jebadeon 01.05.2022 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2022 Szanowni Przychodzę na robotę. Mam zrobić dach. Patrzę na wąski wieniec i zastanawiam się, czy jest bezpiecznie ruszać dalej. Wykonany w kształtkach U, dlatego ma szer 14 cm i wysokość niecałe 19 cm. Zbrojony 4 prętami 12mm w strzemionach 8x8 - na podkładkach 3,5 cm. Beton z betoniarki. Nie było kotw do murłaty wyprowadzonych, ogarnąłem temat na kotwach chemicznych. No ale ten wieniec trochę nie daje mi spokoju. Nie spotkałem się z takim. Wąski jakiś. Budynek wyjdzie z 6x4 z dachem dwuspadowym. Planowana dachówka ceramiczna. Maleństwo. Myślicie, że taki zmniejszony wieniec udźwignie temat? Czy ktoś z Was spotkał się z takim odchudzaniem wieńca na innych budowach? Na logikę za granicą budują wąskie ściany z silikatów, to i wieniec jest węższy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.05.2022 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2022 Kiedyś minimalna grubość ściany nośnej na której oparty był strop to 18 cm więc te 14cm wieńca plus grubość ścian kształtki nie jest niczym dziwnym.Np. silikat o grubości 18 cm spełnia wymagania konstrukcyjne (i jest to zgodny z prawem budowlanym)Po drugie to wymiar 6 x 4 m czyli garaż lub budynek gospodarczy na zwykłe zgłoszenie.Spytaj, może inwestor ma projekt budowlany.Jedyne czego można się tu czepić to ów beton z betoniarki i jego wytrzymałość B20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts