Szkalownik 24.06.2022 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2022 Witam, Tydzień temu dekarz sciagną mi eternit (wymiana na blache trapezówke) poukładany na paletach i zabezpieczony w folie. Niestety nie wystawił mi żadnego śwista itd Czy w takiej sytacji mogę składac pismo do gminy o samą utylizację , wywóz eternitu ? Wszędzie w internecie pisze, że eternit powinna ściagnąć wykwalifikowana ekipa, powinna wystawić świstek , że trzeba zgłaszać do inspektora budowlanego itd Czy już tylko zostaje mi wywóz tego świństwa prywatnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.06.2022 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Należało to załatwiać (zgłosić do gminy) wcześniej, przed remontem. Rozmawiaj w gminie, bo praktycznie zawsze jest eternit zdjęty i czeka na ekipę do wywózki. Ekipa przyjedzie za miesiąc, dwa lub zimą . Byłeś odnotowany w kartotece gminnej jako kandydat do wymiany i utylizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkalownik 27.06.2022 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Byłeś odnotowany w kartotece gminnej jako kandydat do wymiany i utylizacji? Szczeże nie mam pojęcia, 2 lata temu wprowadzilismy się z żoną do domu po jej rodzicach. Dom stał nieużywany z 15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 27.06.2022 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Gdy gmina przystępowała do programu utylizacji azbestu, to chodziła komisja z gminy i wpisywali na listę do wywiezienia w danym roku. Idealne zgranie - zdjecie przez ekipę w kombinezonach & maskach, wywózka i nowy dach jest nierealne, chyba że to jakaś pokazówka dla oficjeli. Nigdy nie widziałem takiego wykonania, to tylko w książkach i może na szkoleniu. Praktycznie ściąga eternit ekipa remontująca dach, dobrze jak odłoży na bok i owinie folią lub sam owiniesz tyle co się uda, więc może czekać. Robią to latem, jest gorąco, więc środki ochrony osobistej "tylko przeszkadzają". Lepiej niech zdjete elementy czekają niż zakopać je na polu po drugiej stronie ulicy - to często spotykane zachowanie ludu między Odrą a Bugiem. Nowy dach nie poczeka, bo zawsze gdy robisz coś większego z dachem, to przyjdą opady i żadne plandeki nie pomogą w 100%, ekipa ma teraz okienko itd. Takie jest życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts