Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka a drewniane podłogi

Wakabayashi

Recommended Posts

Cześć,

Na etapie wykańczania walnęliśmy byka i poszliśmy za sercem (okiem) zamiast rozumiem i położyliśmy deskę wartswową na podłogówce (wodnej). Efekt jest taki, że w środku zimy jest po prostu zimno, bo ogrzewanie nie wyrabia się przebić przez podłogę. Jest na to jakieś rozwiązanie ? Np dołożenie grzejnika do istniejącej instalacji podłogowej ?

Cześć,

Na etapie wykańczania walnęliśmy byka i poszliśmy za sercem (okiem) zamiast rozumiem i położyliśmy deskę wartswową na podłogówce (wodnej). Efekt jest taki, że w środku zimy jest po prostu zimno, bo ogrzewanie nie wyrabia się przebić przez podłogę. Jest na to jakieś rozwiązanie ? Np dołożenie grzejnika do istniejącej instalacji podłogowej ?

wasz błąd nie polegał na złym doborze wykonczenia podłogi a braku obliczen ozc i projektu podłogówki. Byc moze konieczny był mniejszy rozstaw, moze wiekszy przepływ (mniejsza dT) a moze za słabe ocieplenie. Deska trójwarstwowa nie jest problemem przy podłogówce jezeli jest wszystko prawidłowo policzone i dobrane.

Podłogówki juz nie poprawisz, konieczne jest dołozenie dodatkowego grzejnika.

Cześć,

Drewno na podłogówce jest OK - tylko projekt podłogówki powinien to uwzględniać (rozstaw rur).

Teraz zmniejsz przepływy gdzie indziej, tam gdzie drewno zwiększ (jak się da). W razie potrzeby podnieś krzywą grzewczą i dalej zmniejszaj przepływy tam, gdzie za ciepło. I tak powtarzaj do uzyskania zadowalającego efektu.

Grzejnik oczywiście też możesz dołożyć - ale jak myślisz o zasilaniu go tą samą temperaturą, co podłogę to nie ma sensu. Musiałby być ogromny. Jak już, to montuj elektryczny albo klimę.

Na projekt samej podłogówki nie mieliśmy niestety wpływu, kupiliśmy już gotowy produkt. Zasadniczo wygląda to tak, że mamy piec dwufunkcyjny z zasobnikiem. Zasila on podłogówkę na parterze, podłogówkę w łazience na piętrze, trzy grzejniki na piętrze i do tego dwa grzejnki na górze. W zimę na parterze gdzie jest sterownik temperatura nad ranem nie przekracza ok 19 stopni, na różne sposoby próbowałem zmieniać przepływy w rozdzielni do podłogówki na dole ale w zasadzie nic to nie zmienia :(

W zimę na parterze gdzie jest sterownik temperatura nad ranem nie przekracza ok 19 stopni, na różne sposoby próbowałem zmieniać przepływy w rozdzielni do podłogówki na dole ale w zasadzie nic to nie zmienia :(

Dziwne, że nie osiąga zadanej temperatury, skoro tu jest sterownik. To gdzie indziej powinno być za gorąco.

Ale być może przy tak namieszanej instalacji nie działa tak, jak by się wydawało - może steruje temperaturą na grzejniki a podłoga to jakiś RTL czy inny wynalazek niesterowalny tym sterownikiem. Potrzebujesz najpierw zinwentaryzować to, co jest i wrzuć jak działa - spróbuj rozrysować schemat i wrzuć fotki rozdzielaczy i sterownika i wszelkich trójników, pomp i zaworów z opisem, gdzie idzie która rura. To będzie pewnie kilka dni gdybania, zgadywania i sprawdzania. Pewnie szybciej by to ogarnął rozgarnięty hydraulik (samą inwentaryzację mam na myśli).

Też tak miałem... mam deskę wartswową na parterze i ogrzewanie wodne podłogowe... .

Na początku stosowałem się do zaleceń aby puszczać w podłogę 25~30*.

Ale stwierdziłem, że piec chodzi mi większość dnia... i ogólnie takie rozwiązanie kuleje...

I od 2.5 roku ustawiłem aby w podłogę leciało 40* i... nic, podłoga nadal jest w stanie tak samo idealnym. Problemy dogrzania lub jego braku bez powrotnie mineły.

(tutaj musiałem zakręcić 100% obiegu dla pokoi, przez cały rok. bo zwyczajnie tam jest zbyt gorąco. Dzięki temu mam temperaturę identyczną jak w salonie, chciał bym niższą... ale nie da się w domu dobrze ocieplonym.)