sylwesterwester 18.06.2022 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2022 Kłaniam się. Zwracam się do Was z prośbą o poradę. Posiadam działkę 13a i chce z niej wydzielić działkę 3a pod budowę małego domu. Działka jest na terenie miejskim więc wg tego co wyczytałem można na niej postawić domek, niebawem wystąpi chcę o warunki zabudowy które obowiązują na danym obszarze. Działka po wydzieleniu będzie miała od 15 do 16m szerokości max, długość prawdopodobnie max 20m. Moje pytanie jak to jest z przepisami co do odległości budynku na sąsiednich działek i ich budynków. Proszę mnie poprawić i skorygować jeśli źle piszę i myślę. Odległość od granicy działki dla ściany z oknem jest 4m, bez okna 3m a jeśli działa jest równa i mniejsza 16m to można umiejscowić ścianę bez okien 1,5m od granicy działki. Czy obie przedstawione poniżej wersję podziału mogą się udać? : 1 wersja to odległość z jednej strony z oknem 4m, z drugiej bez okna 3m, co daje przy działce max 15/16m szerokość domu 8/9m. 2 wersja to oddanie 1m ziemi sąsiadowi, skrócenie u siebie działki i granicę postawić 3m od własnego domu. Czy obie wersję są ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.06.2022 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2022 Jeżeli jest miejscowy plan to tam masz określone minimalne powierzchnie działek, jak nie ma planu, to warunki zabudowy to określą. Od tego zacznij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.06.2022 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2022 Małą działke nie spełniajacą warunków z MPZP (o ile jest w nim określona minimalna powierzchnia działek z podziałów np. zabrania się podziałów na działki mniejsze niż.... albo podobnie), możesz wydzielić jeśli będzie na poprawę użytkowania działki sasiedniej = zainteresowany sąsiad. Np. na dojazd lub coś podobnego. Będzie to opisane w decyzji podziałowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 19.06.2022 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2022 To się nie uda... urząd się nie zgodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.06.2022 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2022 Wyobraź sobie na mapie sześć działek, poziomo w dwóch wierszach : A, B, C, w wierszu górnym i poniżej odpowiednio pod każdą D, E, F. Na działkach A, B, C, stoją budynki mieszkalne trzech różnych właścicieli , działki D i F są obce, niezabudowana działka E należy do właściela budynku i działki B. Bez wnikania jak i dlaczego tak się stało25 lat wcześniej (kiedyś trzy budynki były jednej rodziny), jedyny fizyczny dojazd do wszystkich trzech budynków odbywa się przez działke E (do A z lewego skraju, do C z prawej strony). Zbocze i rzeka czyli żadnych szans na inny dojazd, nawet helikopter odpada bo drzewa; chyba że lądowiska na dachach budynków. Strony się umawiają aby problem rozwiązać, geodeta sporządza projekt wstępny: z lewej pod dojazd wycina 120m kw= działka E/1, z prawej pod dojazd wycina 50 m kw. = działka E/2, pozostała część działki bez zmian = E/3. Po dwóch jest tygodniach pozytywne postanowienie z gminy czyli już z górki. Oczywiście, że można było kombinować z drogą konieczną w ilości sztuk 2 lecz po co do sądu jeśli można po dobroci, działając wspólnie i w porozumieniu? Oczywiście że musza się złożyć na koszty prac, ale za darmo nic jak śpiewała I.T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwesterwester 21.06.2022 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 To od czego, kogo, jakiej instytucji czy urzędu powinienem w ogóle zacząć?Na terenie mojej działki są warunki zabudowy, obok mnie mieszka rodzina której aby na potrzeby zachowania odległości 4m działki od ściany z oknem jestem w stanie oddać jeden metr, wszystko po to aby wygospodarować z tej działki którą mam tez minimum 3 ary które są wg prawa dopuszczalne na terenach miejskich jako minimum aby postawić dom. Dom to nie będzie olbrzym rzecz jasna tylko coś na co pozwolą warunki zabudowy. Sęk w tym że co pierwsze, urząd miasta i wydział architektury i wystąpić o warunki zabudowy? No to pozwolą mi wybudować ponieważ teraz działka przed podziałem ma 13 arów i może stać budynek jeden na 500m2. Chodzi mi o to że robiąc działkę 3 arową która nie ma szerokości większej niż 16m prawo mówi że mogę postawić na niej dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 21.06.2022 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 (edytowane) Na odbitce A-4 z mapy syt-wys kupionej w geodezji w starostwie sam rysujesz czerwono częsć działki przeznaczoną do odcięcia, (twoja działka podświetlona na żółto) do tego padanie do gminy ..."wnioskowany podział służy poprawie zagospodarowania działki .....(nr dz. sąsiada) i wskazany autograf sąsiada aby było wiadomo ze działacie wspólnie i w porozumieniu, no że kupi od ciebie to co wydzielisz. Jak zlecisz to geodecie, to będzie lepiej wyglądało i może policzyć dokładnie metry do wydzielenia (do 1 m kw.), aby nie było dyskusji że postanowienie dotyczy innej powierzchni niż wyszło ostatecznie w wyniku pomiaru. Geodeta policzy powierzchnię ze współrzędnych a nie tylko a razy b wzięte graficznie z mapy czyli dokładność dyskusyjna. Kolejno: 1. wstępny projekt podziału do UG, wydadzą postanowienie (powinno byc pozytywne)2.pomiar, operat -> mapa z projektem podziału + podanie do UG 3.prawomocna decyzja do geodezji (teraz można zakopać kamienie graniczne)Koniec roli geodety.4. po dwóch/trzech tygodniach czasie kupujesz wypis i wyrys i do notariusza z jednym egzemplarzem prawomocnej decyzji, umówienie transakcji.5. podpisanie aktu notarialnego z sąsiadem.6. ew. grill Edytowane 21 Czerwca 2022 przez Bertha Kolejno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts