Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycinanie uszczelki u góry w ościeżnicy drzwi balkonowych

Recommended Posts

Dziś fachowcy wymienili mi drzwi balkonowe i zauważyłem, że został wycięty kawałek uszczelki na środku w górze ościeżnicy. W czym to pomaga, a w czym szkodzi, jakie są tego plusy i minusy? Obawiam się, że przez to stracę na izolacji cieplnej. Wykonałem zdjęcie -widok aparatu z dołu ku górze: https://files.fm/u/fxprwwhbg

Jak masz WG to powinien być nawietrznik. Wycinanie uszczelki to bida-metoda obecnie niedopuszczalna wg rozporządzenia w sprawie warunków technicznych. Bez tego wentylacja nie ma prawa działać (chyba, że dom bardzo nieszczelny).

Jak masz rekuperację to okna powinny być szczelne.

Jak masz WG to powinien być nawietrznik. Wycinanie uszczelki to bida-metoda obecnie niedopuszczalna wg rozporządzenia w sprawie warunków technicznych. Bez tego wentylacja nie ma prawa działać (chyba, że dom bardzo nieszczelny).

Jak masz rekuperację to okna powinny być szczelne.

Jeśli uszczelka jest wycięta tylko w ościeżnicy a w skrzydle nie (a myślę że tak jest) to ideą nie był "bida nawiewnik" tylko coś zupełnie innego i chwała producentowi za to że mu się chciało.

• Like 1

Nie mam rekuperacji, mieszkam w tradycyjnym bloku z lat 90-tych. Nie posiadam wywietrzników, a uszczelka jest tak wycięta tylko w tym miejscu, nigdzie indziej. Drzwi balkonowe są 3-szybowe o bardzo wysokiej izolacji cieplnej i może dlatego jest to wykonane żeby wilgocią nie zachodziły w środku???

Nie mam rekuperacji, mieszkam w tradycyjnym bloku z lat 90-tych. Nie posiadam wywietrzników, a uszczelka jest tak wycięta tylko w tym miejscu, nigdzie indziej. Drzwi balkonowe są 3-szybowe o bardzo wysokiej izolacji cieplnej i może dlatego jest to wykonane żeby wilgocią nie zachodziły w środku???

M.in. dlatego. Zbyt szczelne okna to zło :)