HoGo 09.05.2022 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2022 Witajcie, Na styku przedpokoju i wejścia do strefy dziennej (kuchnia, jadalnie i salon) wyszło mi zatrzęsienie łączników w jednym miejscu. Muszę obsłuzyć: światło główne w kuchni światło nad wyspą w kuchni światło na zlewozmywakiem w kuchni światło dekoracyjne w przejściu do jadalni światło główne w jadalni światło główne w salonie światło dekoracyjne w salonie światło dekoracyjne dodatkowe w salonie światło w przejściu pomiędzy salonem a jadalnią (zastanawiam się czy potrzebne - możliwe, że wyleci) świarło główne w przedpokoju światło dekoracyjne w przedpokoju Teraz zastanawiam się jak to mądrze ugryżć. Pomysły mam dwa: 1. Spiąć to wszystko jakąś automatyką w sceny i obsługiwać z telefonu. Ale tak czy siak łączniki dla dzieci i żony będą potrzebne 2. Łączniki do kuchni i jadalni zrobić na jednej ścianie wejścia do części dziennej a pozostałe na przeciwległej ścianie tego wejścia w odległości 1.4m). Będzie łatwiej zrozumieć te włączniki, ale trzeba będzie biegać od ściany do ściany. Nie wiem co gorsze :/ Może ktoś z Was już u siebie rozwiązywał taki problem? Albo ma dobry pomysł jak to zrobić? Chciałbym aby było wygodnie, estetycznie i zrozumiale dla domowników. Będę wdzieczny za każdą sugestię. Z góry odrzucam naklejki z nazwami na łącznikach ze względów estetycznych pozdrawiam HoGo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.05.2022 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Wystarczą cztery wyłaczniki, kuchnia 3 klawiszowy salon taż plus 2 po dwa klawisze pozostałe. Jak umieścisz je w dobrej kolejności to domownicy ogarną. Można też coś pogrupować np. oświetlenie dekoracyjne pod jeden wyłącznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.05.2022 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 W strefach komunikacji, kuchni czy łazienkach dawałbym, po prostu czujniki ruchu. W wiatrołapie, korytarzach, schodach, łazienkach, garażu nie mam nawet włączników. Przez 3 lata brakowało mi ich tylko raz, gdy córka w ciągu dnia chciała sprawdzić w ciemnym miejscu jak świecą jej farby fluorescencyjne W pozostałych pomieszczeniach strefy dziennej mam też włączniki, ale światłami steruje automatyka domowa w zależności od nasłonecznienia i godziny. O określonej porze ściemnia, zmienia punkty itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts