Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepła

Recommended Posts

Cóż wobec tego to ja przepraszam :)

Z drugiej strony pytanie inne: ile w Polsce jeździ maybachów a ile omeg ?

Inaczej mówiąc maybach to auto dla tych co potrzebują pokazać że stać ich na maybacha, a omega (czy cokowiek) służy do tego żeby jeżdzić.

No, chyba że ktoś traktuje PC jako urządzenie do pokazywania - to .... nie chciałbym wykonywać tu żadnej psychoanalizy :)

pozdr - Krzysiek

Panie Krzysztofie

Przy pańskiej awersji do pomp ciepła naprawdę nikt Pana nie namawia na taką instalacje.

Ja osobiście jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem pompy ciepła. Dostarczenie 1 kWh w postaci ciepła do domu lub podgrzania cwu kosztuje mnie 6gr - porównywalnie przy kominku 12gr, szacunkowo przy oleju opałowym ok. 22gr, gazie płynnym ponad 30gr, na gaz ziemny niestety nie mam szans. Roczne zapotrzebowanie mojego 215-to metrowego domu na energie cieplną oraz czteroosobowej rodziny na cwu to ok. 22MWh tj. 1 320zł. W bloku przy 3,5 krotnie mniejszym mieszkaniu, powyższe opłaty miałem dwukrotnie większe.

Apropo maybacha, za 22tys to może mógłbym nim trochę pojeździć z kierowcą, ale napewno za te pieniądze bym go nie kupił. Porównanie zupełnie nietrafione.

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... Dostarczenie 1 kWh w postaci ciepła do domu lub podgrzania cwu kosztuje mnie 6gr ...

Czy zechcialbys powiedziec, jak sie liczy koszt energii dla pompy ciepla?

Ja liczylem (dla wlasnej ciekawosci) tak:

- en. elektryczna w taryfie G12,

- sredni dobowy koszt kilowatogodziny: (23.5 gr/kWh * 10 godz + 40.5 gr/kWh *14 godz) / 24 godz = 33.4 gr/kWh

- efektywność pompy =3-4 (powiedzmy ze 4 ???), czyli pompa wymaga dostarczenia 1/4 uzyskiwanej energii cieplnej

- wiec koszt kWh wynosi 33.4 gr/kWh / 4 = 8.4 gr/kWh (jesli efektywnosc pompy = 3 to wychodzi oczywiscie 11 gr/kWh)

Zdawalo mi sie, ze efektywnosc 4 to tylko teoria, z Twoich rachunkow wnioskuje, ze sa jednak takie pompy.

Bede bardzo wdzieczny za komentarz nt. rachunkow.

Dziekuje.

...atomik

ostatnio liczylismy na wakladzie

taki przyklad pompy ciepla

okazalo sie ze dla domku jednorodzinnego cena energii cieplnej wyjdzie nam drozej niz, gdy ogrzewamy gazem

o sprawnosci 4 mozecie zapomniec

najpierw sobei wyliczcie sprawnosc teoretyczna carnota dla danych temperatur

a potem wezcvie pod uwage charakterystyke czynnika

i wychodzi ze mace sprawnosc w okolicy 1,7

tragedia

nie mowiac o kosztach inwestycyjnych

ostatnio liczylismy na wakladzie

taki przyklad pompy ciepla

okazalo sie ze dla domku jednorodzinnego cena energii cieplnej wyjdzie nam drozej niz, gdy ogrzewamy gazem

o sprawnosci 4 mozecie zapomniec

najpierw sobei wyliczcie sprawnosc teoretyczna carnota dla danych temperatur

a potem wezcvie pod uwage charakterystyke czynnika

i wychodzi ze mace sprawnosc w okolicy 1,7

tragedia

nie mowiac o kosztach inwestycyjnych

no to mnie zalamales :cry: pozostaje mi tylko gazzzzzzzzzzzzzz

Leon_z_katowic

Czy aby na pewno tak wychodzi przecież to tylko transport energi z gruntu do chałupki a nie jakies tam obiegi cieplne ??? No nie wiem mogę się mylić. Leon a co powiesz na pompy cieplne na gaz ziemny :wink: Ponoć działaja tak jak lodówki absorpcyjne. To dopiero jest tanie ogrzewanie. Zamiast drogiego prądu do zasilania tani gaz ziemny.

Pozdrawiam

poweim inaczej

co wy chcecie tym ogrzewac?

teraz przecietny domek ciegnie na gazie za 2000 na sezon

to daje miesiecznei srednio ponize 200 pln to taniej niz moja matka placi w bloku za centralne

na czym wy chcecie zaoszczedzic?

policzcie sobie koszty inwestycyjne ( zalozcie np ze taka pompa bedzie dzialac 15 lat) itd...

widzialem juz rozne badziewia

niedaleko miejsca gdze meiszkam jest super posiadlosc

na prawde gigantyczna dzialka, piekny dom, ogrod, jakis mostek- po prostu super prawa

a obok tego cacka gosc postawil sobie na trawniku takie dwa gigantczne czarne panele do grzania cieplej wody- horror

Szanwny KP - ja nie mam awersji do do pomp, bo nie miałem i nie mam pompy c.

- o maybachu jako punkcie odniesienia wspomniał ktoś wcześniej, a ja tylko "skwapliwie" wykorzystałem tę "licentia poetica"

- mam mały domek, więc brak szans na zwrot inwestycji w pompę ciepła (w zasadzie nie wiem czy kondensat mi się zwróci)

- fakt, jak ktos ma duży dom i zero szansy na gaz - to rzeczywiście wybór ma mocno ograniczony (wtedy element porównania innymi nośnikami i opłacalności takiej inwestycji ma juz mniejsze znaczenie)

pozdr - Krzysiek

No fakt u mnie wychodzi też tak przeciętnie w roku 2,5 paczki na miesiąc No ale gdyby była jedna stówka to wcale bym się nie zmartwił. :wink: Ale to co podałes to fakt różne pomysły mają ludziska . Ja niedawno widziałem auto za chyba jakieś 150 tys. najmarniej to w takiej wersji najtańszej . I co kudre facet sobie gaz w nim zainstalował. :o Szok normalnie :D Jak zobaczyłem że podjechał pod LPG to myślałem że fiknę ze śmiechu kumpel co ze mna akurat jechał to aż się zakrztusił ze śmiechu. :D :D :D jak to zobaczył.

Pozdrawiam

... Dostarczenie 1 kWh w postaci ciepła do domu lub podgrzania cwu kosztuje mnie 6gr ...

Czy zechcialbys powiedziec, jak sie liczy koszt energii dla pompy ciepla?

...atomik

Przy pompie założyłem dodatkowy podlicznik. Korzystam z prądu dwutaryfowego 19 i 44gr. Dwa razy dziennie spisuję dane. Pompa ma sześć nastawień dobowych. Załącza się między godzinami 22-24; 03-06; 13-15 czyli tylko w taniej taryfie. Jak temperatura utrzymywała się w przedziale minusowym to co drugi, trzeci dzień pompa załączała się miedzy 03 a 06 rano. Temperatura w domu stabilna 23 stopnie plus minus 1 stopień.

Średnia cena za zużyty kWh wynosi blisko 21gr, przy wydajności pompy 1-3,5.

Uzupełniając wątek z przeszłości pod tytułem "czy ktos ma ogrzewanie pompą ciepła?" dodam jeszcze, że obserwując zuzycie energii w moim domu, wydawanie znacznych pieniedzy na instalacje c.o. jest wysoce ryzykowne, ze wzgledu na to, że nasze domy potrzebują coraz mniej energii.

W moim domu zainwestowałem w materialy ociepleniowe. Centralne ogrzewanie właczyłem dopiero 9 grudnia. Kociol c.o. pracuje z niewielką mocą w godzinach od 5 30 do 7 00 i od 16 do 22 00. Mam jednak to szczescie, że mam gaz ziemny, gdybym go nie miał, zainstalowałbym gaz płynny.

Obliczcie przed dokonaniem wyboru nie tylko szczytowe zapotrzebowanie na ciepło, ale tez przyjmijcie srednie na załozonym poziomie. Wtedy moze sie okazac, że w eksploatacji (z uwzglednieniem kosztow zakupu) najtansze ciepło dostarczą systemy o nawet znacznej cenie nosnikow - enegia elektryczna w grzejnikach akumulacyjnych w II taryfie, czy tez gaz płynny.

Przy wyborze zrodla ciepła nie ma sensu kierowac sie emocjami, lecz tylko kalkulacją, ciepło jest ciepłem bez wzgledu na to skąd pochodzi. (pomijam aspekty ekologiczne, to całkiem inny wątek).

Średnia cena za zużyty kWh wynosi blisko 21gr, przy wydajności pompy 1-3,5.

Dziekuje za uscislenie metody obliczen.

Czyli faktyczna cena zalezy od tego jak wlacza sie pompa albo jak optymalnie ustawisz jej godziny wlaczania.

Rozumiem, ze liczysz swoje 6 gr/kWh =21 / 3.5.

Ale od czego wg Twojego doswiadczenia z pompa zalezy to, czy osiagasz wydajnosc 1, czy 3.5, bo taki zakres podales.

Zmiana w takim duzym zakresie jest decydujaca dla oplacalnosci. Bo jesli jest mozliwosc, ze np. na skutek bledu przy instalacji albo zlego rozpoznania warunkow wymiany ciepla w gruncie (albo czego tam jeszcze) nie uda sie po instalacji osiagnac zalozonego wspolczynnika wydajnosci 3.5, a tylko np. 1.5 przez wiekszosc czasu pracy pompy, to rachunki oplacalnosci moglyby wygladac zupelnie inaczej.

Czy firma instalacyjna w umowie gwarantowala osiagniecie wydajnosci np. 3-3.5 przez wiekszosc czasu pracy pompy?

Pozdrawiam serdecznie,

... atomik

(póki co zostaje przy peletach, ale...)

KP - to chwila-moment - to ile w końcu kosztuje Cie kWh ? 6 czy 21 gr ?

Krzysiek

Za 1 kWh zużytą z sieci energetycznej średnio 21gr, po jej przetworzeniu przez pompę ciepła uzyskuję 3,5 kWh które wychodzi mi w cenie 6gr/1kWh energii cieplnej dostarczonej do domu.

no to jakie masz koszty na miesiac za prad do tej pompy

Za listopad i grudzień ogrzewanie kosztowało mnie średnio 210zł na miesiąc. Proszę pamiętać o powierzchni domu - 215m i średniej temperaturze 23 stopnie.

Rozumiem, ze liczysz swoje 6 gr/kWh =21 / 3.5.

Ale od czego wg Twojego doswiadczenia z pompa zalezy to, czy osiagasz wydajnosc 1, czy 3.5, bo taki zakres podales.

Nie zrozumieliśmy się. Podałem że średnia wydajność mojej pompy ciepła to uzyskanie 3,5 kWh z jednej kWh pobranej z sieci.

Przy pompach ciepła nie ma loterii czy uzyska się wydajność 1 czy 3,5. Zakres wydajności, przy takim samym dolnym źródle ciepła, myślę że nie waha się więcej niż 10 może 20%. U mnie dolnym źródłem jest studnia głębinowa i wydajność mojej pompy przy tym źródle raczej mieści się w niższych obszarach. Z tym że liczę całe zużycie prądu tj. pompa ciepła, pompa głębinowa, pompka obiegowa, cyrkulacyjna, nawet taki drobiazg jak elektrozawór.

Hm KP - czyli w takim razie jedynym sensownym argumentem za PC jest brak gazu (lub niechęć do uzywania gazu z jakiegokolwiek innego powodu) ponieważ jeśli już po przetworzeniu wychodzi 6 gr/kWh z pompy, a mi coś koło 3.3 gr/kWh z gazu, to oznacza że

pompa nie zwróci się nigdy (miałaby się szanse zwrócic, gdyby 1 kWh z niej była choć trochę tansza od tej gazowej).

Z drugiej strony podajesz koszty eksploatacyjne, zbliżone do moich (ja co prawda w tych moich ok. 200 m3 gazu/miesiąc mam też cwu i gotowanie) i całość wygląda tak, jakby Twoje zużycie energii grzejnej (nie - prądu) było 3500 kWh/miesiąc, a więc jakies 116 kWh dziennie,

co odpowiada 3.4 m3 gazu dziennie (bo 1 m3 gazu to 34.3 kWh wartości opałowej, bez kondensacji, lub jakies 36.7 kWh z kondensacją).

Ja spaliłem (100 m2) średnio za listopad 6.86 m3 gazu/dobę, czyli moje zużycie energii (na 1 m2) jest jakieś 4 razy wyższe od Twojego .... Nie bardzo jestem to w stanie wytłumaczyć :(

pozdr - Krzysiek

1 m3 gazu to 34.3 kWh wartości opałowej, bez kondensacji, lub jakies 36.7 kWh z kondensacją).

pozdr - Krzysiek

Krzysiek nie 34,3 kWh a 34,3 MJ. 1 kWh = 3,6 MJ. A więc odpowiednio 9,52 kWh i 10.19 kWh.

Ale moim zdaniem wartości są zawyżone bo wartość opałowa gazu ziemnego to 34,43 MJ/m3 i licząc sprawność wg tej wartości wychodzi, że bez kondensacji kocioł powinien mieć sprawność 99% a z kondensacją 106%.

dzięki Jezier - 1509917934 razy przeliczałem w te-i-wewte i się mi coś popierniczyło.

Wersja "bez kondensacji" rzeczywiście jest "za bardzo teoretyczna", mnie na szczescie interesuje ta z kondensacją.

No to jeszcze raz: w takim razie te 6.86 m3 to jest 69.9 kWh dziennie i 2097 kWh miesięcznie.

U KP to wychodzi 210 zł/6 gr = 3500 kWh miesięcznie.

I teraz wychodzi mi (przy kondensacji) 1.07 zł/m3 : 10.2 kWh/m3 = 10.5 gr/kWh z gazu

A teraz kazdy se policzy czy sie mu to oplaci (albo i nie policzy, bo nie potrzebuje)

Sorki za pomyłke - jednak resztki Sylwka trzymają się mnie mocno - mam urlop :)

pozdr - Krzysiek

I teraz wychodzi mi (przy kondensacji) 1.07 zł/m3 : 10.2 kWh/m3 = 10.5 gr/kWh z gazu

A teraz kazdy se policzy czy sie mu to oplaci (albo i nie policzy, bo nie potrzebuje)

pozdr - Krzysiek

Dlatego gdybym miał gaz ziemny czy dom do 120m to nad pompą wcale bym się nie zastanawiał, a tak instalacja pompy ciepła jest dla mnie najlepszą i najbardziej udaną inwestycją z całej mojej budowy. Naprawdę jestem super zadowolony.

Ja mam dom 140m2. Dziennie na ogrzewanie średnio w listopadzie szło 35 kWh w grudniu 40 kWh. Temperaturę mam stałą 21 stopni. Na ogrzewanie ciepłej wody zużywam kolejne 12-15 kWh dzienie. Kiedyś się zastanawiałem nad pc ale nie zdecydowałem się na nią. Grzeję prądem. Pewnie, że wolałbym płacić za ogrzewanie trzy razy mniej ale nie odpowiada mi idea pompy ciepła ani jej cena.