Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepła

Recommended Posts

Witam,jestem tu pierwszy raz więc wszystkich pozdrawiam . :oops: Wiosną przymierrrrrrrrrzam się do BUDOWANIA,ale już dziś rozważam kwestie ogrzewania.Gaz ziemny-nie ma szans na najbliższe 20lat,olej i propan butan -drogo.Myślę o pompie ciepła.Jeśli ktoś ma doświadczenie to proszę się nim podzielić

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj,

Zastanawialam sie nad pompa ciepla (taka z 2 studniami), ale raczej sie na nia nie zdecydujemy. Nasza sytuacja jest o tyle inna, ze za niezbyt duze pieniadze mozna doprowadzic gaz. Nawet jesli nie masz mozliwosci na gaz z 'ulicy' sprawdz mozliwosci ogrzewania olejem opalowym lub gazem (takim dostarczanym). W moim przypadku mialo to wiekszy sens niz pompa ciepla. Dodatkowy problem to fakt, ze pompa ciepla grzeje wode do 55C - do ogrzewania podlogowego to wystarcza, do kaloryferow nie bardzo (trzeba wtedy montowac wieksze, co jest watpliwa ozdoba), do kaloryferow w podlodze praktycznie sie nie nadaje.

Mam znajomego, ktory ma taka pompe i jest zadowolony, ale w calym domu ma teraktote i ogrzewanie podlogowe. Z tego co wiem, za prad placi okolo 500 zl za 2 miesiace, a dom ma okolo 150m2.

Pozdrawiam

A ja mam pompę i jestem bardzo zadowolony.

Na prawdę nie martwię się o temperaturę w domu. Po prostu zapominam o ogrzewaniu. Ciepła woda równeż nie stanowi problemu. Raczej polecam kolektor poziomu z glikolem niż studnie. Po pierwsze jakość wody , a po drugie do wody trzeba dużej pompy a to też są koszty eksploatacji. Pewnie że nie jest to tanie, ale idzie wyżyć.

Daroll, nie ma tu chyba takich, którzy mają dom 1000 metrowy... chyba.

Ja na nasze 190 m dostałam wycenę na pompę + podłogówka na ok. 60 tys. a jest to już pompa najdroższa, z propanem zamiast glikolu i nie trzeba nic wymieniać ani uzupełniać. Jesteśmy bardzo napaleni na takie urządzenie, tym bardziej, że nie mamy szans na gaz ziemny.

Jeśli układ kominek z płąszczem wodnym + piec na propab butan, wszystko łącznie za 20 tyś z drzewem i zalaniem zbiornika jest za drogo, to nie wiem, czy pompa ciepłą za 60 tyś wychodzi taniej.

Owszem, jest to dobra rzecz, ale na razie za dramatyczne pieniądze.

jka się przymierzasz do budowy domu, to zastanów się dokładnie ile masz na wydanie pieniędzy.

gwarantuję, że wydasz 30% więcej niż planowałeś

Jeśli układ kominek z płąszczem wodnym + piec na propab butan, wszystko łącznie za 20 tyś z drzewem i zalaniem zbiornika jest za drogo, to nie wiem, czy pompa ciepłą za 60 tyś wychodzi taniej.

Owszem, jest to dobra rzecz, ale na razie za dramatyczne pieniądze.

jka się przymierzasz do budowy domu, to zastanów się dokładnie ile masz na wydanie pieniędzy.

gwarantuję, że wydasz 30% więcej niż planowałeś

To wszystko prawda, tylko, ze potem ten propan butan znacznie wiecej kosztuje niz prad do pompy ciepla.

Moim zdaniem jezeli ktos nie moze uzywac gazu z gazociagu/gazu plynnego/oleju opalowego to powinien sie zastanowic nad pompa ciepla. Koszty tez niekoniecznie sa az takie wysokie - mi Hibernatus wyliczyl na okolo 30 tys + studnie 7 tys - dla domu o powierzchni calkowietej 330m2.

Pozdrawiam

, a po drugie do wody trzeba dużej pompy a to też są koszty eksploatacji. Pewnie że nie jest to tanie, ale idzie wyżyć.

Zawsze sądziłem że jeśli woda jest na kilku metrach to mniej energi potrzeba na przetłoczenie tej wody ( dlugość rur kilkadziesiąd m) niż w układzie zamkniętym z glikolem w rurach rozprowadzonych pod ziemia - kilkaset m . Przy dwóch studniach energia idzie na opory przepływu w rurach i głównie w filtrze zasilającym + w studni zrzutowej ( nie doliczamy energi na podnoszenie wody do góry bo potem ona wraca na dół i oddaje energię.

, a po drugie do wody trzeba dużej pompy a to też są koszty eksploatacji. Pewnie że nie jest to tanie, ale idzie wyżyć.

Zawsze sądziłem że jeśli woda jest na kilku metrach to mniej energi potrzeba na przetłoczenie tej wody ( dlugość rur kilkadziesiąd m) niż w układzie zamkniętym z glikolem w rurach rozprowadzonych pod ziemia - kilkaset m . Przy dwóch studniach energia idzie na opory przepływu w rurach i głównie w filtrze zasilającym + w studni zrzutowej ( nie doliczamy energi na podnoszenie wody do góry bo potem ona wraca na dół i oddaje energię.

Ze studniami potrafią być duże kłopoty, zamulają się mają zbyt mała wydajność. To spore ryzyko związane z parametrami studni jest spychane przez wykonawców na inwestora.

Pozdrawiam

Witam,

Mam taką pompę uruchomioną dwa tygodnie temu. Mój dom ma 200 m2 powierzchni użytkowej, a z garażem, strychem i kawałkiem piwnicy wychodzi 380. Koszt takiej pompy wraz z wykonaniem kolektorów pionowych, zasobnikiem ciepłej wody 500 litrów i montażem tego całego ustrojstwa wyniósł mnie jakieś 36 tys. Ja wybrałem najdroższy wariant - kolektory pionowe. O tym nie wszyscy mówią (często bierze się pod uwagę tylko kolektor poziomy zajmujący dużo miejsca i mogący nie dawać rady po mroźnej zimie, lub zawodny system dwóch studni), a jest to najbardziej niezawodny system, choć najdroższy w wykonaniu. Polega on na tym, ze w odwiertach pionowych połączonych ze sobą krąży glikol. Odwiertów w moim przypadku jest 9 na głępokość 20-26 m. Koszt wykonania takiego kolektora wraz z materiałami i glikolem to 12 500 PLN. Koszt samej pompy + cena za montaż to (14 500 - pompa + 1 200 - usługa) + 7% VAT.

Pompa taka jak w moim przpadku nagrzewa CWU od 10 do 52 stopni w 2 godziny. Jeśli chodzi o ogrzewanie, to rozpędza się dopiero, bo uruchomienie nastąpiło bezpośrednio po sporych mrozach i tepmperatura posadzki wynosiła tylko kilka stopni co powodowało, że woda wracająca z podłogówki była bardzo wystudzona. Aktualnie mam w domu 15 stopni przy dość częstym wietrzeniu (parowanie posadzek i ścian) Pompa radzi sobie coraz lepiej i za kilka dni powinna być już zadana temperatura.

Jak będzie dalej, zobaczymy (jeszcze tam nie mieszkam). W moim przypadku gaz trzeba by ciągnąć z ulicy kilkadziesiąt metrów, a jak pomyśle o użeraniu się z gazownią, to mi się niedobrze robi (pomijając koszty).

Gdyby ktoś chciał więcej informacji, to chętnie odpowiem na wszystkie pytania.

Pozdrawiam,

Witam Cie Pitz!

Cos mi sie wydaje ze masz pompe z firmy Ekontech. Ja tez przymierzam sie do skorzystania z oferty tej firmy bo jest ona najbardziej atrakcyjna cenowo z obecnych na rynku. I tez planuje kolektory pionowe. Mam nadzieje ze sie odezwisz za jakis czas i podzielisz sie wrazeniami z eksploatacji swojej pompy ciepla. A czy moglbys powiedziec jak masz wykonana instalacje CO w domu i jakie poniosles koszta z nia zwiazne. I gdzie znajduje sie Twoj domek z pracujaca pompa?

U mnie gazownia (Radom) zazyczyla sobie 9 tys zlotych za doprowadzenie gazociagu (o dlugosci 100m) do dzialki, wiec kwestia instalacji pompy ciepla przewaza szale nad instalacja gazowa. Doprowadzenie byloby tansze gdyby jednoczesnie sasiedzi byliby zainteresowani budowa gazociagu i partycypowaniu w kosztach, jednak oni jeszcze nie mysla o budowie, wiec na razie stoi tylko moj domek w stanie surowym.

Sledzac forum wiem ze niejaki Dobrzykowiec posiada pompe ciepla z Ekontechu i czekam cierpliwie az znowu sie odezwie i powie cos na temat wlasnej eksploatacji i kosztow z nia zwiazanych.

Pozdrawiam

Witam Cie Pitz!

Cos mi sie wydaje ze masz pompe z firmy Ekontech. Ja tez przymierzam sie do skorzystania z oferty tej firmy bo jest ona najbardziej atrakcyjna cenowo z obecnych na rynku. I tez planuje kolektory pionowe. Mam nadzieje ze sie odezwisz za jakis czas i podzielisz sie wrazeniami z eksploatacji swojej pompy ciepla. A czy moglbys powiedziec jak masz wykonana instalacje CO w domu i jakie poniosles koszta z nia zwiazne. I gdzie znajduje sie Twoj domek z pracujaca pompa?

U mnie gazownia (Radom) zazyczyla sobie 9 tys zlotych za doprowadzenie gazociagu (o dlugosci 100m) do dzialki, wiec kwestia instalacji pompy ciepla przewaza szale nad instalacja gazowa. Doprowadzenie byloby tansze gdyby jednoczesnie sasiedzi byliby zainteresowani budowa gazociagu i partycypowaniu w kosztach, jednak oni jeszcze nie mysla o budowie, wiec na razie stoi tylko moj domek w stanie surowym.

Sledzac forum wiem ze niejaki Dobrzykowiec posiada pompe ciepla z Ekontechu i czekam cierpliwie az znowu sie odezwie i powie cos na temat wlasnej eksploatacji i kosztow z nia zwiazanych.

Pozdrawiam

Właśnie, że nie Ekontech.

http://www.pamar.waw.pl/

Goście są z Warszawy, bardzo mili i przynajmniej jeśli chodzi o pompy ciepła bardzo rzeczowi. Moja pompa ma 9 kW, bo ponoć powinna wystarczyć. Mam obiecane, że jeśli się pomylili w doborze, to dostanę za różnicę cenową pompę o większej mocy. O ile dobrze wiem, to firmę prowadzą dwaj wspólnicy - jeden z nich pracował nad tym na Politechnice Wrocławskiej. Często firmy proponują pompy o większej mocy niż potrzebna, bo mają większą pewność, że będzie dobrze działać, a cierpi na tym ekonomia. Cała sztuka polega na takim doborze mocy, żeby była akuratnia.

Co ważne, odwierty robili ci sami ludzie, którzy zakładali pompę, więc nikt nie może na nikogo zwalić, że coś nie chodzi, bo...

Instalacja CO, to podłogówka w całym domu. Chciałem na górze mieć grzejniki, ale w końcu dałem się przekonać do podłogówki. Ponieważ ten typ grzania jest grzaniem niskotemperaturowym, to podłoga nie będzie mieć dużej temperatury i kurz nie będzie się z niej wysoko podnosił.

Domek znajduje się w W-wie, na Bemowie.

Skontaktuj się z tymi ludźmi - odpowiednią osobą będzie Pan Bogdan Chmielecki - to ten od Politechniki - był ponoć niedawno w programie Kawa czy Herbata - piszę podobno, bo ten program jest o jakichś dziwnych godzinach :-) Na stronie masz do niego komórkę. Możesz napomknąć, że polecił ich gość z Kopalnianej. Z tego co wiem, to oni jeżdżą po kraju, bo instalowali coś niedawno w Toruniu, więc i do Radomia się pewnie wybiorą.

Pozdrawiam