Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom (LMB-24) i ogród Marzeny i Maćka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 424
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

TomKa: Dziekuję :)

Stworzenie planu ogrodu chodziło za mna od dawna. Chciałem jakoś "opanować" te wszystkie nasadzenia no i śledzić ich losy. Do umieszczenia tego na stronie namówił mnie niejaki Pinus, udzielający się głownie w dziale "Pamiętajcie o ogrodach". Ogród jest bardzo młody. Pozostaje czekac i... dokumentowac :)

Witam,

otwieram i otwieram i mam wrażenie że ciągle otwiera mi sie dziennik a nie Wasz komentarz...??

widzialam sporo dzienników,..domów, pomysłów,....

ALE wasz jest REWELACJA,...

z duszą artysty, ogród bajka,

ps.s. trudnicie się zawodową czymś związanym z fotografią, ew. przyrodą??? no normalnie takich ujęć to pozazdrościć- i dobrego smaku!!!!

domek b.sympatyczny, ogród BOSKI!!!!

ANNNJA: Nie mamy dziennika!

Nasze zdjęcia sa zresztą w dziale "Galeria zdjeć domów ..." Komentarze też są w tym dziale. Trochę to inaczej, niż "normalnie", ale: dlaczego by nie? :D

Dziekuję za miłe słowa pod adresem naszej strony, domu i ogrodu.

Nie jestem żadnym fotografem, fotografikiem czy kimś związanynm z przyrodą. Jestem totalnym amatorem :) Z wiekiem dojrzałem do trochę innego patrzenia na to co wokół mnie. I tyle :)

PS. Ogród jakos bardzo powoli rośnie :-? :wink:

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Tomka :)

Z kretem (z kretami) walczę od początku. W pierwszym roku głównie chodziły w obszarach wyłożonych korą. Od roku - głównie tam gdzie trawnik. Próbowałem wielu technik (trucizny - kilka rodzajów, pułapki - zlapałem 6 kretów, odstraszacze elektroniczne, psia sierśc, karbid) Ech ... :evil:

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
...Na Forum był buba48 (a moze jeszcze jest), który juz wybudował ten dom...

Jestem, jestem ale pod pseudo Mętlik. Miałem długą przerwę i zapomniałem jak się logować. :cry:

Teraz wpadam na Forum sporadycznie, bo w pracy wprowadzili na serwerze jakieś ograniczenia i blokady. :oops:

Pozdrawiam wszystkich serdecznie ! :D

Sorry ! Nie lubię się chwalić. Podobają mi się inne projekty. Wszelkie etapy budowy mam już dawno za sobą. Upłynęły 4 lata od zasiedlenia nowego gniazda. W trakcie eksploatacji wyszły wszystkie niedoróbki i fuszarki. Ale to normalne. Marzy mi się rozpoczęcie nowej budowy. Mam nawet koncepcję. :wink:

Pozdrawiam

Buba48

...Na Forum był buba48 (a moze jeszcze jest), który juz wybudował ten dom...
Jestem, jestem ale pod pseudo Mętlik.
A to niespodzianka :) Witaj Buba48 :)

Nie pamiętam kiedy pisałem to, co zacytowałeś. Jesteś pierwszą osobą budującą LMB-24 z którą nawiązałem kontakt. To było dawno, dawno temu (tj. 4 lata :)). Od tamtego czasu miałem wirtualny kontat z kilkoma osobami, które wybrały ten projekt. Również LMB-42, a ostatnio LMB-24a. W zasadzie każdy wprowadzał jakieś modyfikacje. Niektórzy nawet bardzo duże. O ile pamiętam Ty też masz spore zmiany w stosunku do projektu.

Jestem ciekaw, Twoich doświadczeń z funkcjonalności tego projektu. A może napiszesz które z wprowadzonych zmian okazały sie trafione a które nie. Jak zapewne wiesz, u nas zmian w rozkladzie pomieszczeń w stosunku do projektu nie ma żadnych.

Witaj Maciejon,

Ależ Twój ogród rozkwita - piekny, co miesiąc wchodzę i jest coś nowego po prostu niesamowicie urokliwy masz zakątek.

Co do naszej budowy to nadal zbieramy środki na rozpoczęcie - myślę, że zapowiada się to za około 2-3 lata. Niedawno kupilismy sobie mieszkanko w bloku więc aż tak bardzo nam się nie spieszy a poza tym nie za bardzo chcemy się podpierać kredytami tylko własną gotówką.

Więc na ten rok przewidziane ogrodzenie działki, sadzenie tujek i aronii i prawdopodobnie razem z poprzednimi właścicielami, którzy mają jeszcze działkę obok przyłącze gazowe a może i reszta, zobaczymy na ile nam wystarczy...

Nadal w planie jest LMB-24 i to napewno sie nie zmieni...

Wrzucę jeśli dam radę zdjęcia działki - na razie szczerego pola....

http://img181.imageshack.us/img181/3761/p1120085qg9.th.jpg

Droga obok naszej działki

http://img183.imageshack.us/img183/1701/p1120088ut0.th.jpg

Działka zimą

Bardzo gorąco pozdrawiam i obiecuję się często odzywać....

Spodobał mi sę kominek, takie lubię proste i z akcentem :D
Nam też sie ciągle podoba :) ;)

Przy wyborze kominka zobaczyliśmy ten rodzaj obudowy ale z pomarańczowym kamieniem. Byliśmy bardzo napaleni na taki kolor. Na szczęćie ostudziliśmy się i wybraliśmy jasny kamien - trawertyn. Teraz, po dwóch latach mieszkania wiemy, że tamten pomarańczowy raziłby swoją ostrością. Ten nie narzuca się i jest ok :)

Ależ Twój ogród rozkwita - piekny, co miesiąc wchodzę i jest coś nowego po prostu niesamowicie urokliwy masz zakątek.

Co do naszej budowy to nadal zbieramy środki na rozpoczęcie - myślę, że zapowiada się to za około 2-3 lata.

Nadal w planie jest LMB-24 i to napewno sie nie zmieni...

Wrzucę jeśli dam radę zdjęcia działki - na razie szczerego pola....

Miło, ze sie odzywasz. Dziekuję za sympatyczne słowa o ogrodzie. Staram się na bieżąco pokazywać jak on powstaje. I nie nazwał bym go zakątkiem lecz "zakątem" :) Spędzamy w ogrodzie wiele godzin dziennie. Najbardziej bola nogi od chodzenia :)

Podziwiam Waszą determinację odnośnie LMB-24. Kto jednak wie co przyniosą te planowane 2-3 lata.

Zdjęcia obejrzałem. Na drugim nie widać końca waszej działki. OGROMNA! ;)

Bedzie co zagospodarowywac :)