Marcin819 26.06.2022 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Witam Remontuję bardzo stary dom. Cała instalacja elektryczna to obecnie licznik i 1 gniazdko.Chcę wykonać uziom w celach przeciwporażeniowych. Budynek stoi na fundamencie kamiennym. Podczas czyszczenia wszystkie podłogi zostały wywalone aż do gruntu. Tak się składa, że kiedy przygotowywałem grunt pod wylewkę chudziaka,wykonałem z ocynkowanego ceownika prowadnice do poziomowania betonu, zostały one delikatnie przykryte wylewką, więc mam w betonie na gruncie zatopione ok. 60 metrów bieżących ceownika. Myślicie, że jest dobrym pomysłem aby wykorzystać go jako rodzaj uziomu fundamentowego? Chciałbym to wszystko połączyć przewodami i wypuścić na zewnątrz gdzie dodatkowo mógłbym wykonać uziom otokowy. Oczywiście na koniec zlecę pomiary. Druga sprawa jaka zaprząta mi głowę - jak ma się uziemianie fundamentów do pozostałych elementów domu ? Wiadome jest że cały budynek izoluje się przeciwwilgociowo od fundamentów, taka izolacja jest przeważnie też dobrym izolatorem elektrycznym. U mnie dodatkowo została wykonana podcinka a więc mam 2mm pcv między ścianami a fundamentem. Dodatkowo cała podłoga będzie leżeć na styropianie. Wiem że to trochę "inna" elektryka ale czy super uziemiony fundament odizolowany od reszty domu spełnia swoją funkcję ?? Pozdrawiam i dzięki za każdą podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.06.2022 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Pomocne hasło - ekwipotencjalizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.06.2022 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Hasło fajne ale nawet nie każdy elektryk z nim sobie radzi.Marcin, te ceowniki to jaki przekrój mają. Jeszcze jedno pytanie czy budynek będzie miał instalację odgromową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin819 26.06.2022 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Instalacji odgromowej nie będzie. Mój dom jest najmniejszy (i najniższy) z otaczających, są też tuż obok wysokie drzewa. Ceowniki mają około 30-40mm2 przekroju. Wiem że w przypadku instalacji odgromowej przekrój ma duże znaczenie, ale przy przeciwporażeniowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.06.2022 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Instalacji odgromowej nie będzie. Mój dom jest najmniejszy (i najniższy) z otaczających, są też tuż obok wysokie drzewa. Ceowniki mają około 30-40mm2 przekroju. Wiem że w przypadku instalacji odgromowej przekrój ma duże znaczenie, ale przy przeciwporażeniowej ? Przekroje, nawet nie połowa normatywnych na uziom, oczywiście warto je połączyć z uziomem sztucznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts