Bart88ek 20.06.2022 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 Mam pytanko do tych którzy mieli doświadczania z firmą wykonująca usługi wymienione w temacie. Po wykonaniu wszystkich tych rzeczy usłyszałem od wykonawcy że uruchomienie nie jest w cenie i muszę za to dodatkowo zapłacić. Jest to dla mnie duże zaskoczenie bo myślałem że z automatu jak ktoś coś mi sprzedaje i montuje to musi to uruchomić. Dlatego też zastanawiam się czy wykonawca próbuje mnie naciągnąć lub po prostu tak to wygląda w tej branży? Ile może kosztować takie "uruchomienie" pieca i odpowietrzanie podlogowki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 20.06.2022 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 Zajrzyj do warunków umowy, ewentualnie treści e-mailii / wiadomości jakie między sobą wymienialiście. Jeśli chodzi o uruchomienie pieca, to do tego brałem kogoś innego - warunki gwarancji. Niemniej elementem poprawnego wykonania jest odpowietrzenie i testy. Jeśli dojdzie "do noży", to można skorzystać z argumentu typu "nie chcesz pan uruchomić, bo skopałeś i chcesz uniknąć odpowiedzialności". Może to jednak kwestia niedogadania albo chęć dodatkowego zysku wykonawcy. Ty znasz okoliczności i warunki na jakich zawierałeś umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart88ek 20.06.2022 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 Ostatecznym uruchomieniem kotła ma się zająć serwisant. Wykonawca chce dodatkowe pieniądze za "uruchomienie" podlogowki czyli z tego co rozumiem odpowietrzenie i zalanie rur woda. Niestety w umowie nie ma nic na ten temat, tak jak pisałem dla mnie było jasne że zawsze się to wykonuje po montażu. Tłumaczy że on sprawdza instalacje powietrzem i wypisuje gwarancję szczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 20.06.2022 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 Tłumaczy że on sprawdza instalacje powietrzem i wypisuje gwarancję szczelności. Na mój "chłopski" rozum, to bzdura na resorach. Szczelność instalacji wod-kan też powietrzem sprawdza? Nie odebrałbym takich prac i nie zapłacił wynagrodzenia. To Ty tu masz lepszą pozycję negocjacyjną. Dlatego nie należy płacić (całości) wynagrodzenia przed zakończeniem prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts