Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna dachowe - kto odpowiada za wymianę

Felicjankot

Recommended Posts

Witam,

mam 3 okna dachowe w bloku, wszystko jest zarządzane przez wspólnotę mieszkaniową.

w okresie w którym tam mieszkam 2 razy przeprowadzane były remonty dachów (bo były źle ocieplone, a drugi raz z jakiegoś innego powodu)

przez ten czas okna się powypaczały, powstały szczeliny ramy się przesunęły do takiego stopnia że nie można ich otworzyć.

Według mojej opinii dach pracuje i się rusza w raz z nim ramy okien.

Moje pytanie jest takie kto powinien ponieść koszty wymiany tych okien (taka decyzja fachowca bo do regulacji się nie nadają)

Żeby wymienić te okna to trzeba rozebrać blacho-dachówkę wokół okien, wyjąć ocieplenie odkręcić okna i od więźby dachowej i wyciąć z płyt gipsowych którymi jest ono obrobione ze środka.

Jeśli tknę się dachu a jest to część wspólna to mogą mi zarzucić jak coś potem będzie nie tak. W razie jakichkolwiek przecieków, nawet nie spowodowanych przeze mnie zawsze będą mieli do mnie pretensję że to przez moją wymianę okien.

Co Cię obchodzą okna dachowe. Czyżbyś mieszkał na poddaszu i okna dachowe są Twoimi?

Okna dachowe są własnością wspólnoty o ile poddasze nie jest udostępnione jako mieszkalne. W takim przypadku to lokator odpowiada za okna swojego mieszkania. Wyjątkiem od reguły jest stan w którym okna dachowe zostały uszkodzone podczas remontu dachu. Wtedy to jako lokator i członek wspólnoty musiałbyś poruszyć sprawę na zebraniu wspólnoty aby ta wnioskowała o naprawę uszkodzeń o ile są one wynikiem prac remontowych. W innym przypadku za naprawę zapłaci wspólnota czyli jej lokatorzy..

Jeśli okna nie zostały uszkodzone w czasie remontu a jest to wynikiem działającego czasu to za ich wymianę odpowiedzialny jest lokator mieszkający na poddaszu.

Wspólnota oczywiście może częściowo partycypować w kosztach o ile remonty przyczyniły się do ich uszkodzenia.

Edytowane przez Mareks77