Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

95/75/20 a np 75/65/20

Recommended Posts

Pytanie:

Jaka jest różnica pomiędzy np. zasilaniem 95/75/20 a np 75/65/20

Tzn. temp zasil wody/temp powrotu wody/temp wew

to wiem

również wiem

że przy wyższej temp zasilania z tego samego grzejnika można uzyskać większą moc

1. to dlaczego są różne temperatury zasilania i powrotu po co?

2. Co to znaczy system otwarty a zamknięty?

Praktycznie wszystkie nowoczesne instalacje ciepłego ogrzewania są typu zamkniętego w ten sposób mozna ustawić wyższe ciśnienie w rurach nawet do 6 atmosfer standardowo około 1,5 - 2. W instalacji otwartej ciśnienie moze być tylko tak wielkie jak wysoki jest dom. Kiedyś stosowano instalacje otwarte alby w przypadku awarii nie doszło do zniszczenia instalacji ale teraz w przypadku nowoczesnych kotłów taki problem zanika. Nie wiem co masz za problem z 95/75/20 a 75/55/20 przecież dla każdego rodzaju grzejnika istnieją przliczniki dzieki którym mozesz sobie przejść z jednego na drugi. nie ma zadnej różnicy ale jak chcesz dobrać sobie grzejniki to dobieraj dla wartości 75/55/20 albo jeszcze lepiej dla niższej np 65/55/20 teraz w niektórych instalacjach stosuje sie nawet temperaturę 55 stopni wyjściową. Pozatym powiedz po co ci ta wiedza i następnym razem przeszukaj forum jest tu sporo na ten temat napisane. Pozdrawiam :)

Amichal1 napisał

to dobieraj dla wartości 75/55/20 albo jeszcze lepiej dla niższej np 65/55/20 teraz w niektórych instalacjach stosuje sie nawet temperaturę 55 stopni wyjściową.

Jeśli bedę miał temp np 90/80/20 to moc dla tego grzejnika np. 2000W

Ten sam typ grzejnika ale z temp 70/60/20 moc dlan niego to np.1500W

Ten sam grzejnik a różna moc.A ta sama cena.!!!

Zapotrzebowanie w pokoju np. 2000W to przy zasilaniu 70/60/20 muszę kupić inny większy grzejnik i wydać więcej kasy.

Stąd moje pytanie: jaka jest różnica w jakości, ilości , trwałości itd. po co się stosuje te niższe temperatury?

Pozdrowienia

tom_gaz

System otwarty stosowało się dawniej z zupełnie innego powodu, niż to zostało napisane wyżej, nawiasem mówiąc znacznie prostszego. Ciśnienia eksploatacyjne są tu bez znaczenia. Po prostu nie produkowano w Polsce, jak również za granicą odpowiednich zabezpieczeń do systemów zamkniętych, a jeśli już, to tylko do zastosowań przemysłowych, za bardzo duże pieniądze.

Prawdą jest, że znakomita większość instalacji to systemy zamknięte, choć nie zawsze. Przykładem są instalacje z kotłami na paliwo stałe, tzn. węgiel, koks, miał, itp.

Jeżeli stosuje się niższe parametry, czyli 75/55 zamiast na przykład 90/70, to poprawia się komfort cieplny, bo powierzchnie grzejne są chłodniejsze, a więc jest mniejsza różnica temperatur pomiędzy pomieszczeniem i grzejnikiem. Niestety, grzejnik zasilany niższymi parametrami wymaga większej powierzchni dla osiągnięcia tej samej mocy, co przecież jest chyba oczywiste (jeżeli zmniejszamy w jednym miejscu, to w innym musimy powiększyć), ale z drugiej strony - niższe parametry, to mniejsze straty ciepła na przesyle.

Podsumowując, dobór parametrów instalacji powinien być zawsze kompromisem pomiędzy kosztem inwestycyjnym, a komfortem użytkowania.

Jest jeszcze kwestia ogrzewania niskotemperaturowego w przypadku zastosowania kotła kondensacyjnego. W takim przypadku niższe parametry, to już nie tylko komfort, ale konieczność, żeby wystąpiła kondensacja.

Tom_gaz

Róznica jest taka że instalacja pracująca na nizszych parametrach jest bardziej komfortowa. Grzejniki maja nizsza temperature i kurz się tak nie unosi, nie poparzysz się o taki grzejnik, jest lepszy rozkład temperatury w pomieszczeniu. Następna sprawa to w przypadku stosowania kotła kondensacyjnego wyzsza sprawność kotła przy nizszych parametrach pracy. Gdy temperatura wody powracajacej z instalacji wzrośnie powyżej 55 oC to kondensat przestaje kondensować i pracuje jak zwykły kocioł turbo z mniejszą sprawnością. Paramety grzejnika 500W przy powiedzmy 75/55/20 oznaczaja że przy temperaturze w pomieszczeniu 20 st wody zasilajacej 75st i wody powrotnej 55st grzejnik odda do pomieszczenia swoja moc znamionową. Instalacja musi być wtedy tak policzona by przepływ wody był taki aby w tych warunkach nastapiło w grzejniku schłodzenie o te 20 oC. Reguła jest taka im niższe parametry tym: wieksza sprawność kotła (kondensacyjnego), wieksze grzejniki, większy zład, grubsze rury, wieksza pompa, lepszy komfort, wyższa cena.

Pozdrawiam

Niestety, Inwestor, ale muszę wejść z Tobą w polemikę, chociaż nie lubię tego robić. Wszystko, co napisałeś, to prawda, z wyjątkiem dwóch rzeczy:

- większa pompa,

- większe rury.

Te dwie rzeczy spośród wszystkich wymienionych przez Ciebie nie zależą (w praktyce) od tego, czy mamy parametry 90/70, czy też 75/55. One zależą od różnicy temperatur pomiędzy zasilaniem i powrotem. (większe rury i większa pompa przy mniejszej różnicy). :D

Niestety, Inwestor, ale muszę wejść z Tobą w polemikę, chociaż nie lubię tego robić. Wszystko, co napisałeś, to prawda, z wyjątkiem dwóch rzeczy:

- większa pompa,

- większe rury.

Te dwie rzeczy spośród wszystkich wymienionych przez Ciebie nie zależą (w praktyce) od tego, czy mamy parametry 90/70, czy też 75/55. One zależą od różnicy temperatur pomiędzy zasilaniem i powrotem. (większe rury i większa pompa przy mniejszej różnicy). :D

Czemu zaraz nietsety bedzie mi miło podyskutować rzeczowo.

Czajnik rozwiń bardziej temat bo jak ja liczyłem swoja instalacje co. to po przejściu na nizsze parametry wzrosły przepływy i średnice niektórych rur także. ??? Owszem zalezy to od róznicy temperatur tylko ten sam grzejnik przy tej samej róznict temperatur a wyzszych parametrach oddaje wiecej mocy niz przy niższych. Więc abyoddać ta sama moc wystarczy przy wyższych prametrach mniejszy przepływ a więc cieńsze rurki i mniejsza pompa. Nie wiem ale może to wynikać tez z tego że instalacja na nizsze parametry ma wiekszy zład i wymaga to większych przepływów i grubszych rurek aby ten zład przpompować. Nie upieram się przy swoim nie rozbierałem na czynniki pierwsze tego zjawiska to tylko moje wnioski z obliczeń mojej instalacji.

Pozdrawiam

Te trzy magiczne liczby oznaczaja

1. maksymalna temperature wody zasilajacej grzejniki osiagana w celu uzyskania znamionowej mocy grzejnikow czyli przy najwiekszych mrozach. Im nizsza tym bardziej komfortowo ale i drozsze grzejniki

Bo moc grzejnikow zalezy w uproszczeniu od roznicy miedzy srednia temperatura grzejnika i temperatura pomieszczenia

Srednia temperatura grzejnika to (T zasilania - T powrotu) / 2

2. temperatura powrotu w zasadzie liczy sie roznica miedzy zasilaniem i powrotem tzw Delta T im wieksza ta roznica tym mniejszy przeplyw wody

dla tej samej mocy

wzor z fizyki podstawowka do bilansu

Energia = cieplo wlasciwe*DeltaT*masa (zamiast masy u nas przeplyw i zamiast energii nasz moc)

stad: wezsze rurki, mniej szumow w instalacji no slowem lepiej a z drugiej strony rowniez wieksze grzejniki czyli drozsze

3. temp w pomieszczeniu to juz detal

Podsumowujac i upraszczajac

Akceptowalne dla grzejnikow DeltaT to 10 st, dobre 15, b. dobre 20

Dla kotla na paliwo stale T zasialania wysoka 70 do 90 st

Dla kondensata gazowego T zasialania 55 - 70 st

A i pamietaj ze jesli masz grzejnik w garazu gdzie planujesz np +12 to jego moc bedzie wieksza niz dla +20 na salonach

Generalnie nie są już chyba w nowych instalacjach stosowane grzejniki o tych najwiekszych temp. zasilania. Chcialbym tylko dorzucic swoje trzy grosze do komfortu cieplnego który odczuwam porównując własną instalcje czyli grezjniki 70/55 i kocioł atmosferyczny z domem znajomego który na parterze posiada w połowie domu podłogówke w polowie grzejniki - góra grzejniki wszystkie policzone na 70/55. Dlatego że posiada kociol kondensacyjny temerature zasilania stosuje 40-45 st. Mimo że utrzymuje w domu temp. 20 st. nie odczuwa sie w domu takiego ciepła - po prostu grzejniki są ciągle chłodne lub zimne. Ja stosuje tem. zasilania 60-70 st. zaleznie od tem na zewnatrz i na sterowniou 19.5 st., komfort cieplny wydaje mi sie znacznie lepszy mimo ze temperatura bardziej "skacze". Oczywiście w przypadku mojego znajomege temp. na poddaszu juz nie jest taka wysoka powniewaz grzejniki przy takiej malej temp. zasialani nie sa wstanie wyrobic sie aby odpowiednio dogrzac poddasze co na dole udaje sie bez problemu. Podkreślam że są to moje odczucia subiektywne i prosze nie brać tego jako jakis wyznacznik do własnych instalacji - proponuje tylko jeśli jest taka mozliwość sprawdzić jak sie sprawuja instalacje wysoko temperaturowe i nisokotemperature - (dla kotłów kondensacyjnych) - wg mnie dla tych drugich trzeba podniesc temp. o 2 st. aby odczuwać podobny komfort cieplny (tylko czy wtedy korzysci z oszczeności kotła kondensacyjnego nie pójdą z dymem?