Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbyt duży prześwit do zamontowania rygla dolnego bramy

Recommended Posts

Witajcie. Drugi dzień myślę nad tym gdzie można kupić mocowanie które będzie wspomagało trzymanie się rygla . Mam zbyt duży prześwit ( ok 10 cm ) rygiel ma 22 cm planowałem kupić większy ale wtedy musiałbym ingerować w bramę robić otwory a tego nie chce. Zauważyłem że ludzie mają takie dodatkowe zabezpieczenie z metalu gdzie montuje się śrubami do kostki a w blasze są wywiercone otwory na rygiel . Brakuje może z 3 cm ( im wyższe byłoby tym lepiej ) . Jak to w ogóle nazwać gdzie to dostać ??

FB_IMG_1652412608110.jpg

FB_IMG_1652412605103.jpg

Otwór w blasze OK. ale nie u Ciebie skoro brakuje 3 cm to wywierć w kostce otwór i wstaw tam rurę która będzie wystawała te 3 - 4 cm. Przekrój rury dobrany do rygla. Rurę wklej do kostki za pomocą kotwy chemicznej lub zlikwiduj jedną z kostek zabetonuj rurę wbitą do podłoża.

Czasem są dostępne tzw. zaczepy dolne do rygla.

https://allegro.pl/oferta/gniazdo-dolne-do-rygli-locinox-egs-11078145182

https://allegro.pl/oferta/mocowanie-rygla-bramy-do-wbetonowania-60x40x300mm-8921584895

Można również dospawać kawałek rury do płaskiej kwadratowej blachy z przygotowanymi otworami na kołki rozporowe do kostki. Po przykręceniu blachy rura będzie stała owe 3 - 4 cm pionowo tak aby wszedł w nią rygiel.

Edytowane przez Mareks77