Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasilanie rozdzielacza na piętrze - problem z rurą

vtlv

Recommended Posts

Dzień dobry Wszystkim

Mam problem z rurą zasilającą rozdzielacz podłogówki na piętrze.

Rury do rekuperacji zostały już położone, bezpośrednio na stropie, pierwsza warstwa styropianu 50mm też.

Ale nie ma rury zasilającej rozdzielacz podłogówki na piętrze (powrotu też nie ma).

Źródło ciepła: pompa ciepła 6kW.

Na piętrze będzie 7 obiegów - pex 16mm.

Odległość rozdzielacza od pompy/bufora około 10m.

Rozdzielacz na piętrze i na parterze zasilane osobno (nie wiem jeszcze iloma pompami) - ale nie szeregowo.

Rozdzielacz na piętrze planuję zasilać PP fi 32mm.

Czy rurę PP w izolacji mogę położyć na pierwszej warstwie styropianu i na rurach od rekuperacji? - szczegóły na załączonym rysunku.

Nad i pod rurą, oprócz izolacji piankowej praktycznie prawie nie będzie izolacji.

Styropian EPS 100.

Powstałe szczeliny uzupełnię pianą i w miejscu rur nie będę wbijał spinek do pex 16mm.

Bardzo proszę o ocenę tego pomysłu.

Z góry dziękuję

Tomek

1655799030102.jpg

Dziękuję za odpowiedź.

Tak, rura PP będzie leżała pod kątem na czterech rurach od rekuperacji.

A co z wydłużeniem termicznym - jeżeli rura będzie zapianowana w styropianie?

Będzie odcinek, prawie prosty (prawdopodobnie jedno kolano 45st) o długości około 4m?

Pozdrawiam

Tomek

Rura jest w piance więc minimalny ruch ma, ale żeby kompensować wzdłużnie material należy wykonywać kompensację i punkty stałe trzymające w konkretnych miejscach dane rury a zapewne instalacja nie jest i nie będzie tak wykonana. Więc można powiedzieć że nie ma to większego znaczenia jest cała rura będzie w izolacji i przy tak krótkim odcinku. Chyba że chcesz wykonać instalacje według książki ale nie wiedziałem by się ktoś na to decydował ,mówimy tu o standardowym inwestorze i wykonawcy.