Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studzienka rewizyjna kanalizacji sanitarnej na zakręcie instalacji

tomkowz

Recommended Posts

Dzień dobry! Mam w projekcie kanalizację sanitarną podzieloną na dwie części: 7 metrów, zakręt 75 stopni, 15 metrów. W projekcie na zakręcie zaznaczona jest studzienka rewizyjna 315. W internecie i hurtowniach mają dostępne tylko proste przelotowe lub takie zbierające z 3 przyłączy. Czy będzie dobrze jeśli wstawię studzienkę przelotową prostą na pierwszym odcinku przed zakrętem, a za studzienką wstawię kolano 45 i 30 stopni? Wydaje mi się, że w razie problemów z kanalizacją widziałbym wtedy że z domu dobrze spływają ścieki i nie musiałbym się zastanawiać czy to na przykład na tym zakręcie jest problem, bo byłby on za studzienką rewizyjną w drodze do studzienki właściwej. Pozdrawiam!

Dzień dobry! Mam w projekcie kanalizację sanitarną podzieloną na dwie części: 7 metrów, zakręt 75 stopni, 15 metrów. W projekcie na zakręcie zaznaczona jest studzienka rewizyjna 315. W internecie i hurtowniach mają dostępne tylko proste przelotowe lub takie zbierające z 3 przyłączy. Czy będzie dobrze jeśli wstawię studzienkę przelotową prostą na pierwszym odcinku przed zakrętem, a za studzienką wstawię kolano 45 i 30 stopni? Wydaje mi się, że w razie problemów z kanalizacją widziałbym wtedy że z domu dobrze spływają ścieki i nie musiałbym się zastanawiać czy to na przykład na tym zakręcie jest problem, bo byłby on za studzienką rewizyjną w drodze do studzienki właściwej. Pozdrawiam!

wlasnie z miesiac temu tez taki uklad robilem. Tyle ze mialem zakret ledwo 30 stopni. Zrobilem tak jak chcesz, czyli z kolanem za kineta "na wprost" przelotowa. W Twoim przypadku bym na pewno robil na tej zbiorczej, bo 75stopni to juz sporo, wiec lepiej czesc z tego kąta juz miec w kinecie, na chlopski rozum wtedy jakby co latwiej bedzie "rewidowac" te rury. Tak mi tez mowil znajomy hydraulik z duuzym stazem.

Wymysliles juz czym pokryjesz ta studzienke? ja wzialem (tez w Szczecinie) zeliwny wlaz z teleskopem firmy N, ale jakis badziew to jest - juz po tygodniu byl czerwony od rdzy i peklo laczenie teleskopu z wlazem. Nie wiem czy cos sie z takim zeliwem jeszcze robi (maluje itp), ale jak patrze na takie wlazy/wpusty miejskie Wavina na mojej ulicy to sa ledwo troche przyrdzewiale (tylko że Wavin nie ma włazów fi315). Niestety mam tej samej firmy wpust dla deszczowki na dole schodow zewnetrznych do piwnicy i tam to bedzie klulo w oczy.

Edytowane przez gryziciel

Dzięki za komentarze! Może rzeczywiście wezmę tą zbiorczą i kolanem wyjdę mniejszym już za nią dla świętego spokoju.

Będę brał studzienkę z taką zwykłą pokrywą z PP. Podobną pokrywę mam przy studzience wody i jest okej. Nikt po tym jeździł nie będzie, ponieważ studzienka będzie na uboczu, więc nie widzę sensu inwestować w żeliwo czy inne ciężkie materiały. Taka studzienka 300 zł na allegro, nawet chyba nie będę pytał lokalnie ile kosztuje.

Wstawiasz zbierającą, wlot do bocznego i masz zakręt. Pozostałe dwa wloty korkujesz.

Znalazłem Twój post, gdzie piszesz, że można zrobić kolanko 45 stopni, kineta przelotowa prosta i następne kolano takie jak potrzeba. I chyba tak właśnie ostatecznie zrobię. Ma to dla mnie sens, a sama studzienka jest wtedy na zakręcie zgodnie z projektem.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?348972-Kanalizacja-zakr%C4%99t-90-stopni-jak-rozwi%C4%85za%C4%87&p=7693604&viewfull=1#post7693604