Kamil 2711 29.05.2022 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2022 (edytowane) Witam. Zleciłem wykonanie obliczeń OZC mojego budynku z których wynika, że dla temperatury zewnętrznej -20oC i 20oC w pomieszczeniach, mój budynek będzie potrzebował 13,6kW. W całym budynku są grzejniki aluminiowe z termostatami, rury miedziane. Myślę nad założeniem pompy monoblok LG i chciałbym się poradzić jaką moc pompy wybrać? Zastanawiam się nad modelem HM143MR lub HM123MR. Domyślam się, że lepiej byłoby wybrać 12kW. Znalazłem tabele mocy i wygląda ona tak: Może ktoś mi powiedzieć czy to jest moc pompy na samej sprężarce? W przypisach jest, że "TC - Wydajność całkowita kW", bo by wskazywało na moc pompy razem z grzałką? Szkoda, że nie można nigdzie znaleźć podobnej tabeli ale z mocą minimalną :/ Mam jeszcze takie pytanie czy termostaty mogą pozostać czy trzeba demontować? Edytowane 29 Maja 2022 przez Kamil 2711 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 29.05.2022 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2022 Brałeś pod uwagę temperaturę zasilania grzejników ? bo to istotny parametr przy pompie ciepła , przy piecu na węgiel grzejesz ile potrzeba a przy PC im niższa temperatura tym lepsza wydajność i mniejsze koszty ogrzewania.Jak grzejniki aluminiowe to pewnie są małe i leciała gorąca woda , jeśli tak było to musisz dołożyć żeberek żeby odpowiednia moc grzania była dla niższej temperatury zasilania . Nie wiem jak z większymi PC LG monoblok ale te mniejsze 5 - 9 kW nie mają wbudowanej dodatkowej grzałki , są dostępne jako opcja dodatkowo płatna i to sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.05.2022 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 . Mój budynek będzie potrzebował 13,6kW. W całym budynku są grzejniki aluminiowe z termostatami, rury miedziane. - Myślę nad założeniem pompy monoblok LG i chciałbym się poradzić jaką moc pompy wybrać? Zastanawiam się nad modelem HM143MR lub HM123MR. Domyślam się, że lepiej byłoby wybrać 12kW. Dla III strefy PC monoblok - to niezbyt dobry pomysł - Może ktoś mi powiedzieć czy to jest moc pompy na samej sprężarce? W przypisach jest, że "TC - Wydajność całkowita kW", bo by wskazywało na moc pompy razem z grzałką? Maksymalna wydajność grzewcza z uwzględnieniem procesu odszraniania - Czy termostaty mogą pozostać czy trzeba demontować? Rozkręcić na maksimum Załącz obliczenia OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 30.05.2022 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 (edytowane) ... Zleciłem wykonanie obliczeń OZC mojego budynku z których wynika, że dla temperatury zewnętrznej -20oC i 20oC w pomieszczeniach, mój budynek będzie potrzebował 13,6kW. W całym budynku są grzejniki aluminiowe z termostatami, rury miedziane. Myślę nad założeniem pompy monoblok LG i ... Może ktoś mi powiedzieć czy to jest moc pompy na samej sprężarce? W przypisach jest, że "TC - Wydajność całkowita kW", bo by wskazywało na moc pompy razem z grzałką? ... Mam jeszcze takie pytanie czy termostaty mogą pozostać czy trzeba demontować? -20*C to III strefa klimatyczna, czy +20*C to Twój świadomy wybór?, czy domyślnie przyjęta wartość przez kogoś kto liczył OZC. +20*C to domyślnie przyjęta wartość w budowlance, ale większość ludzi woli +21*C czy +22*C. Gdybyś chciał utrzymać +22*C to około 1 kW trzeba by doliczyć do uzyskanego OZC. Tabele podają moc kompresora. Termostaty możesz nie demontować, zostawić i rozkręcić je na max. Na razie podałeś tylko OZC, nie wiadomo co to za dom. Przy wyniku w okolicy 14 kW, to albo bardzo duży dom, albo brakuje na nim izolacji termicznych ścian. Prawdopodobnie po zaizolowaniu ścian można by zejść z OZC w okolicę 7-9 kW. Jeśli się nie mylę i dom jest nieizolowany termicznie, to prawdopodobnie na grzejniki potrzebujesz wody w przedziale +50 / +75*C. A to już za wysoko dla Pomp Ciepła. Tabelka którą podałeś - woda +65*C to maksimum dla tej P.C. i dla niemal wszystkich P.C. Maksimum, które Lg będzie w stanie wydolić do -4*C. Maksymalna temp. wody możliwa do osiągniecia opada wraz z mrozem za oknem, a dom będzie potrzebował wyższej temp. wody im mocniejszy mróz. Przy -20*C może wodę podnieść max do +50*C, do wyższej temp. musi dobić grzałką. Poczytaj ten temat P.C. z grzejnikami: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi Różnice wydajności w zależności od temp. wody: Od mocy grzejników i potrzebnej na nich temperatury wody, zależy koszt ogrzewania sezonowego. Szczególnie widoczny przy P.C. bo niższa temp. wody zostanie zagrzana z wyższym COP i sezonowy koszt ogrzewania będzie tańszy. Przy takim samym OZC będzie 26% kosztów sezonowych różnicy między grzejnikami nisko- a grzejnikami średnio-temperaturowymi. Edytowane 30 Maja 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil 2711 30.05.2022 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 Budynek ma ok 300m powierzchni (parter+piętro), budowany był w 2008 roku, ściany mają ocieplenie ze styropianu 10cm. Te 20 stopni w pomieszczeniach zostało przyjęte domyślnie, ja głowice mam różnie ustawione ale w większości pomieszczeń na ogół ustawione na 3 i 1/3 czyli jakieś 21 stopni. Radzicie aby wszystkie termostaty ustawić na maxa, czyli nie będzie możliwości regulacji temperatury w każdym pomieszczeniu z osobna? Skany wyliczeń dodam po południu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 30.05.2022 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 (edytowane) Tak, termostaty ustawić na max. W pierwszej kolejności trzeba wyregulować krzywą pogodową. Zakładając, że potrzebne będzie +55*C przy mrozie -20*C; to wstępnie ustawiasz wodę +35*C przy powietrzu +15*C i +55*C przy -20*C.Testujesz przez kilka dni, czy przy takim ustawieniu krzywej masz w domu tyle ile ma być i zostawiasz lub korygujesz krzywą.Dopiero później przykręcisz termostaty - tylko w tych pokojach gdzie będziesz chciał mieć chłodniej (np. sypialni). edit..Chcesz Monobloka, jesteś świadom, że trzeba je dodatkowo zabezpieczać na wypadek wielogodzinnego braku prądu w mrozy. Zawory przeciwzamrożeniowe spuszczające wodę, lub glikol - w obu przypadkach lepiej wtedy podzielić układ C.O. na dwa układy, z tym mniejszym wypuszczonym na dwór. By nie spuszczać wody z całej instalacji, czy nie zalewać glikolem 200L lub więcej zładu. Osobiście uważam, ze na PL warunki do -20*C lepsze są Splity.Monobloki zostawiłbym Włochom i Francuzom z najcięższym mrozem do -7*C.W PL mamy 80% linii napowietrznych, to ryzyko zerwania linii energetycznej zawsze istnieje. Edytowane 30 Maja 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil 2711 30.05.2022 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 (edytowane) Chcesz Monobloka, jesteś świadom, że trzeba je dodatkowo zabezpieczać na wypadek wielogodzinnego braku prądu w mrozy. Zawory przeciwzamrożeniowe spuszczające wodę, lub glikol - w obu przypadkach lepiej wtedy podzielić układ C.O. na dwa układy, z tym mniejszym wypuszczonym na dwór. By nie spuszczać wody z całej instalacji, czy nie zalewać glikolem 200L lub więcej zładu. Osobiście uważam, ze na PL warunki do -20*C lepsze są Splity. Monobloki zostawiłbym Włochom i Francuzom z najcięższym mrozem do -7*C. W PL mamy 80% linii napowietrznych, to ryzyko zerwania linii energetycznej zawsze istnieje. Tak, wiem, że trzeba by zabezpieczyć. Szedłbym w stronę glikolu + zawory przeciwzamrożeniowe na wszelki wypadek. Zastosowałbym też wymiennik płytowy, aby odseparować układ zewnętrzny od instalacji. Raz, że mniej glikolu bym musiał użyć, a dwa obecna instalacja jest w układzie otwartym i obawiam się problemów ze szczelnością na śrubunkach przy grzejnikach w momencie zwiększenia ciśnienia. Już kiedyś musiałem dociągać bo pojawiły się delikatne przecieki. Poniżej zamieszczam schemat instalacji, jak ja to widzę. Zastanawiam się, czy ta dodatkowa pompa (za wymiennikiem, na obiegu wody) jest w dobrym miejscu zaznaczona, tzn. czy nie powinna być za buforem, na wyjściu na grzejniki? Chciałbym dodać plik PDF z obliczeń OZC ale nie wiem jak to zrobić, bo tu jest jakieś chore ograniczenie do kilku kB... Edytowane 30 Maja 2022 przez Kamil 2711 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.05.2022 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Warto przestudiować temat; Instalacja PC monoblok w domu z grzejnikami - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?355533-Instalacja-PC-monoblok-w-domu-z-grzejnikami&highlight=monoblok - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 01.06.2022 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 (edytowane) Tak, wiem, że trzeba by zabezpieczyć. Szedłbym w stronę glikolu + zawory przeciwzamrożeniowe na wszelki wypadek. Zastosowałbym też wymiennik płytowy, aby odseparować układ zewnętrzny od instalacji. ... obawiam się problemów ze szczelnością na śrubunkach przy grzejnikach w momencie zwiększenia ciśnienia. Już kiedyś musiałem dociągać bo pojawiły się delikatne przecieki. Poniżej zamieszczam schemat instalacji, jak ja to widzę. Zastanawiam się, czy ta dodatkowa pompa (za wymiennikiem, na obiegu wody) jest w dobrym miejscu zaznaczona, tzn. czy nie powinna być za buforem, na wyjściu na grzejniki? ... Zawory przeciwzamrożeniowe + glikol to już jakieś 1'000 - 1'500 zł, wymiennik płytowy 600 - 1'000 zł. Czy razem z dodatkami na pewno Monoblok będzie tańszy od Splita ? Bo Monoblok ma sens gdy jest tańszy, jak ma kosztować podobnie do Splita - to tylko Split. Instalacja jest wtedy prostsza i w wykonaniu i w eksploatacji. Koszty grzania sezonowego są niższe gdy temperatury wody w instalacji CO są niższe, bo P.C. grzeje z lepszym COP. Przy niskich temp. wody zdolność wymiany wymiennika płytowego też będzie niższa, musiałbyś dobrać mocniejszy wymiennik. Jak za tym ma być jeszcze bufor, to może lepiej dać bufor z wężownicą, która zastąpi wymiennik i odpadnie 1 pompka obiegowa. Bufor na schemacie jest przedstawiony jako sprzęgło, to potrzebowałbyś dwóch pomp obiegowych. Pierwsza między wymiennikiem i buforem i druga za buforem a grzejnikami. To też dodatkowy prąd na pompki. Trzecia pompka jest w Pompie Ciepła. Pompka obiegowa lepiej gdy będzie na powrocie, z tym że przy dzisiejszych "niskotemperaturowych" instalacjach nie robi umiejscowienie pompki już tak dużej różnicy. Pompki wewnątrz P.C. montuje się przed wymiennikiem, taki montaż redukuje ryzyko wystąpienia kawitacji na wymienniku przy skrajnych temperaturach, a w starych kotłach montaż na powrocie chronił pompkę przed ryzykiem pojawienia się temp. +95*C. Jeśli przecieki są tylko na śrubunkach, to starczy je mocniej dokręcić lub przy okazji spuszczenia wody z instalacji podczas wymiany kotła - wymienić śrubunki. Nieco się dziwię przy domu z 2008 roku. U siebie mam instalację C.O. z 1977 roku, zamknąłem instalację, która wcześniej była grawitacyjna otwarta, stare grzejniki płytowe wymieniłem na nowsze atestem do 10 bar i spokojnie daję 1,35 bara. Po pierwszym zapełnieniu musiałem wymienić 1 odpowietrznik automatyczny na pionie i dokręcić 1 śrubunek. Tylko, bo większych problemów nie było. Mam Splita i bufor 100L wpięty przepływowo, całość jest napędzana jedną pompką obiegową tą z P.C. Jednocześnie w połączeniu z grzejnikami policzonymi na grzanie temp. wody do +45*C przy mrozie -20*C, to daje najlepszy COP i najniższe koszty ogrzewania. W poprzednią mroźną zimę SCOP wyszedł w okolicy 3,64. Obecna zima jest łagodniejsza to spodziewam się wyższego SCOP, z tym że w marcu przegrzewałem dom do 22,5*C a w słoneczne dni nawet do +23*C. A to znowu COP psuje. Edytowane 1 Czerwca 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil 2711 01.06.2022 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Dziękuję za informacje. Powiem szczerze że coraz bardziej skłaniam się na splita, okazuje się że więcej zalet ma. A możecie polecić jakiegoś splita, w miarę taniego i dobrego? LG w splitach ma tylko jednostki na R410A, z tego co mi się wydaje to nie mają na R32.No i dużo gorzej wygląda moc w zależności o temperatury zewnętrznej, w porównaniu z monoblokiem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 01.06.2022 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Chciałbym dodać plik PDF z obliczeń OZC ale nie wiem jak to zrobić, bo tu jest jakieś chore ograniczenie do kilku kB... Użyj tego; https://naforum.zapodaj.net/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil 2711 01.06.2022 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Użyj tego; https://naforum.zapodaj.net/ Tam nie da się wrzucić pliku pdf, a ma on 20 stron więc nie chciałem już robić 20 screenów. Wrzuciłem na jakiś inny serwer, tutaj link: https://megawrzuta.pl/files/885660509460c8c3996bf60663e76674.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 02.06.2022 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Jak wygląda kwestia użytkowa strefy mieszkalnej w stosunku do usługowej; - czy raczej nie ma potrzeby dwu PC?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil 2711 02.06.2022 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Nie ma potrzeby stosowania dwóch pomp ciepła wystarczy jedna, całości instalacji jest podłączona pod jeden kocioł i ciężko byłoby rozdzielić na dwa niezależne obiegi (części mieszkalnej i usługowej). Jeszcze jako ciekawostkę mogę dodać, że grzejniki na części usługowej mają ustawione termostaty na "2" a niektóre na "*" (ochrona przed zamarznięciem) i w zasadzie nastawy te nie są zmienianie nawet w największe mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 02.06.2022 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 (edytowane) Dziękuję za informacje. Powiem szczerze że coraz bardziej skłaniam się na splita, okazuje się że więcej zalet ma. A możecie polecić jakiegoś splita, w miarę taniego i dobrego? LG w splitach ma tylko jednostki na R410A, z tego co mi się wydaje to nie mają na R32. No i dużo gorzej wygląda moc w zależności o temperatury zewnętrznej, w porównaniu z monoblokiem :/ Co do ostatniego zdania - COO, jak to? Bo rozumiem, z tego wpisu że Split wypada słabiej w porównaniu z Monoblokiem. Gdy porównuję P.C. to albo Split wypada nieco lepiej, albo ten sam model w wersji Monoblok lub Split idą łeb w łeb jeśli chodzi o wydajność (z marginalnymi odchyłkami). Większe różnice często widać między starszą wersją danego modelu na R410a, a wersją nowszą na R32. Tak sobie przypomniałem, że potrzebujesz P.C. 14 kW, to faktycznie może być trudniej o znalezienie modeli na R32. Jednostki mniejsze, te jedno-wentylatorowe, to już od co najmniej trzech lat markowi producenci mają w ofercie. Z modelami dwu-wentylatorowymi faktycznie może być kłopot ze znalezieniem modeli na R32. Pandemia i kłopoty z dostawami mogły opóźnić przejście dużych jednostek na nowszy czynnik R32. Akurat nie jestem z branży, to nie jestem ze zmianami na bieżąco. No i z racji że mam OZC 7,2 kW - to dużymi jednostkami się nie interesowałem. Edytowane 2 Czerwca 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 02.06.2022 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Nie ma potrzeby stosowania dwóch pomp ciepła wystarczy jedna, całości instalacji jest podłączona pod jeden kocioł i ciężko byłoby rozdzielić na dwa niezależne obiegi (części mieszkalnej i usługowej). Proponuje Panasonic 12 TCap/3f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil 2711 02.06.2022 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Co do ostatniego zdania - COO, jak to? Bo rozumiem, z tego wpisu że Split wypada słabiej w porównaniu z Monoblokiem. Gdy porównuję P.C. to albo Split wypada nieco lepiej, albo ten sam model w wersji Monoblok lub Split idą łeb w łeb jeśli chodzi o wydajność (z marginalnymi odchyłkami). Większe różnice często widać między starszą wersją danego modelu na R410a, a wersją nowszą na R32. hmm.. nie wiem o jakich pompach myślisz, ale jak porównałem LG monoblok i split, to monoblok wypada lepiej. Poniżej porównanie, porównałem pompy 12kW, bo wydaje mi się, że taka będzie potrzebna (te 14kW to przy -20oC są potrzebne). Aczkolwiek ta pompa w splicie może być bardziej niskotemperaturowa niż ten monoblok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jas0 04.06.2022 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 ...Z modelami dwu-wentylatorowymi faktycznie może być kłopot ze znalezieniem modeli na R32. Pandemia i kłopoty z dostawami mogły opóźnić przejście dużych jednostek na nowszy czynnik R32. No właśnie: czy ktoś zna jakieś powietrzne PC typu split o mocy od 12kW na czynniku R32? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.06.2022 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 .... Z modelami dwu-wentylatorowymi faktycznie może być kłopot ze znalezieniem modeli na R32. Pandemia i kłopoty z dostawami mogły opóźnić przejście dużych jednostek na nowszy czynnik R32. ..... To nie pandemia i wynikające z niej problemy są powodem braku jednostek o wiekszych mocach na R32 a wymagania F-gazowe a dokladniej maksymalna ilość R32 w zestawie i wielkosc pomieszczen gdzie bedzie ta jednostka instalowana. Dlatego tez np. Daikin ma tylko jeden model niskotemperaturowy o mocy 12 kW split, wszystkie inne począwszy od 11 do 18 kW to hydrosplity ktore trzeba tak samo zabezpieczac jak monobloki. Oczywiscie pandemia ma wpływ na terminy dostaw ale nie na typoszereg tych pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil 2711 06.06.2022 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Ja mam jeszcze takie pytania: 1. Jakie filtry powinno się zamontować na instalacji C.O. dla pompy ciepła? Na pewno bym widział tutaj filtr siatkowy a za nim filtr magnetyczny Fermag 360, czy coś jeszcze się montuje czy to wystarczy? 2. Jaką najlepiej powierzchni wężownicy powinien mieć zbiornik CWU? W dobrej cenie mogę nabyć zbiornik 200L z dwoma wężownicami 1,4m2 każda. Czy to dobry pomysł aby takie wężownice połączyć szeregowo co da 2,8m2? 3. Czym przepłukać instalację CO? całość na miedzi i grzejniki aluminiowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts