miastek 16.05.2022 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2022 Witam, będę montował pompę ciepła Samsung AE080RXYDGG zamiast pieca na ekogroszek. Mam do Was pytanie, jak to zgrać (przygotować) z panelami do grzania wody ? Jeszcze tych paneli nie mam, ale zamierzam za ok miesiąc kupić. Mam zamiar wstawić bufor z wężownicą ok 400litrów, w tej chwili już mam bufor z wężownicą 250 l do CWU. Mam kolejne pytanie odnośnie schematu podłączenia hydraulicznego, jeśli ktoś jest obeznany i podzieliłby się takim schematem jak to wszystko podłączyć będę bardzo wdzięczny. W tej chwili mam 3 obiegi wody, 1 to CWU, 2 podłogówka, 3 to grzejniki. w podłogówce mam ok 1/4 domu reszta to grzejniki. Chciałbym uzyskać ciepłą wodę w paneli w lato i mieć możliwość dogrzewania domu również z paneli aby maksymalnie zaoszczędzić na prądzie, wczesną wiosną i jesienią, a pompy głównie używać zimą. Dziękuję Wam za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.05.2022 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2022 Witam, będę montował pompę ciepła Samsung AE080RXYDGG zamiast pieca na ekogroszek. Mam do Was pytanie, jak to zgrać (przygotować) z panelami do grzania wody ? - Mam zamiar wstawić bufor z wężownicą ok 400litrów, w tej chwili już mam bufor z wężownicą 250 l do CWU. - Mam 3 obiegi wody; 1 to CWU, 2 podłogówka, 3 to grzejniki; .......- w podłogówce mam ok 1/4 domu, reszta to grzejniki. Chciałbym uzyskać ciepłą wodę w paneli w lato i mieć możliwość dogrzewania domu również z paneli; - aby maksymalnie zaoszczędzić na prądzie, wczesną wiosną i jesienią, a pompy głównie używać zimą. Zrób kosztorys zakupu ; - zbiornika z 2-wiema wężownicami, - paneli solarnych, - instalacji paneli , PC pracuje średnio z COP ok;3,0 - więc; - zakup i montaż paneli solarnych wyjdzie raczej niezbyt korzystnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 16.05.2022 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2022 (edytowane) Witam, będę montował pompę ciepła Samsung AE080RXYDGG zamiast pieca na ekogroszek. Mam do Was pytanie, jak to zgrać (przygotować) z panelami do grzania wody ? Jeszcze tych paneli nie mam, ale zamierzam za ok miesiąc kupić. ... Dziękuję Wam za pomoc. Zły kierunek myślenia. Ludzie co mieli solary po zamontowaniu P.C. do dwóch lat rezygnowali z solarów i grzeją CWU za pomocą P.C. ze średnim rocznym COP 3. Ja o solarach myślałem 5-6 lat temu. Chciałem zamocować większą moc by dogrzewać dom w okresach przejściowych jesień / wiosna. Ale poczytałem i zrezygnowałem, bojler jest w stanie przyjąć określoną ilość mocy (temp. wody), a zbyt mocne solary będą przegrzewały wodę. By zapobiegać przegrzewaniu w lato, trzeba by przewymiarowane solary zasłaniać od słońca, inni upuszczają nagrzaną wodę do kanalizacji (strata kasy), lub puszczają wodę na kocioł, a ten promieniuje ciepło w komin. Tak czy siak sporo zachodu z przewymiarowaniem solarów. P.C. mam drugi rok i w solary bym się nie bawił. Daremne dodatkowe koszty. Bufor 400 L (jako sprzęgło) to kolejny ślepy zaułek i koszt zakupu bufora. Będzie trzeba bufor grzać do wyższej temp. wody, a to psuje COP (przy P.C.) i podraża sezonowy koszt ogrzewania. Plus prąd na dodatkowe pompki obiegowe. Tu masz ogólne informacje o P.C. we współpracy z grzejnikami: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi a od 6-stej strony wykresy wydajności różnych P.C. Policzyłeś OZC? Jesteś pewien że starczy P.C. 8 kW? A może będzie za mocna? Nie informujesz czemu akurat taka moc. Trzeba policzyć OZC budynku. Szacunkowo można tu: https://cieplo.app/start I policzyć moc grzewczą, promienników (grzejniki, podłogówka) - najlepiej tak by starczyła temp. wody do +45*C na grzejniki i podłogówka podpięta na zaworze z mieszaczem temp. Takie grzanie sezonowe będzie tańsze, niż grzanie bufora do wyższej temp. wody. Jak dokładnie to pospinać, musiałby się wypowiedzieć hydraulik lub ktoś kto ma taką mieszaną instalację u siebie. Na pewno jest zawór elektryczny trójdrożny między P.C. a CO i CWU. To P.C. steruje zaworem (przełącza zawór) na grzanie CO lub CWU. Ja mam 100% grzejniki, dobrane na grzanie do +45*C, z buforem wpiętym przepływowo (szeregowo), całość napędza 1 pompka obiegowa ta z P.C. i koszt sezonowy jest tańszy niż grzanie węglem. Edytowane 5 Czerwca 2022 przez Marco36 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 25.05.2022 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Teoretycznie się da i nawet są komercyjne rozwiązania. Ale zyski raczej mizerne w stosunku do potrzeb.https://www.hewalex.pl/porady-i-wiedza/pompy-ciepla/integracja-systemu-z-powietrzna-pompa-ciepla-z-kolektorami-slonecznymi.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 26.05.2022 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2022 @miastek Solary zdemontowałem w 2017 roku i założyłem PV. Tak samo zrobił znajomy, chyba 2 lata temu. W Sosnowcu miała powstać fabryka produkująca solary - nie wyszło im to, a pobudowane hale produkcyjne zostały do wynajęcia. Firma upadła. tu szczegóły: https://www.pb.pl/watt-utonal-w-ciemnosci-825786 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts