mickry 23.06.2022 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Witam, chciałem zapytać odnośnie kwesti poprawności szlifowania tynkow cementowo wapiennych. Nie chce szlifować całości domu, ale mam 2 takie miejsca gdzie w mniej lub bardziej widocznym miejscu widać taką "bułę", zauwazyłem to zbyt poźno i są juz suche, tynkarze poprostu tego na mokro dobrze nie przelecieli. Pytanie moje jest takie, czy mogę to szlifowac bez uszkodzenia struktury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.06.2022 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Witam, chciałem zapytać odnośnie kwesti poprawności szlifowania tynkow cementowo wapiennych. Nie chce szlifować całości domu, ale mam 2 takie miejsca gdzie w mniej lub bardziej widocznym miejscu widać taką "bułę", zauwazyłem to zbyt poźno i są juz suche, tynkarze poprostu tego na mokro dobrze nie przelecieli. Pytanie moje jest takie, czy mogę to szlifowac bez uszkodzenia struktury? Jak masz zatarte piaskiem kwarcowym (gładź) to zedrzesz ją i słabo to będzie wyglądało. W takim tynku "szlifuje" się tylko po to, żeby odpadły wystające ziarenka piasku (inaczej wygląda ściana jak papier ścierny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 27.06.2022 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Jak masz zatarte piaskiem kwarcowym (gładź) to zedrzesz ją i słabo to będzie wyglądało. W takim tynku "szlifuje" się tylko po to, żeby odpadły wystające ziarenka piasku (inaczej wygląda ściana jak papier ścierny). po wyschnięciu są takie prawie białe, ale na całości nawet w ościeżnicach więc raczej nie były zacierane piaskiem tylko na mokro więc są i tak gładkie w miarę . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 01.07.2022 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Naprawdę rozważ nałożenie gładzi. Jeżeli tego nie zrobisz to będziesz miał po pewnym czasie problem z zarabianiem ubytków którę niewątpliwie się pojawią po jakimś czasie gdy już będziesz mieszkał w tym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 04.07.2022 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Naprawdę rozważ nałożenie gładzi. Jeżeli tego nie zrobisz to będziesz miał po pewnym czasie problem z zarabianiem ubytków którę niewątpliwie się pojawią po jakimś czasie gdy już będziesz mieszkał w tym domu. o jakich ubytkach mówisz? W domu rodzinnym mam tynki cementowo wapienne i nie widzę z nimi żadnych problemów;) a gładz to dodatkowy podwójny koszt tego co już w tynki poszło.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 04.07.2022 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 o jakich ubytkach mówisz? W domu rodzinnym mam tynki cementowo wapienne i nie widzę z nimi żadnych problemów;) a gładz to dodatkowy podwójny koszt tego co już w tynki poszło.. Zwykłe uszkodzenia, podczas uderzeń np drzwiami mablami, zmiany w isnalacji elektrycznej o dzieciach nie wspominając, wszystkie takie ubytki trzeba zarobić a tynku c-w w c-w nie wetrzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guja 04.07.2022 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Tak jak pisali przedmówcy. Jeśli masz robione ze szlichtą to lepiej nie ruszać. Chyba że masz na raz z worka to można próbować - osobiście szlifowałem sobie styrodurem bo bałem się brać za żyrafę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.07.2022 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 po wyschnięciu są takie prawie białe, ale na całości nawet w ościeżnicach więc raczej nie były zacierane piaskiem tylko na mokro więc są i tak gładkie w miarę . Oczywiście, że na mokro, bo jak inaczej? Ościeżnice Ci tynkowali? Znaczy drzwi wyglądają, jakby były obsadzone w ścianie, bez ościeżnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 04.07.2022 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Tynki CW to takie tynki które nie nadają się do żadnych poprawek po zaschnięciu. Tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksvasma 05.07.2022 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 super temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 05.07.2022 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Tynki CW to takie tynki które nie nadają się do żadnych poprawek po zaschnięciu. Tyle w temacie. nie poprawiam ich, jedynie zdecydowałem się na usunięcie piasku ktory jest na zewnątrz siatką ścierną która bardzo ładnie ściąga piaseczek, nie uzywam do tego pacy bo szybko sie zużywa a robie to ręcznie, jadę ścianę po ścianie, robi sie kladka, a pył i piasek ładnie sie wycierają Oczywiście, że na mokro, bo jak inaczej? Ościeżnice Ci tynkowali? Znaczy drzwi wyglądają, jakby były obsadzone w ścianie, bez ościeżnicy? ościeżnice były zrobione klasycznie z osb i do tego miejsca doszedł tynk;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.07.2022 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 ościeżnice były zrobione klasycznie z osb i do tego miejsca doszedł tynk;) Z MDF, z drewna, stalowe - to znam. Z OSB ktoś robi ościeżnice? Ręcznie, bez pacy to męczarnia - najlepiej paca przegubowa i długi trzonek do niej. Może ze dwa kawałki płótna zużyłem (ale próbowałem też i siatkę, i papier - to faktycznie szybko pada). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 05.07.2022 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Z MDF, z drewna, stalowe - to znam. Z OSB ktoś robi ościeżnice? Ręcznie, bez pacy to męczarnia - najlepiej paca przegubowa i długi trzonek do niej. Może ze dwa kawałki płótna zużyłem (ale próbowałem też i siatkę, i papier - to faktycznie szybko pada). na czas tynkowania, robi się ościeżnice z jakiegoś materiału zeby zakończyć jakoś tynkowany otwór i później się to rozbiera;) Podeślij link do płótna z jakiegoś sklepu jeśli mozesz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 05.07.2022 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 a dobra sory wiem o jakie płótno chodzi... dramat że mna;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guja 07.07.2022 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2022 Z MDF, z drewna, stalowe - to znam. Z OSB ktoś robi ościeżnice? Ręcznie, bez pacy to męczarnia - najlepiej paca przegubowa i długi trzonek do niej. Może ze dwa kawałki płótna zużyłem (ale próbowałem też i siatkę, i papier - to faktycznie szybko pada). Właśnie takiej pacy potrzebuje bo zostały mi sufity do wyczyszczenia a ręką i z drabiny to makabra. O jakim płótnie mówicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 07.07.2022 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2022 Ja lece to siatką ścierną idzie szybciej i efektyczniej, płótno jest spoko ale zeby zdjąć tylko pyłek a nie piasek który głebiej siedzi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SoniaLeo 07.07.2022 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2022 siemka witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts