Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie minimalne długości kanałów czerpni i wyrzutni ?

Recommended Posts

Cześć,

potrzebuję przenieść rekuperator - mam obecnie opcję dać w samym rogu na poddaszu.

Czy skrócenie kanałów - czerpni i wyrzutni - wpłynie pozytywnie czy raczej tego nie robić ?

Gdzieś czytałem ,że im krótsze kanały czerpni i wyrzutni tym lepiej - gdzieś indziej aby tego nie robić - sam nie wiem gdzie leży prawda.

Mam możliwość skrócenia kanałów do około : 1,5 m - czerpnia 0,5m - 1 m - wyrzutnia.

Co poradzicie ? Czy ten wyrzutni nie za krótki ?

Rekuperacja do 150m3 / h

Nie widzę problemu w normalnym działaniu. Mam podobnie wyrzutnię. Jedyne ryzyko gdy nie będzie prądu, krótka droga żeby przymrozic wymiennik.

dzięki :)

tylko ja mogę zrobić ... dłuższą. Stąd sie zastanawiam co lepsze :)

Bo gdzies czytałem ,że czym krócej tym lepiej.

A może jakas klapa zwrotna przed wyrzutnią - ma to sens ? - własnie w razie braku prądu - wtedy by się samo przymknęło w razie braku ruchu powietrza - fakt nie zaizoluje to - ale powietrze nie popłynie płynnie.

dzięki :) planuje na zimę "wsadzić" jakaś nagrzewnicę kanałową - jednak mój reku ( luna 200 ) to "prostak"

Sezon temu mi jednak się "zamroziła" jak były te -20 :)

a co sądzisz o przekrojach tych kanałów ? ( do czerpni i wyrzutni )

Luna 200 ma króćce fi150 tylko - i głowię się ,czy zostawić tak aż do czerpni ( na fi150 ) - czy też powiększyć fi do fi200 ?

Tylko redukować przy czerpni / wyrzutni czy już może przy reku ? z fi150 na fi200