Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziom - kilka pytań

Recommended Posts

Witam

Remontuję bardzo stary dom. Cała instalacja elektryczna to obecnie licznik i 1 gniazdko.

Chcę wykonać uziom w celach przeciwporażeniowych.

Budynek stoi na fundamencie kamiennym. Podczas czyszczenia wszystkie podłogi zostały wywalone aż do gruntu. Tak się składa, że kiedy przygotowywałem grunt pod wylewkę chudziaka,wykonałem z ocynkowanego ceownika prowadnice do poziomowania betonu, zostały one delikatnie przykryte wylewką, więc mam w betonie na gruncie zatopione ok. 60 metrów bieżących ceownika. Myślicie, że jest dobrym pomysłem aby wykorzystać go jako rodzaj uziomu fundamentowego? Chciałbym to wszystko połączyć przewodami i wypuścić na zewnątrz gdzie dodatkowo mógłbym wykonać uziom otokowy.

Oczywiście na koniec zlecę pomiary.

Druga sprawa jaka zaprząta mi głowę - jak ma się uziemianie fundamentów do pozostałych elementów domu ? Wiadome jest że cały budynek izoluje się przeciwwilgociowo od fundamentów, taka izolacja jest przeważnie też dobrym izolatorem elektrycznym. U mnie dodatkowo została wykonana podcinka a więc mam 2mm pcv między ścianami a fundamentem. Dodatkowo cała podłoga będzie leżeć na styropianie. Wiem że to trochę "inna" elektryka ale czy super uziemiony fundament odizolowany od reszty domu spełnia swoją funkcję ??

Pozdrawiam i dzięki za każdą podpowiedź.

Instalacji odgromowej nie będzie. Mój dom jest najmniejszy (i najniższy) z otaczających, są też tuż obok wysokie drzewa.

Ceowniki mają około 30-40mm2 przekroju. Wiem że w przypadku instalacji odgromowej przekrój ma duże znaczenie, ale przy przeciwporażeniowej ?

Przekroje, nawet nie połowa normatywnych na uziom, oczywiście warto je połączyć z uziomem sztucznym.