Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom energooszczędny na płycie fundamentowej, a dobór bloczków na ściany nośne.

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie doboru bloczków i izolacji. Nad wszystkim czuwa konstruktor, ale każdy ma swoje specyficzne wymagania.

Dom parterowy o powierzchni 250 m2 z garażem w bryle. Planowana izolacja termiczna to styropian grafitowy 20cm o λᴅ w granicach 0.031-0.032 W/(m*K)

Obecnie zainteresował mnie najbardziej bloczek Xella Ytong PP5/0,7. Jego parametry to:

• Rodzaj: Beton komórkowy
  • Gęstość: 700 kg/m³
  • Przenikalność cieplna: 0,195 W/(m*K)
  • Izolacyjność akustyczna właściwa: 53 dB
  • Wytrzymałość na ściskanie: 5 MPa

Wstępnie wybór padł na ten bloczek ze względu na to, iż chciałem pogodzić kilka rzeczy t.j. ciszę, dobrą izolację termiczną oraz oddychanie ściany. Od wewnątrz chciałbym zrobić tynki gipsowe.

Martwi mnie tylko podciąganie kapilarne w przypadku betonu komórkowego. I teraz pytanie.

Czy przy płycie podłogowej zmniejsza się zagrożenie wynikające z podciągania kapilarnego betonu komórkowego?

Tzn. czy płyta w jakiś sposób izoluje ściany nośne przed "dostarczeniem im wody" ?

BK 700 nie ma sensu. 500 to IMO optimum.

Ściany płuc, skrzeli, płucotchawek ani podobnych rozwiązań nie mają - więc nie oddychają. A jeżeli chodzi o paroprzepuszczalność to i tak styropian nią się nie chwali, więc nawet lepiej, jak materiał konstrukcyjny, a nawet farba wewnętrzna paroprzepuszczalne nie są.

Między fundamentem (jaki by nie był) a BK dajesz warstwę papy i/lub dobrej folii. Więc podciąganie kapilarne nie grozi.

BK 700 nie ma sensu. 500 to IMO optimum.

Tak, ale niestety wszystkie 600 i mniejsze mają kiepskie parametry akustyczne. Czemu według Ciebie 500 to optimum ?

Ściany płuc, skrzeli, płucotchawek ani podobnych rozwiązań nie mają - więc nie oddychają.

Mój błąd, że tak to nazwałem, chodziło mi o paroprzepuszczalność

A jeżeli chodzi o paroprzepuszczalność to i tak styropian nią się nie chwali, więc nawet lepiej, jak materiał konstrukcyjny, a nawet farba wewnętrzna paroprzepuszczalne nie są.

To trochę psuje mój pomysł, ponieważ właśnie do wewnątrz myślałem dać tynki gipsowe. W domu będzie rekuperacja, także myślałem, iż dzięki temu ew. wilgoć ze ścian będzie wyciągana od wewnętrznej strony. Czy to jest zły pomysł?

Między fundamentem (jaki by nie był) a BK dajesz warstwę papy i/lub dobrej folii. Więc podciąganie kapilarne nie grozi.

No to super. Czy taka folia będzie ok?

Folia hydroizolacyjna IZOKPOL