Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie - constant flow/mass

Recommended Posts

Witam,

chciałem sobie dorobić funkcję constant flow do rekuperatora, jednakże zastanawiam się jak jest to aktualnie realizowane w dostępnych rekuperatorach. Przychodzi mi tylko jedno sensowne rozwiązanie do głowy, tj. pomiar prędkości przepływu powietrza z wykorzystaniem sensora grzanego (rezystor).

Znalazłem info, że są wersje constant flow objętościowe i masowe. Również szukając informacji o modułach constant flow widzę, że wszystkie są oparte na bazie pomiaru różnicy ciśnień, tylko nie bardzo jestem wstanie zrozumieć w jaki sposób wyliczyć przepływ mierząc różnicę ciśnień na wentylatorze oraz w którym miejscu powinien być czujnik i jakie różnice ciśnień mogą tam panować (nie biorę pod uwagę pomiaru wg. zwężki Venturiego i różnicy ciśnień).

1. która według Was wersja jest lepsza, stały przepływ objętościowy czy masowy?

2. która lepsza wersja - pomiar przepływu powietrza czy różnicy ciśnienia?

Ktoś ma doświadczenie i wie jak to jest zrobione w centralach i które rozwiązanie sprawuje się lepiej w domu?

Bede zgadywał :) skoro mierzą różnicę przed i za wentylatorem, to tak naprawdę mierzą opory. Podejrzewam, że sterownik ma predefiniowaną mapę wartości dla danego oporu i zadanego przepływu, mierzony u producenta. Dzięki temu jest w stanie określić opory dla danego obciążenia i dopasować napięcie na wentylatorach.

Sensor MAF byłby pewnie bardziej dokładny, ale możliwe, że bardziej awaryjny. No i trzeba znaleźć odpowiednio długi fragment, w którym przepływ będzie laminarny i może zastosować jakiś plaster miodu żeby go wyprostować. W centrali mogłoby to być problemem. Możliwe, że trzeba by go montować poza centralą. Oba podejścia się pewnie sprawdzą, kwestia pomiarów w celu kalibracji. Gdyby go zamontować w prostej rurze spiro, odpiąć od instalacji i mierzyć przepływ na jej końcu w całym zakresie działania centrali, można by go pomierzyć i na tej podstawie sterować. Wtedy nie interesują Cię opory. Masz konkretne wartości numeryczne.

Witam,

chciałem sobie dorobić funkcję constant flow do rekuperatora, jednakże zastanawiam się jak jest to aktualnie realizowane w dostępnych rekuperatorach. Przychodzi mi tylko jedno sensowne rozwiązanie do głowy, tj. pomiar prędkości przepływu powietrza z wykorzystaniem sensora grzanego (rezystor).

Znalazłem info, że są wersje constant flow objętościowe i masowe. Również szukając informacji o modułach constant flow widzę, że wszystkie są oparte na bazie pomiaru różnicy ciśnień, tylko nie bardzo jestem wstanie zrozumieć w jaki sposób wyliczyć przepływ mierząc różnicę ciśnień na wentylatorze oraz w którym miejscu powinien być czujnik i jakie różnice ciśnień mogą tam panować (nie biorę pod uwagę pomiaru wg. zwężki Venturiego i różnicy ciśnień).

1. która według Was wersja jest lepsza, stały przepływ objętościowy czy masowy?

2. która lepsza wersja - pomiar przepływu powietrza czy różnicy ciśnienia?

Ktoś ma doświadczenie i wie jak to jest zrobione w centralach i które rozwiązanie sprawuje się lepiej w domu?

Wszystkie układy pomiarowe przepływu powietrza w centralach opierają się na pomiarze ciśnienia.

A dokładnie pomiarze różnicy ciśnień na znanym przekroju hydraulicznym.

Każdy producent wentylatora podaje współczynnik, który pozwala obliczyć przepływ wentylatora.

Dokładność takiego pomiaru to około 10%

Jeśli znasz model wentylatora i jego k-faktor to w zależności od posiadanej wiedzy możesz dorobić układ utrzymujący stały przepływ, lub kupić gotowy przetwornik z wbudowanym regulatorem.

Np taki: https://hkinstruments.fi/products/air-flow-velocity-transmitters/dpt-flow/

Niestety wentylatory stosowane w małych centralach domowych bardzo rzadko mają w oficjalnej dokumentacji podawane współczynniki bo nie posiadają króćcy pozwalających na pomiar ciśnienia.

Przepływ masowy, od objętościowego różni się tym, że uwzględnia w obliczeniach zmianę temperatury (gęstość powietrza)

Przy tak małych przepływach jakie stosuje się w domu, przepływ masowy to już zabieg mocno marketingowy

Ogólnie systemy utrzymujące stały przepływ w tak małych urządzeniach to bardziej marketing, niż realne korzyści.

Instalatorzy to wciskają, bo z takim systemem można zbudować zbilansowaną instalację nie wiedząc co to jest - opór liniowy.

• 2 years później...

@lukaszBr czy ostatecznie dorobiłeś taką funkcję ? I jeśli tak to możesz się podzielić jak ją zrealizowałeś ?

Na mój prosty rozum pomiar różnicy ciśnienia np w kanale wywiewnym względem otoczenia (jeden pomiar) i w kanale nawiewnym względem tego samego otoczenia (drugi pomiar) może dać bazę do porównania tych pomiarów i na tej podstawie podjęcia decyzji o zmianie prędkości wentylatora... ?

Albo inny pomysł: w miarę tani czujnik różnicy ciśnień (150-300 zł) i pomiar ciśnienia wewnątrz domy i zewnątrz.

Czy przy zamkniętych drzwiach i oknach ta różnica powinna przy zbilansowanej wentylacji być równa zero ? I jeśli tak, to na podstawie tej różnicy (wygląda na to, że czujniki pokazują +/-) można regulować prędkością wentylatorów, żeby różnicę redukować do zera.