Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szlifowanie tynków cementowo wapiennych

Recommended Posts

Witam, chciałem zapytać odnośnie kwesti poprawności szlifowania tynkow cementowo wapiennych. Nie chce szlifować całości domu, ale mam 2 takie miejsca gdzie w mniej lub bardziej widocznym miejscu widać taką "bułę", zauwazyłem to zbyt poźno i są juz suche, tynkarze poprostu tego na mokro dobrze nie przelecieli. Pytanie moje jest takie, czy mogę to szlifowac bez uszkodzenia struktury?

Witam, chciałem zapytać odnośnie kwesti poprawności szlifowania tynkow cementowo wapiennych. Nie chce szlifować całości domu, ale mam 2 takie miejsca gdzie w mniej lub bardziej widocznym miejscu widać taką "bułę", zauwazyłem to zbyt poźno i są juz suche, tynkarze poprostu tego na mokro dobrze nie przelecieli. Pytanie moje jest takie, czy mogę to szlifowac bez uszkodzenia struktury?

Jak masz zatarte piaskiem kwarcowym (gładź) to zedrzesz ją i słabo to będzie wyglądało. W takim tynku "szlifuje" się tylko po to, żeby odpadły wystające ziarenka piasku (inaczej wygląda ściana jak papier ścierny).

Jak masz zatarte piaskiem kwarcowym (gładź) to zedrzesz ją i słabo to będzie wyglądało. W takim tynku "szlifuje" się tylko po to, żeby odpadły wystające ziarenka piasku (inaczej wygląda ściana jak papier ścierny).

po wyschnięciu są takie prawie białe, ale na całości nawet w ościeżnicach więc raczej nie były zacierane piaskiem tylko na mokro więc są i tak gładkie w miarę .

• Like 1

Naprawdę rozważ nałożenie gładzi. Jeżeli tego nie zrobisz to będziesz miał po pewnym czasie problem z zarabianiem ubytków którę niewątpliwie się pojawią po jakimś czasie gdy już będziesz mieszkał w tym domu.

o jakich ubytkach mówisz? W domu rodzinnym mam tynki cementowo wapienne i nie widzę z nimi żadnych problemów;) a gładz to dodatkowy podwójny koszt tego co już w tynki poszło..

o jakich ubytkach mówisz? W domu rodzinnym mam tynki cementowo wapienne i nie widzę z nimi żadnych problemów;) a gładz to dodatkowy podwójny koszt tego co już w tynki poszło..

Zwykłe uszkodzenia, podczas uderzeń np drzwiami mablami, zmiany w isnalacji elektrycznej o dzieciach nie wspominając, wszystkie takie ubytki trzeba zarobić a tynku c-w w c-w nie wetrzesz.

po wyschnięciu są takie prawie białe, ale na całości nawet w ościeżnicach więc raczej nie były zacierane piaskiem tylko na mokro więc są i tak gładkie w miarę .

Oczywiście, że na mokro, bo jak inaczej? Ościeżnice Ci tynkowali? Znaczy drzwi wyglądają, jakby były obsadzone w ścianie, bez ościeżnicy?

Tynki CW to takie tynki które nie nadają się do żadnych poprawek po zaschnięciu. Tyle w temacie.

nie poprawiam ich, jedynie zdecydowałem się na usunięcie piasku ktory jest na zewnątrz siatką ścierną która bardzo ładnie ściąga piaseczek, nie uzywam do tego pacy bo szybko sie zużywa a robie to ręcznie, jadę ścianę po ścianie, robi sie kladka, a pył i piasek ładnie sie wycierają;)

Oczywiście, że na mokro, bo jak inaczej? Ościeżnice Ci tynkowali? Znaczy drzwi wyglądają, jakby były obsadzone w ścianie, bez ościeżnicy?

ościeżnice były zrobione klasycznie z osb i do tego miejsca doszedł tynk;)

ościeżnice były zrobione klasycznie z osb i do tego miejsca doszedł tynk;)

Z MDF, z drewna, stalowe - to znam. Z OSB ktoś robi ościeżnice?

Ręcznie, bez pacy to męczarnia - najlepiej paca przegubowa i długi trzonek do niej. Może ze dwa kawałki płótna zużyłem (ale próbowałem też i siatkę, i papier - to faktycznie szybko pada).

Ręcznie, bez pacy to męczarnia - najlepiej paca przegubowa i długi trzonek do niej. Może ze dwa kawałki płótna zużyłem (ale próbowałem też i siatkę, i papier - to faktycznie szybko pada).

na czas tynkowania, robi się ościeżnice z jakiegoś materiału zeby zakończyć jakoś tynkowany otwór i później się to rozbiera;)

Podeślij link do płótna z jakiegoś sklepu jeśli mozesz;)

Właśnie takiej pacy potrzebuje bo zostały mi sufity do wyczyszczenia a ręką i z drabiny to makabra. O jakim płótnie mówicie ?