fred123 13.05.2022 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 Przede wszystkim chciał bym się przywitać a więc cześć. Mam pytanie odnośnie przepisów mówiących o tym że instalacje fotowoltaiczne po wyżej 6.5kw trzeba zgłaszać do straży pożarnej,specjalne zabezpieczenia itd.Jak to się ma do instalacji na mikroinverterach?Jak każdy wie inwertery montuje się tuż przy panelach i w przewodach nie ma nigdzie napięci DC. Gdzie można uzyskać jakieś informacje,może ktoś ma podobnie,proszę o jakieś informacje. Dodam jeszcze że mam instalacje mieszaną-rozproszoną,chciałbym zwiększyć ponad wspomniane 6.5kw. 1: 3,5kw mikroinwertery 2: 3kw zwykły inwerter na innym dachu(dwie powierzchnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.05.2022 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 (edytowane) To zgłoszenie. Generalnie ZE tego nie wymaga, więc można teoretycznie się bez tego obejść. Jeśli coś się wydarzy niepożądanego np pożar,, to będą kłopoty, bo przepis wymaga i ma być. Edytowane 13 Maja 2022 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fred123 14.05.2022 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Wygląda na to że nie zrozumiałeś pytania i zagadnienia,piszesz aby pisać.Za takie mądrości to ja ci dziękuję.Może chodzi o nabijanie postów?--nie wiem-- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 14.05.2022 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Przede wszystkim chciał bym się przywitać a więc cześć. Mam pytanie odnośnie przepisów mówiących o tym że instalacje fotowoltaiczne po wyżej 6.5kw trzeba zgłaszać do straży pożarnej,specjalne zabezpieczenia itd.Jak to się ma do instalacji na mikroinverterach?Jak każdy wie inwertery montuje się tuż przy panelach i w przewodach nie ma nigdzie napięci DC. Gdzie można uzyskać jakieś informacje,może ktoś ma podobnie,proszę o jakieś informacje. Dodam jeszcze że mam instalacje mieszaną-rozproszoną,chciałbym zwiększyć ponad wspomniane 6.5kw. 1: 3,5kw mikroinwertery 2: 3kw zwykły inwerter na innym dachu(dwie powierzchnie) Wujka Googla pytałeś? Z zapisami prawa się nie dyskutuje. Jeśli w prawie nie różnicuje się pomiędzy mikro a zwykłym inwerterem to zgłaszać do PSP trzeba wszystkie instalacje powyżej 6.5kWp. https://www.gov.pl/web/kppsp-lancut/zgloszenie-instalacji-fotowoltaicznej-o-mocy-powyzej-65-kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.05.2022 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Wygląda na to że nie zrozumiałeś pytania i zagadnienia,piszesz aby pisać.Za takie mądrości to ja ci dziękuję.Może chodzi o nabijanie postów?--nie wiem-- To po co pytasz, skoro wiesz lepiej? Odpowiedziałem jasno, że ma być zgłoszenie. Dodałem także, że ZE tego nie wymaga. Masz jakiś problem ze zrozumieniem tekstu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fred123 14.05.2022 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Wujka Googla pytałeś? Z zapisami prawa się nie dyskutuje. Jeśli w prawie nie różnicuje się pomiędzy mikro a zwykłym inwerterem to zgłaszać do PSP trzeba wszystkie instalacje powyżej 6.5kWp. https://www.gov.pl/web/kppsp-lancut/zgloszenie-instalacji-fotowoltaicznej-o-mocy-powyzej-65-kw Dzięki,można zamykać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts