Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elektryczny podgrzewacz wody w kuchni czy to ma sens?


kesser

Recommended Posts

Mam od pieca gazowego rurę około 6m długości doprowadzającą ciepłą wodę. Zauważyłem, że często domownicy odkręcają ciepłą wodę ale jest to tak krótki czas, że ciepła woda nie doleci ale piec wystartuje.

 

Ostatnie rachunki za gaz skłoniły mnie do przemyśleń czy nie lepiej odciąć piec i podgrzewać elektrycznie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie o ten aspekt kosztowy chodzi. Wody wiadomo, ileś musi zlecieć, piec przepali ileś gazu, a często tak naprawdę nie potrzeba ciepłej wody, tylko użytkownicy nie przestawiają manetki. Wydaje mi się też, że to "niezdrowe" dla pieca takie odpalenie i zaraz wyłączenie jak ktoś tylko rękę chciał opłukać?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem dla pieca to jest równie bezsensowne jak częste taktowanie. Może do umywalki i zlewu ciepła z ogrzewacza el., a CWU do wanny/prysznica z pieca gazowego. Tak moim zdaniem jest rozsądniej. Kilka zaworów po drodze aby można było używać tylko jednego, ponadto przy ogrzewaczu el. zaworki na obu rurach (odcinasz, demontujesz, gdzieś po drodze jeszcze odkręcasz i masz z gazu wszystko). W przypadku awarii elektrycznego, nie wystarczy zawór na dopływie zimnej, po zdjęciu trzeba dać korek także na odpływie ciepłej.:yes:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...