Lepton 13.06.2022 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Dziś fachowcy wymienili mi drzwi balkonowe i zauważyłem, że został wycięty kawałek uszczelki na środku w górze ościeżnicy. W czym to pomaga, a w czym szkodzi, jakie są tego plusy i minusy? Obawiam się, że przez to stracę na izolacji cieplnej. Wykonałem zdjęcie -widok aparatu z dołu ku górze: https://files.fm/u/fxprwwhbg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.06.2022 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Jak masz WG to powinien być nawietrznik. Wycinanie uszczelki to bida-metoda obecnie niedopuszczalna wg rozporządzenia w sprawie warunków technicznych. Bez tego wentylacja nie ma prawa działać (chyba, że dom bardzo nieszczelny).Jak masz rekuperację to okna powinny być szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 13.06.2022 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Jak masz WG to powinien być nawietrznik. Wycinanie uszczelki to bida-metoda obecnie niedopuszczalna wg rozporządzenia w sprawie warunków technicznych. Bez tego wentylacja nie ma prawa działać (chyba, że dom bardzo nieszczelny). Jak masz rekuperację to okna powinny być szczelne. Jeśli uszczelka jest wycięta tylko w ościeżnicy a w skrzydle nie (a myślę że tak jest) to ideą nie był "bida nawiewnik" tylko coś zupełnie innego i chwała producentowi za to że mu się chciało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 13.06.2022 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 A można uchylić rąbek tajemnicy o tym "czymś zupełnie innym"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lepton 14.06.2022 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2022 Nie mam rekuperacji, mieszkam w tradycyjnym bloku z lat 90-tych. Nie posiadam wywietrzników, a uszczelka jest tak wycięta tylko w tym miejscu, nigdzie indziej. Drzwi balkonowe są 3-szybowe o bardzo wysokiej izolacji cieplnej i może dlatego jest to wykonane żeby wilgocią nie zachodziły w środku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.06.2022 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 Nie mam rekuperacji, mieszkam w tradycyjnym bloku z lat 90-tych. Nie posiadam wywietrzników, a uszczelka jest tak wycięta tylko w tym miejscu, nigdzie indziej. Drzwi balkonowe są 3-szybowe o bardzo wysokiej izolacji cieplnej i może dlatego jest to wykonane żeby wilgocią nie zachodziły w środku??? M.in. dlatego. Zbyt szczelne okna to zło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 20.06.2022 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 Nie mam rekuperacji, mieszkam w tradycyjnym bloku z lat 90-tych. Nie posiadam wywietrzników, a uszczelka jest tak wycięta tylko w tym miejscu, nigdzie indziej. Nawiewniki (np. w oknach) to przy nowoczesnych oknach niezbędny element systemu WG (na równi z samym kominem wentylacyjnym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts