Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana instalacji elektrycznej

m3rty

Recommended Posts

Ile potrzebowałbym metrów uśredniając przewodu na mieszkanie 50m2 ?

Czy może być całe mieszkanie zrobione przewodem 3x2,5 mm? Czy musi być również zastosowany przewód o przekroju 3x1,5 mm ?

Jaki powinien być przewód pod kuchenkę indukcyjną ?

Prawdopodobnie niestety nie obędzie się i będą montowane na wszystkich ścianach i sufitach płyty gipsowo kartonowe na profilach . Czy muszą być wtedy przewody poprowadzone w peszlu ?

To jak pytanie z pokroju: ile pieniędzy w życiu potrzebujesz. Zależy ile urządzeń, gniazdek i punktów oświetleniowych chcesz mieć w mieszkaniu.

Jeśli wymieniasz wszystko, rozbudowując tylko wcześniejszą biedę typu dwa lub trzy obwody, to 150-200 m powinno wystarczyć. Jeśli kładł bym nowe, to już bez 1,5... Dla 400V to lepiej wziąć pół krążka 4mm2.

Policz ile chcesz obwodów. Zakładam że minimum 5. Licz na każdy minimum 25 m

• Like 1

Nie znam sie na elektryce , ale dzięki wiem ile juz tego przewodu trzeba. Najwyżej dokupię gdyby zabrakło.

Do kuchenki indukcyjnej ma być przewód 5 żyłowy 4mm ? Nie będzie za gruby ?

W mieszkaniu będzie ogrzewanie elektryczne w 2 pokojach . Czy montować również grzejnik w łazience i w kuchni ? I jest jeszcze spiżarnia, nie wiem czy tam tez powinien być jakiś grzejnik ? Obecnie mieszkam w bloku ( w innym mieszkaniu) i nigdy nie był włączony grzejnik w kuchni i w łazience , dlatego pytam .

Znalazłem jakieś tematy , ze również montowane są w mieszkaniach przewody 3x1,5

Przewodowy maja być w peszlach przed uszkodzeniem przed przetarciem kabli o profile montażowe płyt GK ?

Edytowane przez m3rty

Zakładam , że nie będziesz sama wymieniać elektryki, dlatego sugeruje wziąć kartkę papieru albo krede i rozrysować na niej/na ścianie gdzie i jakie urządzenia będą się znajdować, a potem niech policzy to elektryk. Za 500 zł lub w ramach wynagrodzenia za remont powinien to zrobić.

A tak na szybko, to możesz rozważyć następujący układ:

1x obwód oświetlenie w mieszkaniu 3x1,5 - 50

1x obwód gniazdka poza kuchnia 3x2,5 -100m

1 obwod podgrzewacz 5x4 25 m

1 obwod indukcja i piekarnik 5x4 25 m

1 obwód pralka + zmywarka 3x2,5 25 m

1 obwód gniazdka w kuchni 3x2,5 25 m

1 obwód ogrzewanie 3x4 100 m

Na pewno do łazienke trzeba ogrzewać - tam chcemy wyższa temperaturę. Spiżarka lepiej by miała niższą. Plan instalacji ogrzewania powinien być wykonany przez kogoś kto się zna - trzeba wyliczyć jakiej mocy należy zamontować kaloryfery itd....na oko się tego lepiej nie robić.

Dlaczego przewód ma być "za gruby"? Przekrój dobiera się do długości i obciążenia. Pewnie jak ma małe mieszkanie starczyłby i 2,5. Elektryk powinien to zaplanować o się podpisać pod tym.

Kable można chować w podłodze , ścianie lub na podsufitce / korytkach . Dobra praktyką jest wykorzystanie peszli.

Osobiście nie widzę powodu by specjalnie robić kosztowna zabudowę GK dla zamaskowania przewodów.

Ogólnie radzę udać się do ogarniętego elektryka, który wykona projekt instalacji, bo widzę że wszystko od podstaw trzeba zrobić.

Dziękuje za pomoc

Zgadza sie wszystko będzie robione od podstaw.

To jest mieszkanie stare z lata 70-tych (stary blok)

Ściany i sufity sa w tragicznym stanie i chyba tylko pozostaje przykryć je płytami GK , bo chyba innego wyjścia nie ma , tzn nowego tynku nie dam ? Zresztą za drogo by wyszło . Dlatego pytałem się o czy dać peszle jak byłyby montowane płyty GK na stelażu . Ale może będą montowane wszystkie płyty GK na systemie ATLAS M-System i wtedy chyba peszyli nie trzeba dawać ?

Obecnie mam w tym mieszkaniu układ jedno fazowy i moc przyłączeniową chyba 4kW . Nie wiem nawet czy będą mógł wnioskować o układ 3 fazowy i zwiększenie mocy do 10 kW, i ile mnie to wyniesie czy w ogóle będzie to opłacalne. Podobno w niektórych starych budynkach po prostu mocy nie da się zwiększyć ? Do budynku jest poprowadzona napowietrzna linia elektroenergetyczna.

Napisałeś 1 obwód ogrzewanie przewód 3x4 . Chciałbym po prostu zamontować w każdym pokoju grzejnik o mocy 2,5kW i w łazience jak dobrze pójdzie w planach może ogrzewanie podłogowe elektryczne i bojler będzie zamontowany elektryczny w łazience 50L .

To w sumie będę musiał kupić około 350m przewodu ?

Bedę wymieniał licznik energii . W tym budynku zrobione jest tak dziwnie , że każdy u siebie w mieszkaniu ma licznik , bo zazwyczaj są w piwnicy ewentualnie na klatce.

Czy można zamontować u mnie licznik energii 3 fazowy jak mam obecnie układ jednofazowy ?

Ile będę musiał kupić z takiego typu rzeczy do rozdzielnicy jak np

Wyłącznik różnicowy 63A 4P 500mA EATON

Ogranicznik przepięć Adelid OPX-1P-B+C

WYŁĄCZNIK BEZPIECZNIK NADPRĄDOWY B16A

Tak na szybko znalazłem , nie wiem czy to ma jakikolwiek sens to co podałem.

Ile elektryk wziąłby za robociznę , postawienie wszystkiego od podstaw ?

Nie będę szalał z gniazdkami, absolutne minimum wystarczy .

Edytowane przez m3rty