Ryszard6421 09.06.2022 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 Cześć wszystkim, W salonie obecnie mam płytki, będę je skuwał i kładł panele i mam pytanie co do podkładu pod panele który z oferowanych na rynku ma najlepszą izolację termiczną?Pod mieszkaniem mam nieogrzewane garaże i zimą od płytek strasznie ciągnie.Zdaję sobie sprawę z tego, że podłoga nie stanie się jakaś mega cieplejsza jednak jak już zmieniam ją na panele to chciałbym dać jak najlepszy podkład stąd to pytanie. Z góry dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 09.06.2022 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 Są podkłady ze styroduru czyli xps-a one jak pamiętam mają 1 cm grubości to chyba najlepszy podkład . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 09.06.2022 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 Jeśli nie masz ogrzewania podłogowego, to pełny podkład xps (bez dziurek) będzie najlepszy. Jeśli masz OP, to mata kwarcowa. Półśrodkiem będzie też podkład z korka technicznego. Warto jednak wtedy rozłożyć jeszcze paroizolację np. z żółtej folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf8912 10.06.2022 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2022 Cześć wszystkim, W salonie obecnie mam płytki, będę je skuwał i kładł panele i mam pytanie co do podkładu pod panele który z oferowanych na rynku ma najlepszą izolację termiczną? Pod mieszkaniem mam nieogrzewane garaże i zimą od płytek strasznie ciągnie. Zdaję sobie sprawę z tego, że podłoga nie stanie się jakaś mega cieplejsza jednak jak już zmieniam ją na panele to chciałbym dać jak najlepszy podkład stąd to pytanie. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pytanie czy masz panele winylowe czy laminat. Szukaj produktu o najwyższym oporze cieplnym - min. powyżej 0,075 m2K/W. Jeśli laminat - sprawa prosta XPS - 5mm lub 6mm - taki ma ok. 0,18m2K/W (są już takie z folią paroizolacyjna więc nie musisz więcej nic dawać). Przykładowo: https://www.castorama.pl/podklad-podlogowy-diall-aquastop-smart-5-mm-5-5-m2-id-1147623.html lub https://www.leroymerlin.pl/podlogi-drewniane-panele-scienne/panele-deski-parkiety/podklady-podlogowe/podklad-podlogowy-thermo-compensation-5-mm-5-5m2-axton,p480297,l192.html?snrai_campaign=5oVDClFRTvzw&snrai_id=8ca02b98-a860-4c1d-85ae-963cb7685750 Przy panelach winylowych to będzie trudniejsze bo tam z założenia podkłady mają niski opór cieplny ale tutaj pytanie czy wtedy musisz skuwać płytki - bo są podkłady które pozwalają ułożyć panele bezpośrednio na płytki a jak - panel winylowy to ok 4mm + podkład k 1,5mm - wiec masz całość 5mm - jak taka różnica wysokości nie robi ci znaczenia to panel winylowy + podkład i masz gotowe. Bez skuwania płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts