strusiek 05.06.2022 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 CześćPotrzebuje porady w kwestii prawnejMam działkę 2500m2 chce ja podzielić na 2 części mam juz wydane 2 pozwolenia na wybudowanie 2 odrębnych budynków, musiałem uzyskać je jak najszybciej w związku z wchodzącym w życie niekorzystnym planem MPZP.Działkę mam we współwłasności po 50% z żona, ale zakupiliśmy j przed ślubem nie jest to wiec majtek we wspólnocie ustawowej małżeńskiej.Chciałbym uzyskać podział działki poprzez sadowe zniesienie współwłasności.I tu pytanie czy można spodziewać się że sąd przychyli sie do takiego wniosku poddziału miedzy mnie a żonę, czy w zwizku z tym że pozostały majtek mamy wspólny, nie mamy rozdzielności, może to zostać odrzucone?Drugą opcją jest darowanie polowy działki komuś z 1 linii pokrewieństwa i dopiero następnie podział, to jednak rodzi koszty notarialne związane z przekazaniem polowy dzialki, i jej powrotnym przepisaniem po podziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.06.2022 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 Ad.1. Będzie odrzucone.Ad.2. Jest fun, są koszty. Współwłasność zawsze można znieść, niezależnie od ustaleń MPZP. Pierwszy stopień pokrewieństwa to minimalizacja części kosztów (kwota wolna od podatku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusiek 05.07.2022 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 hej, dzięki za odpowiedzi, przepraszam ze odgrzebuje po czasie, nie było mnie chwile Ad1. z góry przesądzone, pewne? co jest powodem?Ad2. w tym scenariuszu liczę: kaszty transakcji taxa notarialna przepisania, i z powrotem wiec razy 2, opłaty za mapę podziałową dla geodety, koszty sądowe( 300zl - czy mam dobre info) + ... właśnie czy czegoś nie pominąłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts