Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z telewizją DVB-T2

Recommended Posts

Jeżeli to zły dział, to z góry przepraszam. W poniedziałek (wczoraj) w moim województwie zmieniono nadawanie telewizji naziemnej na DVB-T2. W niedzielę późnym wieczorem zainstalowałem dekoder i miałem wszystkie programy. W poniedziałek wielu z tych programów nie było, więc ponownie włączyłem w dekoderze skanowanie , żeby znaleźć programy. Dekoder znalazł 21 programów, większość kodowanych. Z dostępnych programów mam tylko TVP1 i 2, TVP Info, TVP Kultura, TVP Historia. Ponawiam skanowanie i za każdym razem te same programy. Co może być przyczyną?

Mam dwie anteny - jedna VHF, druga UHF połączone zwornicą(? tak to się nazywa). Anteny skierowane na nadajniki, które nadawały dotychczas sygnał przed zmianą na DVB-T2. Anteny umieszczona na strychu pod dachówką ceramiczną. Od około miesiąca na dachu mam fotowoltaikę. Do tej pory wszystko świetnie działało.

Czy problemem są anteny?

Z góry dzięki za pomoc.

W woj. łódzkim przy okazji przejścia na DVB-T2 zmieniły się lokalizacje nadajników. Telewizja nie jest już nadawana z komina EC-4 w Łodzi. Teraz jest z masztu w Zygrach (tam, skąd kiedyś szła analogowa emisja TVP1) + słabszy nadajnik na Nowosolnej, wzgórze Radary. Lokalizacje nadajników są dostępne tu: https://emimaps.emitel.pl.

Kodowane programy to jest multipleks Cyfrowego Polsatu, on cię nie powinien interesować, do tego trzeba mieć specjalny dekoder od Polsatu (tzw. "TV Mobilna") i opłacać abonament – swoją drogą ta oferta chyba nie jest już nawet sprzedawana.

Kanały TVP pozostały jeszcze (decyzja polityczna w związku z wojną na Ukrainie) w starym standardzie DVB-T. Więc potencjalnie może być tak, że twój dekoder nie obsługuje nowego standardu. Ale wydaje mi się to nieprawdopodobne. W ogóle nie do końca możliwe jest, że odbierasz TVP Kultura, a nie odbierasz albo kanałów takich, jak TVP Kobieta czy TVP Rozrywka (multipleks testowy TVP), albo takich, jak Metro TV, Nowa TV, Zoom TV (multipleks 8 ), z naciskiem na te ostatnie, bo multipleks testowy po zmianach ruszył dopiero we wtorek, w poniedziałek go nie było.

Ja bym jednak skupił się na ustawieniu anteny – być może teraz nadajnik masz na zupełnie innym azymucie i stąd łapie ci sygnał np. tylko najsilniejszego i najmniej zakłóconego multipleksu.

U znajomego (z okolic Brójec, Czarnocina) jeszcze pomogło dołożenie w instalacji filtra LTE.

Element służący do łączenia sygnałów z kilku anten nazywa się zwrotnica.

Ceną za digitalizacje telewizji jest odbiór zero-jedynkowy. Odbiór masz lub nie. Więc wystarczy słabszy sygnał a dekoder nie ma czego zdekodować, bo nic nie znalazł. W odbiorze analogowym mogłeś złapać zaśnieżony obraz i doprecyzować ustawienie anteny, obecnie bez miernika antenowego wiele nie zdziałasz. Gdy w dodatku potrzebujesz kilku anten w różnych kierunkach czyli niezbędna jest zwrotnica, to bez profesjonalnej wiedzy szkoda się szarpać. To jest cena za jakość i za tłok w eterze.