Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika pow.6.5kw

fred123

Recommended Posts

Przede wszystkim chciał bym się przywitać a więc cześć:yes:.

Mam pytanie odnośnie przepisów mówiących o tym że instalacje fotowoltaiczne po wyżej 6.5kw trzeba zgłaszać do straży pożarnej,specjalne zabezpieczenia itd.Jak to się ma do instalacji na mikroinverterach?Jak każdy wie inwertery montuje się tuż przy panelach i w przewodach nie ma nigdzie napięci DC. Gdzie można uzyskać jakieś informacje,może ktoś ma podobnie,proszę o jakieś informacje.

Dodam jeszcze że mam instalacje mieszaną-rozproszoną,chciałbym zwiększyć ponad wspomniane 6.5kw.

1: 3,5kw mikroinwertery

2: 3kw zwykły inwerter na innym dachu(dwie powierzchnie)

Przede wszystkim chciał bym się przywitać a więc cześć:yes:.

Mam pytanie odnośnie przepisów mówiących o tym że instalacje fotowoltaiczne po wyżej 6.5kw trzeba zgłaszać do straży pożarnej,specjalne zabezpieczenia itd.Jak to się ma do instalacji na mikroinverterach?Jak każdy wie inwertery montuje się tuż przy panelach i w przewodach nie ma nigdzie napięci DC. Gdzie można uzyskać jakieś informacje,może ktoś ma podobnie,proszę o jakieś informacje.

Dodam jeszcze że mam instalacje mieszaną-rozproszoną,chciałbym zwiększyć ponad wspomniane 6.5kw.

1: 3,5kw mikroinwertery

2: 3kw zwykły inwerter na innym dachu(dwie powierzchnie)

Wujka Googla pytałeś?

Z zapisami prawa się nie dyskutuje.

Jeśli w prawie nie różnicuje się pomiędzy mikro a zwykłym inwerterem to zgłaszać do PSP trzeba wszystkie instalacje powyżej 6.5kWp.

https://www.gov.pl/web/kppsp-lancut/zgloszenie-instalacji-fotowoltaicznej-o-mocy-powyzej-65-kw

Wygląda na to że nie zrozumiałeś pytania i zagadnienia,piszesz aby pisać.Za takie mądrości to ja ci dziękuję.Może chodzi o nabijanie postów?--nie wiem--:sick:

To po co pytasz, skoro wiesz lepiej?

Odpowiedziałem jasno, że ma być zgłoszenie. Dodałem także, że ZE tego nie wymaga. Masz jakiś problem ze zrozumieniem tekstu?

Wujka Googla pytałeś?

Z zapisami prawa się nie dyskutuje.

Jeśli w prawie nie różnicuje się pomiędzy mikro a zwykłym inwerterem to zgłaszać do PSP trzeba wszystkie instalacje powyżej 6.5kWp.

https://www.gov.pl/web/kppsp-lancut/zgloszenie-instalacji-fotowoltaicznej-o-mocy-powyzej-65-kw

Dzięki,można zamykać.