Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybor pompy - jak nie popelnic bledu

Kobrot

Recommended Posts

Jestem coraz bliżej podjęcia fundamentalnej decyzji o zmianie ogrzewania. To co się dzieje aktualnie z węglem jest chore. Ale coż czas na zmiany. Czy ta pompa ciepła to faktycznie taki cud? Jaka powinienem wybrać? Mam dom 180 metrów 11-letni, podłogówkę i grzejniki. Ocieplenie w zwykłym standardzie. Jak mogą wyglądać moje rachunki za ogrzewanie w sezonie?

Zbyt ogólne pytanie by podać precyzyjną odpowiedź.

To że są i grzejniki i podłogówka, to trochę komplikuje sytuację, chociaż nadal można grzać P.C.

Na początek trzeba policzyć OZC budynku (okresowe zapotrzebowanie na ciepło):

gdy dom ma prostą bryłę, orientacyjnie można tu :

https://cieplo.app/start

Do OZC i strefy klimatycznej dobiera się moc P.C.

Jak starczy woda na grzejniki do +45*C to sezonowe koszty ogrzewania będą tańsze i szerszy wybór Pomp C.

Poczytaj podlinkowany temat, jest w nim dużo o doborze P.C. (link niżej) :

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi

Tu masz inny świeży temat i trochę informacji :

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377838-Pompa-monoblok-kilka-pyta%C5%84-oraz-pro%C5%9Bba-o-dob%C3%B3r-mocy

(nie chce mi się połowy informacji przepisywać tutaj - to zajrzyj, jak będziesz miał pytania, to później się dopowie).

Edytowane przez Marco36

Z...

Na początek trzeba policzyć OZC budynku (okresowe zapotrzebowanie na ciepło):

.

OZC to Obliczenie zapotrzebowania na ciepło, lub Obliczenie zapotrzebowania cieplnego. z tym ze to pierwsze okreslienie jest prawidłowe, to drugie tez wykorzystywane. W nazwie nie ma okreslenia okresowe.

Jestem coraz bliżej podjęcia fundamentalnej decyzji o zmianie ogrzewania. To co się dzieje aktualnie z węglem jest chore. Ale coż czas na zmiany. Czy ta pompa ciepła to faktycznie taki cud? Jaka powinienem wybrać? Mam dom 180 metrów 11-letni, podłogówkę i grzejniki. Ocieplenie w zwykłym standardzie. Jak mogą wyglądać moje rachunki za ogrzewanie w sezonie?

Dokładnie to jest idealny moment, bo jeszcze nigdy warunki ekonomiczne i zewnętrzne nie sprzyjały energii odnawialnej tak jak teraz. Jestem realnym użytkownikiem pomy ciepła powietrznej /moderowano/ i fotowoltaiki od sierpnia zeszłego roku. Dom 180 metrów solidnie remontowany przed siedmioma laty. Za wybór urządzenia, montaż i uruchomienie odpowiadało /moderowano/ – mają handlowców w każdym województwie a centralę w Warszawie – rzetelna ekipa wszystko zrobili profesjonalnie. Nadzór był z mojej strony bo polibuda w papierach. To była spora inwestycja bo dołożyłem do niej jeszcze fotowoltaikę – pakiecik cały. Moduły monokrystaliczne o dużej mocy. Oczywiście ustawiłem się po zwrot kosztów – mam nadzieje że połowę odzyskam. Póki co widzę że to ekociepło faktycznie jest tanie, rejestruję jakieś 60% mniej wydatków na ogrzewanie a to naprawdę super wynik, do tego prąd zupełnie za darmo. Ogólnie jestem pod wrażeniem tej nowej technologii szczególnie gdy widzi się ile teraz kosztuje tona ekogroszku. Pompa ciepła ma wbudowany zbiornik na wodę więc też podgrzewam wodę. Warto iść w energię z powietrza i światła. Jestem tego najlepszym przykładem

Edytowane przez finlandia
Reklamy

Remak3 - to jest kryptoreklama, gładkie ślizganie się po ogólnych informacjach, mająca zachęcić do kontaktu z konkretną firmą.

Czytałem już wiele broszur reklamowych i ta wypowiedź to dokładnie jest taka śliska reklama, która leci po emocjach i ma zachęcić do ...

Kobrot - grzanie P.C. się opłaca, ale wyboru trzeba dokonać świadomego, a nie dawać się bałamucić akwizytorom.