Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sekcja wodomierzowa opinia czego brak

Adamek1990

Recommended Posts

Witam

W załączniku zdjęcie sekcji wodomierzowej w moim nowym domu. Cz wszystko jest ok? Instalator zrobił instalację gdy byłem w pracy a wydaje mi się ona dość uboga...czy są ważne elementy które by się tu przydały? Jeśli to ma jakieś znaczenie to brak zmiekczacza wody, ogrzewanie PC.

Będę wdzięczny za opinie.

Pozdrawiam

20220530_164902.jpg

Edytowane przez Adamek1990
dodanie zdjęcia

Witam

W załączniku zdjęcie sekcji wodomierzowej w moim nowym domu. Cz wszystko jest ok? Instalator zrobił instalację gdy byłem w pracy a wydaje mi się ona dość uboga...czy są ważne elementy które by się tu przydały? Jeśli to ma jakieś znaczenie to brak zmiekczacza wody, ogrzewanie PC.

Będę wdzięczny za opinie.

Pozdrawiam

Jest zawór odcinający przed wodomierzem, wodomierz, zawór antyskażeniowy i zawór odcinający. Wygląda OK. Co byś chciał więcej? Resztę instalacji możesz dowolnie modyfikować za tym odcinkiem...

W załączniku zdjęcie sekcji wodomierzowej w moim nowym domu. Cz wszystko jest ok? Instalator zrobił instalację gdy byłem w pracy a wydaje mi się ona dość uboga

Wydaje się OK. Nie masz projektu przyłącza, żeby sprawdzić, czy to z nim zgodne? To i tak pewnie będziesz musiał papierologię dorobić, żeby wodociągi odebrały i zaplombowały.

Mam projekt, jest napisane wprost: "...gdzie należy umieścić zawór odcinający, filtr, wodomierz, zawór antyskażeniowy i zawory odcinające."

Brakuje mi tu filtra, czy jest on ważny? Czy jego "ważność" potwierdziłbym jedynie badaniem wody? Sekcja wydaje mi się dość uboga - czy jest sens dodawać reduktor ciśnienia? Niestety z całej budowy z hydraulikami mam najwieksze problemy, nie odbierają tel, odmawiają pracy itd...do tej pory wszystko szło dość sprawnie jeśli chodzi o budowę. Jeśli Panowie macie jakieś sugestie co warto by było zamontowac w kotłowni proszę o info. Może trochę to musztarda po obiedzie bo kotłownia skończona bez mała - jednak ma wpaść na moment hydraulik aby wyprowadzić wodę na zewnątrz budynku, więc przy okazji porozmaiwałbym z nim o zmianach kotłowni

Mam projekt, jest napisane wprost: "...gdzie należy umieścić zawór odcinający, filtr, wodomierz, zawór antyskażeniowy i zawory odcinające."

Brakuje mi tu filtra, czy jest on ważny?

Chyba oczywiste, że powinno być zgodnie z projektem?

Być może projektant wie, że w wodociągu pojawiają się płaty rdzy i chce przed tym zabezpieczyć wodomierz (to zgrubny filtr i poza grubszymi zanieczyszczeniami mechanicznymi niczego nie wyłapie czyli nie poprawi smaku wody ani jej nie zmiękczy). Jeżeli to widzimisię czy "dobra praktyka" projektanta - to nie ma w praktyce większego znaczenia. Ale jak mieli przypadki zatrzymania wodomierza przez zanieczyszczenia, to przy plombowaniu mogą się czepiać.

Chyba oczywiste, że powinno być zgodnie z projektem?

Być może projektant wie, że w wodociągu pojawiają się płaty rdzy i chce przed tym zabezpieczyć wodomierz (to zgrubny filtr i poza grubszymi zanieczyszczeniami mechanicznymi niczego nie wyłapie czyli nie poprawi smaku wody ani jej nie zmiękczy). Jeżeli to widzimisię czy "dobra praktyka" projektanta - to nie ma w praktyce większego znaczenia. Ale jak mieli przypadki zatrzymania wodomierza przez zanieczyszczenia, to przy plombowaniu mogą się czepiać.

Generalnie filtr powinien się znaleźć w instalacji, ale raczej za wodomierzem. Jeszcze się nie spotkałem z sytuacją aby wodociągi pozwoliły montować przed wodomierzem cokolwiek innego niż zawór odcinający.