PaweL71 11.06.2022 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 Czy jest sens montowania reduktora ciśnienia wody dopływającej do domu? Woda z warszawskiego MPWiK. Przydatna rzecz czy kolejny gadżet lansowany przez sprzedawców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.06.2022 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 Jeśli nie masz "skoków" ciśnienia to nie jest Ci to potrzebne. Oczywiście możesz go zainstalować profilaktycznie, w ramach zabezpieczenia.Druga opcja, w której może Ci się przydać to sytuacja gdy masz wysokie ciśnienie na wejściu, a chcesz zredukować zużycie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaweL71 12.06.2022 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Kolego qbek17 cytujesz reklamy producentów reduktorów, a jesteśmy na forum "instalacje - wymiana doświadczeń". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.06.2022 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Przecież ty już przyszedłeś z odpowiedzią. Zdanie innych cię nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaweL71 12.06.2022 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Oczekuję informacji od ludzi korzystających z "warszawskiej kranówki" o ciśnieniu w ich instalacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.06.2022 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Oczekuję informacji od ludzi korzystających z "warszawskiej kranówki" o ciśnieniu w ich instalacjach. Sądzisz, że ktoś ma monitoring ciśnienia wody w bloku? Ja nikogo takiego nie znam. Wiem też, że na pierwszym piętrze ciśnienie będzie inne, niż na 15 piętrze w tym samym bloku. Inne w bloku na górce, inne w bloku w dołku. A reduktor przede wszystkim zabezpieczy przed uderzeniem hydraulicznym które jest prawdopodobnie (bo kto to sprawdzi) główną przyczyną strzelania wężyków elastycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaweL71 12.06.2022 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Kaizen, co ty pie.dolisz? W jakim bloku? Na jakim 15 piętrze? To forum budujących domy jednorodzinne. MPWiK zaopatruje w wodę dziesiątki tysięcy domów w Warszawie i okolicach. Na pewno w części tych domów są założone manometry, a ich mieszkańcy czasem patrzą na ich wskazania. Reduktory ciśnienia nie zabezpieczają przed żadnymi uderzeniami hydraulicznymi. Redukują ciśnienie wody w trakcie poboru. Gdy woda nie jest pobierana (np. całą noc) reduktor nie zmniejszy ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 12.06.2022 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Prosta sprawa. Masz za duże to sobie zmniejszasz. Ja miałem 4,5 bara. To było za dużo dla PC i urządzeń odbiorczych. 2 min pracy i mam stabilne 2 bary. Dla mnie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.06.2022 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Kaizen, co ty pie.dolisz? W jakim bloku? Na jakim 15 piętrze? To forum budujących domy jednorodzinne. Gdzie wyczytałeś, że to forum budujących tylko jednorodzinne? Nie zmienia to faktu, że ciśnienie zależy od wysokości - niezależnie czy to piętro w bloku, czy dom na dole Karowej, czy na górze Karowej. Nawet, jak ktoś ma manometr i nawet jak na niego patrzy to znikoma szansa na to, że wyłapie chwilowe skoki ciśnienia. W czasie poboru spada ciśnienie statyczne. Prawa Bernoulliego nie znasz? Ograniczanie wtedy jest zbędne. Za to bez wężyk Ci strzeli nawet bez poboru jak ciśnienie znacząco wzrośnie. I mylisz się co do tego, że ogranicznik ciśnienia nie ochroni przed uderzeniem hydraulicznym. Przecież właśnie po to jest, żeby nie wpuścić ciśnienia z zewnątrz większego, niż nastawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaweL71 12.06.2022 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 pandzik, 4,5 bar to zupełnie normalne ciśnienie wody użytkowej. Kaizenie, najwyraźniej Ty nie znasz prawa Bernoulliego. Dotyczy ono innego zjawiska mechaniki płynów (spadek ciśnienia gdy płyn przyśpiesza)Reduktory ciśnienia wody dławią przepływ żeby utrzymać zadane ciśnienie na wyjściu. Gdy nie ma przepływu nie ma czego dławić. Po zakręceniu wszystkich kranów albo przy bardzo małym poborze reduktor nie działa. Zaczynam robić sobie hydraulikę w domu. Założę na początku manometr i poobserwuję jego wskazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.06.2022 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 (edytowane) Reduktory ciśnienia wody dławią przepływ żeby utrzymać zadane ciśnienie na wyjściu. Gdy nie ma przepływu nie ma czego dławić. Po zakręceniu wszystkich kranów albo przy bardzo małym poborze reduktor nie działa. Oczywiście, że reduktor działa. Mam 3 bar jak w sieci minimum 4 . Za to jak odkręcę pobór, to spada nawet poniżej 1 bar (w zależności od wielkości poboru) pomimo tych minimum 4 w sieci. Prawa Bernoulliego nie oszukasz. Reduktor zmniejsza ciśnienie - przepływ regulujesz zaworem/baterią. Reduktor go zmienia tylko o tyle, o ile przepływ zależy od ciśnienia. Dla przykładu jak masz perlator co niezależnie od ciśnienia puszcza 1,5l min - to czy masz reduktor, czy nie przepływ dalej będzie 1,5l/min. Edytowane 12 Czerwca 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaweL71 12.06.2022 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Ustawiasz na reduktorze 3 bar, uzyskujesz <1 bar i jesteś zadowolony? Prawo Bernoullego naprawdę dotyczy innego zjawiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.06.2022 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 (edytowane) Ustawiasz na reduktorze 3 bar, uzyskujesz <1 bar i jesteś zadowolony? Prawo Bernoullego naprawdę dotyczy innego zjawiska. To jest reduktor ciśnienia. Nie potrafi go zwiększyć - pilnuje tylko, żeby nie przekroczyło zadanego. Bez reduktora ciśnienie statyczne spadałoby tak samo - ale po zakręceniu rosłoby wyżej. Edytowane 12 Czerwca 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.06.2022 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Kolego qbek17 cytujesz reklamy producentów reduktorów, a jesteśmy na forum "instalacje - wymiana doświadczeń". Kolego - zadałeś pytanie, dostałeś odpowiedź. Jak Ci się nie podoba ta odpowiedź to już nie moja wina... a swoją drogą to czytając Twoje wypowiedzi chyba faktycznie masz już wyrobione zdanie (moim zdaniem błędne, ale co ja tam wiem...), więc po co w ogóle pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaweL71 15.06.2022 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2022 Na zakończenie wątku: Założyłem manometr. Mam niecałe 4 atm. Idealnie. Nie zakładam reduktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.06.2022 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2022 Też mam cztery.Też nie miałem reduktora, któregoś pięknego dnia w trakcie wykańczania domu po wejściu usłyszałem syk - to uciekał strumyczek wody z filtra podblatowego(gwarantowanego pooć na 6bar).Założyłem reduktor, ustawiłem na 3 bar i mam spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.06.2022 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2022 Na zakończenie wątku: Założyłem manometr. Mam niecałe 4 atm. Idealnie. Nie zakładam reduktora. To teraz weź stołeczek i nie spuszczaj manometra z oka. Ani na sekundę. 24/7/365. Będziesz wiedział, dlaczego i kiedy Ci wężyki "strzeliły". I jak stabilne masz ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.06.2022 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2022 Hydraulik, który montował mi reduktor powiedział, że ma manometr, który pokazuje najwyższe ciśnienie od chwili zamontowania (wskazówka nie cofa się, kiedy ciśnienie spada)I często bywa, że po montażu przez kilkanaście dni pokazuje ~4 bar, a któregoś dnia przychodzisz i widzisz >6bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 16.06.2022 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2022 pandzik, 4,5 bar to zupełnie normalne ciśnienie wody użytkowej. Mam działkę na końcu wsi i na końcu odejścia. 4 to było normalnie. Skoki mogły być wieksze. Zresztą 4 to i tak było dla mnie za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts