Felicjankot 17.06.2022 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2022 Witam,mam 3 okna dachowe w bloku, wszystko jest zarządzane przez wspólnotę mieszkaniową.w okresie w którym tam mieszkam 2 razy przeprowadzane były remonty dachów (bo były źle ocieplone, a drugi raz z jakiegoś innego powodu)przez ten czas okna się powypaczały, powstały szczeliny ramy się przesunęły do takiego stopnia że nie można ich otworzyć.Według mojej opinii dach pracuje i się rusza w raz z nim ramy okien. Moje pytanie jest takie kto powinien ponieść koszty wymiany tych okien (taka decyzja fachowca bo do regulacji się nie nadają)Żeby wymienić te okna to trzeba rozebrać blacho-dachówkę wokół okien, wyjąć ocieplenie odkręcić okna i od więźby dachowej i wyciąć z płyt gipsowych którymi jest ono obrobione ze środka.Jeśli tknę się dachu a jest to część wspólna to mogą mi zarzucić jak coś potem będzie nie tak. W razie jakichkolwiek przecieków, nawet nie spowodowanych przeze mnie zawsze będą mieli do mnie pretensję że to przez moją wymianę okien. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/268967-okna-dachowe-kto-odpowiada-za-wymian%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.06.2022 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2022 (edytowane) Co Cię obchodzą okna dachowe. Czyżbyś mieszkał na poddaszu i okna dachowe są Twoimi?Okna dachowe są własnością wspólnoty o ile poddasze nie jest udostępnione jako mieszkalne. W takim przypadku to lokator odpowiada za okna swojego mieszkania. Wyjątkiem od reguły jest stan w którym okna dachowe zostały uszkodzone podczas remontu dachu. Wtedy to jako lokator i członek wspólnoty musiałbyś poruszyć sprawę na zebraniu wspólnoty aby ta wnioskowała o naprawę uszkodzeń o ile są one wynikiem prac remontowych. W innym przypadku za naprawę zapłaci wspólnota czyli jej lokatorzy.. Jeśli okna nie zostały uszkodzone w czasie remontu a jest to wynikiem działającego czasu to za ich wymianę odpowiedzialny jest lokator mieszkający na poddaszu. Wspólnota oczywiście może częściowo partycypować w kosztach o ile remonty przyczyniły się do ich uszkodzenia. Edytowane 17 Czerwca 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/268967-okna-dachowe-kto-odpowiada-za-wymian%C4%99/#findComment-8009039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts