Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Filtr cyklonowy do rekuperatora - czy się da i czy ma to sens

Recommended Posts

Witam,

Sam nie pamiętam czy pytałem.

Rozważam w przyszłości instalację albo filtra kieszeniowego na czerpnię albo zrobienie filtra cyklonowego na czerpni który by zbierał kurz czy śmieci (liście, paprochy, owady) i kumulował je na dnie zbiornika.

Jako że rekuperacja ma rury ok 25cm - 30cm na czerpni czy wyrzutni to owy filtr cyklonowy to dwie zawinięte rury i beczka do kiszenia ogórków podwieszona pod owymi rurami :p

Chwilowo coś takiego mi przychodzi do głowy.

Czy ktoś może wpadł już na taki pomysł?

Z tego co widziałem to tak ale na dużo mniejszych rurach. A ja mam ciągu ok 500-600m3 ze względu na element chłodząco/gdzejący na rekuperacji.

Jeśli są gotowe rozwiązania to prosze o podpowiedź.

Pozdrawiam!

Z tego co mówił mi dystrybutor to mają w standardzie. Jaka sprawność to nie wiem.

Jakie konkretnie rekuperatory mają HEPA w standardzie? Coś mi się zdaje że nie powinieneś słuchać makaronu nawijanego przez sprzedawcę a czytać specyfikacje i deklaracje producenta.

Co do sprawności filtra sam cytujesz linka. Przeczytaj.

• 2 weeks później...
Na 99% nie ma tam HEPA. Np w thessla jest doplata kilka tysięcy za skrzynkę gdzie jest HEPA. W standardzie w centrali to chyba G4 i M5.

Dystrybutor twierdzi, że są 2 miejsca na filtry do czerpni i zaleca by "nie bawić się w hepa" a jedynie założyć filtr wstępny a potem filtr o możliwie najwyższej klasie filtracji. Ewentualnie jeśli zajdzie taka chęć to dołożyć właśnie puszkę na filtry HEPA.

O ile w sezonie ciepłym zwykłe filtry by pewnie wystarczyły to w sezonie zimowym hepa by była mile widziana :p

Ja mam zestaw filtrów przed centralą. G4 plisowany, ale nie gęsto taka harmonijka potem dwa kieszeniowe F9 w przybliżeniu 60x60x60 cm z 8 kieszeniami. Wymiana raz na rok, ale widzę, że i raz na dwa lata by można było to robić. Kiedyś opisałem tu na forum jak to zrobiłem. Za rekuperatorem mierzę PM 2,5 miernik pokazuje 0 PMów. I nie jest uszkodzony bo innym sprawdzam przy nawiewie i też pokazuje 0. Dodam, że po 1,5 roku niewymieniania filtrów zauważyłem pojawiające się PMy no to myślę czas na wymianę i tak zrobiłem. Okazało się że wymiana właściwie nic nie dała. Byłem trochę zaskoczony i pomyślałem, że mam jakiś "przedmuch" od czerpni do rekuperatora. Jednak przy kolejnej co kwartalnej wymianie filtra G4 na kierunku wywiewnym zauważyłem złą pracę wentylatora nawiewu. Okazało się, że łożyska się w nim zacierały i konieczna była ich wymiana. Po wymianie miernik wskazuje 0 PMów a pojawiające się wskazania generowały zacierające się łożyska. Ot taka przygoda mnie spotkała.

• 1 month później...