszawskim zachodnim i wołomińskim – czytamy w komunikacie sejmiku województwa. Regulacje te mają nie dotyczyć kotłów posiadających 5. klasę (zainstalowanych do 10 listopada 2017 r.) oraz kotłów i kominków spełniających wymogi ekoprojektu (zainstalowanych do 1 czerwca 2022 r.). - Będzie można w nich palić paliwami stałymi do końca ich żywotności. Z kolei od 1 stycznia 2023 r. sejmik wprowadził zakaz użytkowania kotłów na paliwo stałe w nowobudowanych budynkach, dla których nie zostały wydane decyzje i istnieje możliwość techniczna przyłączenia do sieci ciepłowniczej na terenie całego Mazowsza – wyjaśnia sejmik. Jak jednak wskazuje Polski Alarm Smogowy (PAS), „zapis ten w praktyce nie będzie dotyczyć domów jednorodzinnych, ponieważ ich podłączenie do sieci miejskiej jest zazwyczaj ekonomicznie nieopłacalne i trudne technicznie”. Masz jeszcze antysmogową przecież do tego oraz jej modyfikację z dnia 26 kwietnia 2022 r. - szukałem ale za cholerę znaleźć tego aktu bezprawnego nie mogę, więc zostaję przy powyższym i gdzie w tym do cholery ciężkiej masz, że przez wzgląd na antysmogową węglem jarać nie można po 2023 r. skoro z dniem 01.01.2023 r. zgodnie z antysmogową kotły bezklasowe nie mają prawa bytu. Tak by ci łatwiej było to zoczyć zajrzyj do tego : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?368255-Ogrzewanie-za-darmo Edytowane 29 Kwietnia 2022 przez Elfir atak na forumowicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.04.2022 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2022 Wojnę polsko-jaruzelską przeżyliśmy między innymi dzięki zapasom węgla kupowanego wszędzie gdzie się dało, zapakowane miałem całe piwnice plus hałda za domem. Kartki to była metoda trzymania narodu krótko za ryj. Firma państwowa w której pracowałem za wykonaną usługę w papierni - oczywiście państwowej, otrzymała zapłatę w papierze toaletowym - jeździliśmy kilka razy po wynagrodzenie:). Miałem w tym udział, coś mi się należało, więc miałem kapitał początkowy. Potem poszło z górki: "wagoniki" papierosów (dziś mówi sie sztangi), kartkowa wódka której nie miałem czasu przepić, kartki na paliwo, kartkowy cukier na miód, opony (dwie sztuki raz w roku - z wpisem w dowodzie rejestracyjnym) i czort wie co tam po drodze się nawinęło. Jeszcze talony na opał dla branży piekarskiej, długo by pisać. To wszystko bez komórek, z telefonami stacjonarnymi na podsłuchu (" rozmowa kontrolowana, rozmowa kontrolowana") , z przepustkami na wyjazd do innego województwa (do marca 1982), z kartkami na paliwo na 24L miesięcznie plus jakiś przydział z racji zawodu. Ekonomiczny 126p palił bardzo mało, więc miesięcznie na 2 do 3tysięcy km na to krzątanie wykręcałem. To się może wrócić w państwie z gónwa i mokrej dykty. Cena będzie polityczna i wysoka, ale to ludzi walczących o przeżycie nie wiele będzie obchodzić. Od tego jest rząd który powinniśmy mieć, zamiast pazernych bęcwałów którzy uwalili OZE, fotowoltaikę i i biogazownie, że o innych niematerialnych dziedzinach nie wspomnę. Teraz właśnie dorzynają ruch lotniczy. Bawcie się tak dalej. Postawię kozę i w dópiu bedę miał CO2 i inne piehdoły. Wróci palenie śmieciami - ale segregowane! Dymiące do palenia nocą. Kury za domem a może i króliki w pierwszej strefie miejskiej! Jak średniowiecze, to na całego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 29.04.2022 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2022 https://gazetapowiatowa.pl/wiadomosci/powiat-legionowski/zakaz-palenia-weglem-warszawie-2023-roku-2028-roku-takze-u-nas/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 30.04.2022 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2022 A ja chyba to podskórnie wyczułem i zanabyłem haiera 8k za równe 10 tys i sam podłączyłem pod koniec marca i jak do teraz powiem tylko rewelacja więc pany kto ma głowę na karku to niech zakonserwuje swoje kotły smarem a grzejcie haierem bo tani i tanio grzeje u mnie dobowo około 10-15kwh dziennie a to połowa tego co ekogroszek w tych nienormalnych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 01.05.2022 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2022 Cena węgla z pewnością nie wróci do tej z jesieni ubiegłego roku - w najlepszym wydaniu 1.5 razy "stara". Prąd jak na razie dla gospodarstw domowych jest pod ochroną. Rozsądnym wyjściem wydaje się Kopciucha odstawić i "przesiąść się" na PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts