Sativum 08.06.2022 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Czołem wszystkim, W ramach oszczędności będę robił część werandy (parter). Chciałbym skonsultować zamysł: potłukłem gruz, wymieszany z piaskiem. Chcę ubić skoczkiem/platformą.Chcę dojechać do wysokości -10 cm od okna tarasowego. Oznacza to, że piasek będzie stykał się z elewacją (ociepleniem). Chcę oddylatować i zabezpieczyć elewację od wchłaniania wilgoci. W tym celu chcę użyć folii kubełkowej. Na to postawię tzw. palety jednorazowe, które od góry połączę płytami OSB 3 12 mm. Największą wątpliwość mam z zabezpieczeniem płyt OSB przed wodą. Zastanawiam się nad pomalowaniem ich:1. dysperbitem - ale obawiam się że na słońcu zacznie się topić i brudzić buty2. grunt typu atlas unigrunt3. folia przyklejona (przywiercona wkrętami).Skłaniam się do opcji 1 lub 2. Tymczasowa weranda ma za zadanie nie rozpaść się w ciągu 12 (max 24) mcyCo sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwa 08.06.2022 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 A może folia/jakiś środek chemiczny a na wierzch sztuczna trawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 08.06.2022 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Folia jest w pkt 3, chemia w pkt 1 i 2. Sztuczna trawa chyba nie ochroni OSB przed opadami i nieuniknionym nasikaniem i degradacją pyty... Oczywiście zdaję sobie sprawę, że palety i OSB to rozwiązanie na sezon, max dwa, ale nie chcę by po kilku deszczach umarła, a komuś stała się krzywda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinpl 01.07.2022 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Nie wiem jak to się cenowo kształtuje, ale może użyj płyt MFP? Robiłem z nich szalunek na wieńce, stał w nich beton kilka dni, codziennie obficie polewany, potem zrobiłem z nich daszek nad drewnem opałowym. Minął rok i oprócz szarego koloru nie ma innych oznak zużycia/zepsucia itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 02.07.2022 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 Nie wiem jak to się cenowo kształtuje, ale może użyj płyt MFP? Robiłem z nich szalunek na wieńce, stał w nich beton kilka dni, codziennie obficie polewany, potem zrobiłem z nich daszek nad drewnem opałowym. Minął rok i oprócz szarego koloru nie ma innych oznak zużycia/zepsucia itp. Dzięki! Niezły pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts