karolcik0805 09.05.2022 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Witam.Mam działkę sporo niższą od poziomu drogi. Fundamenty mają 0.7m od gruntu na początku domu a 1.4 m na końcu i właśnie od "końca" jest przewidziany garaż. Nie przemyślałam tego w momencie zakupu projektu, dopiero jak przyjechał geodeta wytyczyć dom to okazało się że ten spadek jest aż tak duży. Koszty podniesienia całego terenu są gigantyczne więc nie wchodzi to w rachubę. Raczej myślę o zrobieniu skarp/ kaskad wokół domu tworzących wrażenie domu na wzgórzu.Zmierzając do sedna: do domu prowadzi droga wewnętrzna 5m szerokości a dom jest 4 metry od granicy którą stanowi właśnie kraniec tej drogi. Czyli tak naprawdę na 4 metrach bieżących wjazd do garażu byłby na wysokości 1.3-1.4 m. Czy jest to w ogóle możliwe? Czy lepiej jednak przerobić garaż na pokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 10.05.2022 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Kąt natarcia (między punktem styku kół a blachami pod zderzakiem - to z przodu) i kąt zejścia (to z tyłu, tu uwaga - poprawka jeśli jest hak holowniczy!) i przejazd przez próg czyli odległość między osiami pojazdu a prześwit - aby nie zawieśić się spodem jak słynna Bestia w Warszawie. Krótko - to jest wyjazd na malucha 126p, czy na Cincuecento to nie jestem pewien. Większy pojazd - zapomnij. Chyba że zrobisz wind, coś jak podnośnik na stacji obsługi (nie łapy tylko podest podnoszony). Jeśli nie masz zacięcia mechanicznego, to zrób pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts