Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka i grzejniki a spalanie

pietre

Recommended Posts

Mam do was pytanie. W domu jest podłogówka i grzejniki, a przy dobudówce tylko grzejniki. Z podłogówki się nie korzystało bo była uszkodzona. W sezonie spalało się 5t ekogroszku na dom z przybudówką. Czy jeśli zastosuję zawór, który będzie puszczał wodę o niższej temp. na podłogówkę w domu 120m2 i wyższą na grzejniki w przybudówce 20m2, to jest szansa, że w sezonie spalę mniej ekogroszku?

Czy jeśli zastosuję zawór, który będzie puszczał wodę o niższej temp. na podłogówkę w domu 120m2 i wyższą na grzejniki w przybudówce 20m2, to jest szansa, że w sezonie spalę mniej ekogroszku?

Na ilość spalonego opału mają wpływ inne czynniki (ocieplenie, prawidłowo wpięty i ustawiony kocioł, jakość opału).

W przypadku źródła wysokotemperaturowego, a takim jest kocioł na ekogroszek, nie ma znaczenia, czy zasilasz podłogówkę, czy grzejniki

A wież mi że ma i nie gadałbym o tym gdybym nie miał swego czasu , miałem kocioł na ekogroszek i podłogówkę na kotle 65 stopni a przy rozdzielaczu zawór 4 drogowy obniżał temp do 26-28 oraz 30 stopni w naprawdę duże mrozy w które kocioł pokazywał moc ok 4kw ale miałem też w łazience oraz przedsionku 1200x60 1600x600 i czasem się bawiłem że wyłączałem podłogówkę a zasilałem tylko kaloryfery 65 stopni i moc kotła szła momentalnie na 8-9kw a one nie były w stanie zagrzać kompletnie domu wszędzie zimno więc te kaloryfery stały wyłączone 6 lat a dopiero w marcu zostały odłączone dla ogólnej uciechy domowników wg mnie tylko podłogówka ma sens bo grzejąc stale wystarczy temp 26-28 stopni i w domu mamy 24 stopnie a zużycie energi minimalne .

A wież mi że ma i nie gadałbym o tym gdybym nie miał swego czasu , miałem kocioł na ekogroszek i podłogówkę na kotle 65 stopni a przy rozdzielaczu zawór 4 drogowy obniżał temp do 26-28 oraz 30 stopni w naprawdę duże mrozy w które kocioł pokazywał moc ok 4kw ale miałem też w łazience oraz przedsionku 1200x60 1600x600 i czasem się bawiłem że wyłączałem podłogówkę a zasilałem tylko kaloryfery 65 stopni i moc kotła szła momentalnie na 8-9kw a one nie były w stanie zagrzać kompletnie domu wszędzie zimno więc te kaloryfery stały wyłączone 6 lat a dopiero w marcu zostały odłączone dla ogólnej uciechy domowników wg mnie tylko podłogówka ma sens bo grzejąc stale wystarczy temp 26-28 stopni i w domu mamy 24 stopnie a zużycie energi minimalne .

To ile energii potrzebuje dom wynika z jego konstrukcji i termoizolacji. Straty budynku są niezalezne od jego zródła ciepła. Zuzycie energii na ogrzewanie zalezne od sprawnosci kotła. Fakt ze przy podłogówce jest mniejsze zuzycie opału swiadczy jedynie o braku prawidłowej instalacji i niewłasciwie dobranych grzejnikach a takze braku szerokiej modulacji mocy kotła. Jezeli instalacja jest nieprawidłowa to sprawnosc kotła bedzie niska

...miałem też w łazience oraz przedsionku 1200x60 1600x600 i czasem się bawiłem że wyłączałem podłogówkę a zasilałem tylko kaloryfery 65 stopni i moc kotła szła momentalnie na 8-9kw a one nie były w stanie zagrzać kompletnie domu wszędzie zimno...

Pomijając fakt, że może być trudno ogrzać dom kaloryferami w łazience i przedsionku, to musiałeś mieć coś źle opomiarowane, bo takie dwa grzejniki nie są w stanie wypromieniować mocy 8kW??? Przy zasilaniu 65*C szacuję, że 3kW to max obydwa.

Pomijając fakt, że może być trudno ogrzać dom kaloryferami w łazience i przedsionku, to musiałeś mieć coś źle opomiarowane, bo takie dwa grzejniki nie są w stanie wypromieniować mocy 8kW??? Przy zasilaniu 65*C szacuję, że 3kW to max obydwa.

To jak mam zrozumieć że 100m2 podłogi grzeje i w domu ciepło ok 24 stopnie na sterowniku pokazuje 2,5-4 kw i spalałem ok 2 ton ekogrocha razem z cwu a te nieszczęsne kaloryfery mogły grzać nawet i tydzień a w domu zimno a ekogrocha szło co najmniej dwa razy tyle, w sumie nawet nie wiem po co je wtedy zakładałem i już obecnie jest po nich , mnie nie interesują teksty ile dom potrzebuje tyle trzeba dać bo moja podłogówka świetnie grzeje od siedmiu lat na niskim parametrze a kaloryfery to szmelc :yes:

To jak mam zrozumieć że 100m2 podłogi grzeje i w domu ciepło ok 24 stopnie na sterowniku pokazuje 2,5-4 kw i spalałem ok 2 ton ekogrocha razem z cwu a te nieszczęsne kaloryfery mogły grzać nawet i tydzień a w domu zimno a ekogrocha szło co najmniej dwa razy tyle, w sumie nawet nie wiem po co je wtedy zakładałem i już obecnie jest po nich , mnie nie interesują teksty ile dom potrzebuje tyle trzeba dać bo moja podłogówka świetnie grzeje od siedmiu lat na niskim parametrze a kaloryfery to szmelc :yes:

Jak wyżej napisał @asolt - to ile energii musisz na bieżąco "wpompowywać" w dom, aby utrzymać stałą temperaturę, nie zależy od źródła ciepła, tylko od parametrów energetycznych budynku oraz panujących warunków atmosferycznych (dla uproszczenia pomijam zyski bytowe).

Zupełnie inną sprawą jest, z jaką sprawnością wykorzystujesz paliwo używane do ogrzewania i najprawdopodobniej w Twoim przypadku kocioł pracujący na dwa grzejniki po prostu miał tragicznie niską sprawność, bo te grzejniki nie odbierały od niego mocy i energia szła w komin.

Co do przewagi podłogówki nad grzejnikami, to pełna zgoda, ale niestety zamiana grzejników na podłogówkę w przypadku kotła na ekogroszek, nie da praktycznie żadnych zysków energetycznych przy założeniu, że obydwie instalacje są prawidłowo wykonane,

Spaliłbyś zdecydowanie mniej jak byś miał wszędzie samą podłogówkę , mnie 100m2 podłogówki mniej kw bierze niż dwa kaloryfery dlatego je zlikwidowałem tzn kaloryfery.
A wież mi że ma i nie gadałbym o tym gdybym nie miał swego czasu , miałem kocioł na ekogroszek i podłogówkę na kotle 65 stopni a przy rozdzielaczu zawór 4 drogowy obniżał temp do 26-28 oraz 30 stopni w naprawdę duże mrozy w które kocioł pokazywał moc ok 4kw ale miałem też w łazience oraz przedsionku 1200x60 1600x600 i czasem się bawiłem że wyłączałem podłogówkę a zasilałem tylko kaloryfery 65 stopni i moc kotła szła momentalnie na 8-9kw a one nie były w stanie zagrzać kompletnie domu wszędzie zimno (...) wg mnie tylko podłogówka ma sens bo grzejąc stale wystarczy temp 26-28 stopni i w domu mamy 24 stopnie a zużycie energi minimalne.
To jak mam zrozumieć że 100m2 podłogi grzeje i w domu ciepło ok 24 stopnie na sterowniku pokazuje 2,5-4 kw i spalałem ok 2 ton ekogrocha razem z cwu a te nieszczęsne kaloryfery mogły grzać nawet i tydzień a w domu zimno a ekogrocha szło co najmniej dwa razy tyle, w sumie nawet nie wiem po co je wtedy zakładałem i już obecnie jest po nich , mnie nie interesują teksty ile dom potrzebuje tyle trzeba dać bo moja podłogówka świetnie grzeje od siedmiu lat na niskim parametrze a kaloryfery to szmelc.

@goguś jak zwykle ciekawe rzeczy opowiadasz tylko dlaczego przy tem sam sobie przeczysz w tym co gadasz.

Podłogówka a grzejniki – niby z uwagi na służebność to samo ale jeśli o użytkowanie tego chodzi, to tu w tym występują znaczące różnice z których pierwszą i podstawową jest bezwładność tych układów – później regulacja mocą z tego a na końcu budowa.

Powyższe rzeczy chyba są na tyle jasne i oczywiste, że sensu nie ma by się nad tym rozwodzić.

O grzejnikach tak szpetnie napisałeś – podając jako podstawę tego doświadczenia swoje – tylko które, bo jak dobrze kojarzę to najpierw instalację grzejnikową posiadałeś a później w czasie remontu/modernizacji chaty – podłogówkę do tego dołożyłeś i teraz dopisujesz, że instalacji grzejnikowej się pozbyłeś.

Jeśli ktoś buduje chatę od podstaw lub ją remontuje – co chce i jak sobie zrobić może ale jeśli ktoś już ma wszystko zrobione, to zamiana ogrzewania grzejnikowego na podłogowe jest problemem i czasami jest rzeczą nie możliwą do zrealizowania.

Zawsze łatwiej dodatkowe grzejniki dołożyć niż wszystko rozwalać by podłogówkę zrobić.

Podłogowe nisko temperaturowe a grzejnikowe wysoko temperaturowe i tylko dlatego, że grzejniki tak zostały obliczone i przez wzgląd na to dobrane. Teraz jeśli ktoś chciałby mieć nisko temperaturowe ogrzewanie grzejnikowe – to co – ano nic innego mu nie pozostaje jak tylko do istniejących dołożyć grzejniki dodatkowe.

Względem tego : „Podłogówka i grzejniki a spalanie” a co ma piernik do wiatraka – kocioł czy źródło energii ciepło produkuje a instalacja grzewcza ją odbiera i w zależności od źródła ciepła i możliwości modulacji tej mocy albo ta moc zgodnie z zapotrzebowaniem będzie w pełni wykorzystywana albo będzie marnotrawiona jeśli nie ma możliwości jej zmagazynowania - bo ograniczyć się jej nie da i z tego powodu np. przez komin lub do popiołu wywalona zostać musi.

Nie tak z tym jest i co tu se wymyślać jakieś historie i teorie nowe a do tego sprzeczne tak względem siebie jak i prawom wszystkim które z tym się wiążą i tym rządzą.

Jak wyżej napisał @asolt - to ile energii musisz na bieżąco "wpompowywać" w dom, aby utrzymać stałą temperaturę, nie zależy od źródła ciepła, tylko od parametrów energetycznych budynku oraz panujących warunków atmosferycznych (dla uproszczenia pomijam zyski bytowe).

Zupełnie inną sprawą jest, z jaką sprawnością wykorzystujesz paliwo używane do ogrzewania i najprawdopodobniej w Twoim przypadku kocioł pracujący na dwa grzejniki po prostu miał tragicznie niską sprawność, bo te grzejniki nie odbierały od niego mocy i energia szła w komin.

Co do przewagi podłogówki nad grzejnikami, to pełna zgoda, ale niestety zamiana grzejników na podłogówkę w przypadku kotła na ekogroszek, nie da praktycznie żadnych zysków energetycznych przy założeniu, że obydwie instalacje są prawidłowo wykonane,

Ty czytasz co piszę ? napisałem że na samej podłogówce szło ok 2,5-4kw w duże mrozy a na 2 kaloryferach szło ok 8kw a to prawie moc maksymalna dla mojego kotła , ty się teoretyzuj a ja wiem to z praktyki .

@goguś jak zwykle ciekawe rzeczy opowiadasz tylko dlaczego przy tem sam sobie przeczysz w tym co gadasz.

Podłogówka a grzejniki – niby z uwagi na służebność to samo ale jeśli o użytkowanie tego chodzi, to tu w tym występują znaczące różnice z których pierwszą i podstawową jest bezwładność tych układów – później regulacja mocą z tego a na końcu budowa.

Powyższe rzeczy chyba są na tyle jasne i oczywiste, że sensu nie ma by się nad tym rozwodzić.

O grzejnikach tak szpetnie napisałeś – podając jako podstawę tego doświadczenia swoje – tylko które, bo jak dobrze kojarzę to najpierw instalację grzejnikową posiadałeś a później w czasie remontu/modernizacji chaty – podłogówkę do tego dołożyłeś i teraz dopisujesz, że instalacji grzejnikowej się pozbyłeś.

Jeśli ktoś buduje chatę od podstaw lub ją remontuje – co chce i jak sobie zrobić może ale jeśli ktoś już ma wszystko zrobione, to zamiana ogrzewania grzejnikowego na podłogowe jest problemem i czasami jest rzeczą nie możliwą do zrealizowania.

Zawsze łatwiej dodatkowe grzejniki dołożyć niż wszystko rozwalać by podłogówkę zrobić.

Podłogowe nisko temperaturowe a grzejnikowe wysoko temperaturowe i tylko dlatego, że grzejniki tak zostały obliczone i przez wzgląd na to dobrane. Teraz jeśli ktoś chciałby mieć nisko temperaturowe ogrzewanie grzejnikowe – to co – ano nic innego mu nie pozostaje jak tylko do istniejących dołożyć grzejniki dodatkowe.

Względem tego : „Podłogówka i grzejniki a spalanie” a co ma piernik do wiatraka – kocioł czy źródło energii ciepło produkuje a instalacja grzewcza ją odbiera i w zależności od źródła ciepła i możliwości modulacji tej mocy albo ta moc zgodnie z zapotrzebowaniem będzie w pełni wykorzystywana albo będzie marnotrawiona jeśli nie ma możliwości jej zmagazynowania - bo ograniczyć się jej nie da i z tego powodu np. przez komin lub do popiołu wywalona zostać musi.

Nie tak z tym jest i co tu se wymyślać jakieś historie i teorie nowe a do tego sprzeczne tak względem siebie jak i prawom wszystkim które z tym się wiążą i tym rządzą.

Nie miałem żadnego ogrzewania więc z mety robiona była podłogówka a że mnie wystraszono że ona nie ogrzeje domu bo ble ble ble założyłem te dwa kaloryfery ze strachu że zamarznę i już po miesiącu je zakręciłem bo okazały się zbędne a opał szedł jak masło , nie wiem być może to przekładnia zębata 1-2 , bo temp 65 stopni mieszamy z zimną do max 30 stopni daje dwa razy tyle ciepła :lol2::lol2::lol2::lol2: ale co bym nie kłapał wiem że podłoga dużo lepiej i taniej grzeje , więcej nie chce mi się jęzora strzępić .

wiem że podłoga dużo lepiej i taniej grzeje

po miesiącu je zakręciłem bo okazały się zbędne a opał szedł jak masło

To jest fakt niezaprzeczalny choć nie wszędzie wynik będzie identyczny i tak samo odczuwalny.

nie wiem być może to przekładnia zębata 1-2 , bo temp 65 stopni mieszamy z zimną do max 30 stopni daje dwa razy tyle ciepła

Możesz wytłumaczyć ten wywód? - chyba że jest to jakaś zaczepka @samsu

Edytowane przez DUNIA.MD

, więcej nie chce mi się jęzora strzępić .
@goguś – no zaje fajnie – źródło ciepła produkuje ci np. : 2 kW/h a instalacja odbiera 4 kW/h – oczywiście nie włączając strat po drodze w tym układzie twym.

Z tego względu też podobnie rzecz winna się mieć ze spalanym paliwem ale jakoś napisałeś o tym odwrotnie, że odbiór wyprodukowanego ciepła został ograniczony a zużycie wzrosło zgodnie z tym co na sterowniku przeczytałeś swym.

Teraz masz PC które chatę ci ogrzewa – no i co – no co się teraz okaże, że PC energii elektrycznej ci nie będzie pobierać gdy po zaworach dostanie – skoro po uruchomieniu tego na wiosnę energii elektrycznej pobierało nie wiele ci.

Edytowane przez samsu

Ty czytasz co piszę ? napisałem że na samej podłogówce szło ok 2,5-4kw w duże mrozy a na 2 kaloryferach szło ok 8kw a to prawie moc maksymalna dla mojego kotła , ty się teoretyzuj a ja wiem to z praktyki .

Przeczysz fizyce.

Podłogówka i grzejniki to tylko przekaźniki energii, a Twój dom nieważne, czy przekazujesz ją za pomocą jednego, czy drugiego przy danej temp zewnętrznej potrzebuje taką samą ilość energii.

Jeśłi potrzebuje 4kW, a Ty dostarczasz 8kW, to przegrzejesz go. W przyrodzie nic nie ginie.

Podłogówka taniej grzeje przy PC, ale to z uwagi na lepszy COP przy niższej Tz