agb 19.05.2022 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 Co to jest cyrkulacja na żądanie i jak to działa? To jest coś co nie działa. Chyba, że masz zasobnik za ścianą. Ale kto doprowadza do obniżenia temperatury do 15 stopni w zbiorniku cwu? Nikt, chyba, że ktoś lubi myć się w zimnej wodzie, albo na nią czekać. Dlatego pisanie o COP w kontekście PC i wielkości zasobnika ma niewiele wspólnego z rzeczywistością. Nie bez powodu najwięcej do powiedzenia na ten temat ma nasz największy teoretyk. Pomijam fakt, że PC przy grzaniu CWU nie ma stałej delty między temp zasilania, a temp wody. I dlatego przy niskiej temperaturze delta ta jest wyższa i zmniejsza się ze wzrostem temp. wody w zasobniku. Do tego, jak ktoś się uprze, to właśnie przy większym zasobniku może mieć i 2/3 zasobnika w temperaturze kilkunastu stopni, a górę mieć nadal gorącą. I grzać przede wszystkim te 2/3 zasobnika. Przy mniejszym wybiera między komfortem a COP. Bo jak chce mieć cały czas dostępność dużej ilości CWU musi często dogrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.05.2022 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 Ale kto doprowadza do obniżenia temperatury do 15 stopni w zbiorniku cwu? Ci posiadacze PC, którzy dbają o COP. Ja, chociaż mi to na COP nie wpływa, dolną grzałkę mam w momencie odpalenia grzania zawsze zanurzoną w wodzie o temperaturze wodociągowej. Czyli z 8-9*. Zazwyczaj pewnie drugą (w połowie wysokości zasobnika) też. Jakbym miał wężownicę - też by taką temperaturę miała woda stykająca się z nią w momencie rozpoczynania grzania. Biorąc pod uwagę, że zużywam jakiś 1kWh dziennie więcej z włączoną cyrkulacją, stawiam na komfort przede wszystkim. Licząc COP=3 to tak, jakbyś codziennie wylewał do kanalizacji 60l gorącej (55*) wody. Przy takich stratach cyrkulacja traci sens. Do tego latem trzeba zużyć energię na schłodzenie (przy normalnej klimie drugie tyle). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.05.2022 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 Można dbać, o COP, ale komdort chyba przede wszystkim? Mam powiedzieć dziecku, że dzięki temu, że umyje się w zimnej wodzie zaoszczędzimy na 1/20 gałki loda? Nie wiem jaką mam temperaturę na dole zasobnika, ale patrząc ile wchodzi energii to na pewno sporo niższą niż to co widze na 2/3. Nie wiem czy to trafne porównanie z tym wylewaniem. Tracę 3,5kWh ciepła lub inaczej 1kWh energii elektrycznej. Czy cyrkulacja traci sens? Nie, bo jest dla komfortu nie oszczędności. Latem zużyć energię na chłodzenie, a zimą ta energia częściowo wspomaga grzanie. Na szczęście nie mam normalnej klimy i chłodzę z COP 25-40 jednocześnie regenerując DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.05.2022 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 Nie wiem jaką mam temperaturę na dole zasobnika, ale patrząc ile wchodzi energii to na pewno sporo niższą niż to co widze na 2/3. U mnie wygląda to tak. Ale u Ciebie ze względu na wężownice może być inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.05.2022 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 Rozwarstwienie u Ciebie spore. Muszę kiedyś z ciekawości pomierzyć temperatury na różnych wysokościach. A jak wychodzi u Ciebie COP dla CWU? Ty masz te tarfye G12as? Stąd grzanie o 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.05.2022 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 Rozwarstwienie u Ciebie spore. Muszę kiedyś z ciekawości pomierzyć temperatury na różnych wysokościach. Chyba dosyć normalne. Czujnik na dole jest bardzo blisko wejścia wody z wodociągu. Więc naturalnie, że tam temperatura szybko spada rano. A jak wychodzi u Ciebie COP dla CWU? Ty masz te tarfye G12as? Stąd grzanie o 4? To trudno ocenić, bo nie mam ciepłomierza. Liczę, ale nie analizuję tego długookresowo dzieląc moc chwilową podawaną przez PC przez moc pobieraną z podlicznika. PC na pewno dokładnie mocy nie podaje. W ten sposób obecnie zaczyna od 3.5, a kończy na 2.9. Ale trzeba pamiętać, że w nocy w momencie grzania CWU było 4.6C. Mam G12as, ale muszę przestawić nieco poźniej, bo okienko dla CO przed 6 rano nie jest już potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.05.2022 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 Można dbać, o COP, ale komdort chyba przede wszystkim? Mam powiedzieć dziecku, że dzięki temu, że umyje się w zimnej wodzie zaoszczędzimy na 1/20 gałki loda? Jak temperatury wody na dole zasobnika wpływa na komfort? Latem zużyć energię na chłodzenie, a zimą ta energia częściowo wspomaga grzanie. Na szczęście nie mam normalnej klimy i chłodzę z COP 25-40 jednocześnie regenerując DZ Pod warunkiem, że cyrkulacją grzejesz tam, gdzie chcesz mieć cieplej. Ja w korytarzu ogrzewania nie odpalam. Bo i tak jest tam za ciepło (znikome straty, powietrze wpada już ogrzane w innych pomieszczeniach) - a tamtędy idzie u mnie hydraulika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.05.2022 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2022 Jak temperatury wody na dole zasobnika wpływa na komfort? U mnie to działa trochę inaczej. Pamiętam, że mieliśmy kiedyś dyskusję o tym. Miałem wtedy problemy z wydajnością pompy i sugerowałeś, że przy moim typie zbironika będzie gorsze COP niż w tradycyjnym przez wzgląd na rozwarstwienie w tradycyjnym i mieszanie wody w moim. Jak widać w praktyce sprawdza się doskonale i po usunięciu usterki w postaci zamulonego wymiennika DZ śmiga jak należy. Pod warunkiem, że cyrkulacją grzejesz tam, gdzie chcesz mieć cieplej. Ja w korytarzu ogrzewania nie odpalam. Bo i tak jest tam za ciepło (znikome straty, powietrze wpada już ogrzane w innych pomieszczeniach) - a tamtędy idzie u mnie hydraulika. Nie zauważyłem takich problemów. W Twoim przypadku optymalizacja zużycia ma większy sens przez COP1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts