ezg2014 24.05.2022 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2022 Jeżeli to zły dział, to z góry przepraszam. W poniedziałek (wczoraj) w moim województwie zmieniono nadawanie telewizji naziemnej na DVB-T2. W niedzielę późnym wieczorem zainstalowałem dekoder i miałem wszystkie programy. W poniedziałek wielu z tych programów nie było, więc ponownie włączyłem w dekoderze skanowanie , żeby znaleźć programy. Dekoder znalazł 21 programów, większość kodowanych. Z dostępnych programów mam tylko TVP1 i 2, TVP Info, TVP Kultura, TVP Historia. Ponawiam skanowanie i za każdym razem te same programy. Co może być przyczyną?Mam dwie anteny - jedna VHF, druga UHF połączone zwornicą(? tak to się nazywa). Anteny skierowane na nadajniki, które nadawały dotychczas sygnał przed zmianą na DVB-T2. Anteny umieszczona na strychu pod dachówką ceramiczną. Od około miesiąca na dachu mam fotowoltaikę. Do tej pory wszystko świetnie działało. Czy problemem są anteny?Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 25.05.2022 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 proponuję wizytę na forum.satkurier.plRaczej problemem nie są anteny, ale ustawienia dekodera. Być może coś przez nieuwagę wcisnąłeś i filtruje wyłącznie kodowane (MUX-4) programy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 25.05.2022 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Dziękuję za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 25.05.2022 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 W woj. łódzkim przy okazji przejścia na DVB-T2 zmieniły się lokalizacje nadajników. Telewizja nie jest już nadawana z komina EC-4 w Łodzi. Teraz jest z masztu w Zygrach (tam, skąd kiedyś szła analogowa emisja TVP1) + słabszy nadajnik na Nowosolnej, wzgórze Radary. Lokalizacje nadajników są dostępne tu: https://emimaps.emitel.pl. Kodowane programy to jest multipleks Cyfrowego Polsatu, on cię nie powinien interesować, do tego trzeba mieć specjalny dekoder od Polsatu (tzw. "TV Mobilna") i opłacać abonament – swoją drogą ta oferta chyba nie jest już nawet sprzedawana. Kanały TVP pozostały jeszcze (decyzja polityczna w związku z wojną na Ukrainie) w starym standardzie DVB-T. Więc potencjalnie może być tak, że twój dekoder nie obsługuje nowego standardu. Ale wydaje mi się to nieprawdopodobne. W ogóle nie do końca możliwe jest, że odbierasz TVP Kultura, a nie odbierasz albo kanałów takich, jak TVP Kobieta czy TVP Rozrywka (multipleks testowy TVP), albo takich, jak Metro TV, Nowa TV, Zoom TV (multipleks 8 ), z naciskiem na te ostatnie, bo multipleks testowy po zmianach ruszył dopiero we wtorek, w poniedziałek go nie było. Ja bym jednak skupił się na ustawieniu anteny – być może teraz nadajnik masz na zupełnie innym azymucie i stąd łapie ci sygnał np. tylko najsilniejszego i najmniej zakłóconego multipleksu. U znajomego (z okolic Brójec, Czarnocina) jeszcze pomogło dołożenie w instalacji filtra LTE. Element służący do łączenia sygnałów z kilku anten nazywa się zwrotnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 26.05.2022 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2022 Ceną za digitalizacje telewizji jest odbiór zero-jedynkowy. Odbiór masz lub nie. Więc wystarczy słabszy sygnał a dekoder nie ma czego zdekodować, bo nic nie znalazł. W odbiorze analogowym mogłeś złapać zaśnieżony obraz i doprecyzować ustawienie anteny, obecnie bez miernika antenowego wiele nie zdziałasz. Gdy w dodatku potrzebujesz kilku anten w różnych kierunkach czyli niezbędna jest zwrotnica, to bez profesjonalnej wiedzy szkoda się szarpać. To jest cena za jakość i za tłok w eterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.05.2022 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2022 Kanały TVP pozostały jeszcze (decyzja polityczna w związku z wojną na Ukrainie) w starym standardzie DVB-T. Bzdura. W związku z zablokowaniem m. inn. TVN, bo przecież "stary" elektorat nie będzie kupował dekoderów, tak więc pozostaje dalej sączenie bredni przez reżimową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 26.05.2022 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2022 Też tak sądzę, ale podałem oficjalny powód, żaby już nie brnąć w politykę w wątku technicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts