Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego instalacja nie pracuje z pełną mocą?

ezg2014

Recommended Posts

"Młody, piękny, bogaty i utalentowany ... Ech:))))"

Na poważnie to gratuluje wszechstronności, co do uzysków to wysoka temperatura ścina uzysk niemiłosiernie. Przez 2 lata miałem 3,92 KWp z falownikiem 4,4 kW i w upały max dzienny uzysk to 24 kWh, moc stabilna 2,6 KwW Po dokładce PV 2,25Kwp i tym samym falowniku wczoraj max moc 4,3 Kw uzysk 36 Kwh

U mnie z PV 3,3kW i inwertera 3kW do tej pory wpadają uzyski po 23kWh nawet w czerwcu a instalacja bardzo leciwa:

Przechwytywanie.jpg

EDIT: dobra bo my tu gadu, gadu a trzeba dopijać piwko i iść spać na 19 znów do roboty 3 nocka z rzędu i wolne do piątku.

Edytowane przez marcinbbb

dziś przy 33 stopni powietrza w najlepszym momencie panele osiągnęły 85% ( 5,30 na 6,24 zamontowanych), panele skierowane na południe, dach 25 % pochylenia. Reklamować u wykonawcy ?

Chwilowo nie ma podstaw do reklamacji.

Każda instalacja jest inna i nie można porównywać 1:1 z inną.

Piszesz o łącznej mocy wszystkich modułów.

Jakie masz moduły (np. 16 x 390 Wp?) i jaki falownik?

Jaki masz system czytania bieżącej produkcji falownika, czy widzisz też bieżącą moc poszczególnych modułów?

Co ile minut masz aktualizację wyników?

19.06.2022 miedzy godzinami 10:30 a 15:30 moduły miały max. po ok. 80% mocy STC.

Edytowane przez d7d

Ludzie zrozumcie. Choćby nie wiadomo, jaka duża była instalacja paneli, to da tylko tyle mocy, jaki jest falownik- nic więcej!!!

czyli posiadając 75kWp w panelach PV i inwerter 10kW da rocznie 10MWh?

Duży błąd... pomijając (Vmax, mppt, i inne pierdoły) 10kW inwerter nawet w środku zimy wyprodukuje około 70kWh

więc rocznie 365 * 70kWh = około 25MWh energii elektrycznej a nie jak sugerujesz 10MWh.

Dlaczego powiększamy panele względem inwertera, aby w środku zimy panele klepały więcej prądu które inwerter i tak przeklepie na prąd. A nie robimy 1kWp w PV i 1kW w falowniku. Proste i zrozumiałe od przynajmniej 5 lat.

pamiętam że całkiem niedawno około 2 lata temu modne było przewymiarowanie PV względem inwertera nawet o 45% bo dawało więcej prądu niż. 1:1 panele vs. falownik.

Jeśli ktoś lubi zobaczyć na 10kW inwerterze 10kW to niech robi 20kWp instalację dla inwertera 10kW - no kuźwa proste. A nie oczekujemy 10kWp z inwertera 8kW gdy wyjdzie słońce.

Umówmy się licznik elektryczny jest klasy B może się walnąć w dowolną stronę o około 5%, inwerter jest bez klasowy - coś mierzy do końca nie wiemy co. Nawet jak pokarze 30kWh ZE powie że ich urządzenie certyfikowane zarejestrowało 10kWh i nic z tym nie zrobicie. MOżna reklamować nawet u samego Pana Boga

Przecież mówimy o dwóch róznych rzeczach:

logiczne jest, jak sugerujesz, że instalacja na panelach o mocy 20kW i na inwerterze 8kW da większą produkcję dzienną/miesięczną/roczną niż instalacja 10kW na tym samym inwerterze. Ale w jednym i w drugim przypadku moc maksymalna jaka dadzą panele będzie wynosiła 8kW- ta większa instalacja będzie jedynie dawała ta moc maksymalną 8kW przez większą część dnia niż ta mniejsza.

...

Umówmy się licznik elektryczny jest klasy B może się walnąć w dowolną stronę o około 5%, inwerter jest bez klasowy - coś mierzy do końca nie wiemy co. Nawet jak pokarze 30kWh ZE powie że ich urządzenie certyfikowane zarejestrowało 10kWh i nic z tym nie zrobicie. MOżna reklamować nawet u samego Pana Boga

Klasa B jako dawne oznaczenie odpowiada klasie 1 i żadne umawianie sie tego nie zmieni, masz jakie dane pomiarowe pokazujące ze licznik klasy 1 ma maksymalne błędy do 5%?

@asolt a czy inwerter ma klasę pomiarową? Jakąś certyfikację?

Co pokaże to widać nic więcej, wnioski żadne pisze że klepnął 50kWh a na liczniku 30kWh liczy się certyfikat.

W drugą stronę chłop przeczytał że inwerter wyklepał 100kWh, a na liczniku certyfikowanym to tylko 50kWh - pretensja do ZE bo się "pomylił".

Instalacja jest zajebista to certyfikowany licznik się myli.

@asolt a czy inwerter ma klasę pomiarową? Jakąś certyfikację?

Co pokaże to widać nic więcej, wnioski żadne pisze że klepnął 50kWh a na liczniku 30kWh liczy się certyfikat.

W drugą stronę chłop przeczytał że inwerter wyklepał 100kWh, a na liczniku certyfikowanym to tylko 50kWh - pretensja do ZE bo się "pomylił".

Instalacja jest zajebista to certyfikowany licznik się myli.

Nie wiem jaką klase dokladnosci ma "licznik" (układ zliczajacy bo fizycznie inwerter nie ma licznika) inwertera, wiem jaką powinien miec licznik od dystrybutora. Te 5% to mit, wiem co pisze bo swego czasu wykonywałem ekspertyzy liczników które reklamowali odbiorcy, a takze wykonywałem wzorcowania i legalizację liczników. Prawdopodobnie uklady zliczające wyprodukowaną energię w falownikach nie muszą a nawet fizycznie nie mogą byc wzorcowane. Wartosci podawane przez falownik są tylko orientacyjne, nie mające zadnej mocy prawnej przy rozliczeniach. Co do rozbieznosci miedzy odczytem z licznika i falownika pomijając niedokladnosc ukladu zliczajacego falownika to ona zawsze bedzie bo przeciez mamy autokonsumpcję, która dla okreslenia jej wartosci wymaga zastosowania kolejnego ukladu pomiarowego. Byc moze ktos tak ma ale nie słyszałem o takim przypadku.

• 4 weeks później...
Nie obniżą napięcia w ulicy... ograniczniki też nic nie dadzą. Macie podobny problem?

Denerwuje mnie fakt, że wszędzie trąbią o fw, a instalacje w Polsce nie są pod to przygotowane.

Czy przed podpisaniem umowy firma instalacyjna zrobiła Wam jakieś pomiary? Sprawdziła czy proponowana instalacja pv będzie miała szasnę działać poprawnie? Czy takie pomiary robili u Waszych sąsiadów przed montażem ich instalacji?

Sprawdźcie napięcie na poszczególnych fazach po zmroku. Jeśli macie w okolicach 230V to wszystko jest prawie w porządku i problemem są Wasze instalacje pv. Kolejnym krokiem jest sprawdzenie poprawności nastaw w falownikach. Czy przypadkiem jakiś "sprytny inaczej" sąsiad nie ma nastaw powodujących pracę falownika przy wyższych napięciach niż dopuszczalne.

Nie wiem, czy to dobry temat ale ogarnia mnie frustracja. Walczę z Tauronem już od kilku miesięcy. Mam założoną instalację fotowoltaiczną + pompa ciepła. Instalacja w ulicy jest stara i przez to, że ja oraz kilku innych sąsiadów mamy małe, domowe instalacje (nie farmy) napięcie jest za wysokie przez co np. mnie wywala pompę ciepła, a sąsiadom np. indukcję. Sąsiadka do mnie się wykłóca, że przez te nasze instalacje ona, która jej nie ma nie może w słoneczny dzień nic ugotować. Rozumiem ją sami mamy podobny problem z naszą indukcją, jednak obydwoje z żoną jesteśmy na cateringu i nie gotujemy codziennie. Pisałem, dzwoniłem do Tauron i nic. Nie obniżą napięcia w ulicy... ograniczniki też nic nie dadzą. Macie podobny problem?

Denerwuje mnie fakt, że wszędzie trąbią o fw, a instalacje w Polsce nie są pod to przygotowane.

Nie obniżą bo co? były pomiary i jest w normie? jak tak to oczywiście że nie obniżą, wtedy zwiększ przekroje od układu pomiarowego do falownika a jeżeli w/g Ciebie czy też instalatora w złączu na granicy eksploatacji napięcie przekracza normę to skargi i zażądaj pomiarów z monitoringiem tygodniowym

• 5 weeks później...
Mam instalację 10kw. Nawet w słoneczne dni przy bezchmurnym niebie instalacja nie pracuje z mocą 10kw lub zbliżoną. Najwyższa moc jaką zanotowałem to 8 z kawałkiem kw. Dlaczego tak się dzieje?

O którą moc Ci chodzi, czynną, pozorną zainstalowaną, użytkową ??? Oddawaną do sieci czy wytwarzaną przez panele PV ?

Co to znaczy nie pracuje z mocą ? O jakiej mocy piszesz 10 sekundowej, minutowej, 10 minutowej godzinowej ?

Na jaką moc się umawiałeś z firmą, a na jaką umówiłeś sie z chmurami i ze Słońcem :-)

Edytowane przez inwestor