Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dotynkowanie ościeży wokół drzwi zewnętrznych

Recommended Posts

Mam takie pytanie.

Otóż zlecam właśnie otynkowanie ościeży wokół drzwi wejściowych do domu. Drzwi otwierają się na zewnątrz.

Drzwi były zamontowanie na ciepły montaż z taśmami.

Od środka jest po obwodzie czerwona taśma. Tynkarz ma z tym problem, bo listwa przyokienna (tak to się chyba nazywa) nie przyklei się do tej taśmy.

Jak to się wykonuje poprawnie?

Tynkarz może się nieco "odsunąć" od taśmy i przymocować listwę dalej od ściany, ale wtedy szpaleta wyjdzie z kątem mocno rozwartym zamiast z kątem prostym.

Żeby nieco doprecyzować temat, wklejam zdjęcie.

Szpaleta miałaby kąt prosty, gdyby listwa była na tej czerwonej taśmie (żółta strzałka), ale tam się prawdopodobnie nie przyklei listwa przyokienna.

Zatem tynkarz proponuje wykonanie szpalety rozwartej, a listwa będzie tam gdzie strzałka zielona.

Czy to jest OK?

07d4de84367b71e3med.jpg

Jeśli dobrze rozczytuję zdjęcie to w miejscu żółtej strzałki pod taśmą jest pianka. Wg. producenta listw przyokiennych należy naklejać je na ościeżnicę okna, więc pewnie w miejscu żółtej strząłki i tak nie mogła by być naklejona. Jeśli taśma czerwona nachodzi na ościeżnicę te wymagane 3mm to listwa będzie przyklejona do taśmy tyko częściowo a częściowo bezpośrednio do ościeżnicy.

Nie widzę powodu by listwa przyokienna nie mogła się przykleić do taśmy jako takiej. Na koniec i tak listwę dociska tynk. Tak przynajmniej rozumiem instrukcje i filmy na yt. Ale ja sam jestem dopiero przed tynkami, więc nie mam doświadczenia.

Taka listwa ułatwia zabezpieczenia okna folią oraz samo tynkowanie tego detalu, ale nie jest niezbędna. Jak tynkarz doświadczony to poradzi sobie bez niej.

Co do tynku to trzeba byłoby nałożyć grubszą warstwę, może w kilku podejściach, żeby jednak uniknąć innych kątów niż kąty proste.

Edytowane przez maaszak