Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Mam działkę siedliskową, do której prowadzi wytyczona droga.

Działka jest oddalona od drogi asfaltowej, którą są poprowadzone media około 325 m. Mam pytanie - jakie mogą być orientacyjne

koszty podciągnięcia mediów - prąd głównie, gaz może być w butli, woda ze studni głębinowej...

Czy są jakieś firmy które mogą to zrobić, czy tylko zakład energetyczny odpowiedzialny za dany obszar ?

Jak to wygląda ?

Proszę o informacje od czego trzeba zacząć żeby to ogarnąć.

Pozdrawiam,

Robert

Tylko zakład energetyczny (z reguły zleca firmie). Wystąp o warunki przyłączenia to wszystkiego się dowiesz. Z reguły do 200metrów oni biorą to na siebie a ty płącisz tylko jakąś tam opłatę niedużą zależną od kilowata (tak jest w tauronie). Potem każdy metr dalej jest pół na pół płacone. Edytowane przez boconek03
  • Like 1

Jeśli chodzi o doprowadzenie EE do granicy działki to za to odpowiada ZE. Tak jak napisał kolega, cena jest uwzględniona w przyłączu. Zazwyczaj to max do 150 m. Reszta jest w taryfikatorze odpowiedniego dystrybutora. Z tego co pamiętam to wychodziło mniej niż 2 zł/m (Enea).

Chyba w warunkach przyłącza piszą też o tym.

Co do wody to ostatnio widziałem stawkę wyjściową w okolicach 120 zł/m.

Zbiornik LPG - nie mam pojęcia - słyszałem o rocznej/miesięcznej opłacie za dzierżawę + zobowiązanie do zakupu tylko paliwa od dzierżawcy. Ogólnie dużo drożej niż z gazociągu.

Studnia - znajomy robił. Raz postawiona studnia (koszt wiercenia, hydrofor, robocizna) to tylko kilkanaście tys. Główne zmartwienie to jakość wody i wynikająca z tego konieczność dopasowania filtrów. Im więcej lub groźniejszych bakterii, tym droższe filtry i konieczność ich częstszej wymiany.