Winczu 28.06.2022 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Witajcie. Mam dość ciężki orzech do zgryzienia i kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Mam ofertę kupna fajnego domu w dość atrakcyjnej cenie, ale jest jeden problem, mianowicie brak instalacji C.O (wszystko zostało zdemontowane lata temu, kiedy mieszkający się wyprowadzili). Z racji, że do wymiany w najbliższych latach będzie dach (eternit) to chciałem na tą chwilę założyć piec 3/4 klasy na węgiel bądź ekogroszek, ponieważ klasa 5 wiąże się już z stosowaniem wkładu kominowego, a często też z remontem starego komina, czego chciałbym póki co uniknąć. Ponadto za parę lat będę chciał na ten już nowy dach wrzucić fotowoltaikę, no ale póki co szukam szybkiego i sprawnego rozwiązania. Jak doskonale wiemy - do 30 czerwca jest ten cały spis piecy i co w przypadku kiedy ja taki dom zakupię i wstawię sobie piec starszego typu? Nie wiem czy poprzednia właścicielka zgłaszała fakt, że pieca tam nie ma (zakładam, że tak) Przeszukałem wiele tematów, niestety odpowiedzi na to nie znalazłem. 5 klasa pieca to kosztowna inwestycja, zwłaszcza kiedy mam w planach inne źródło ogrzewania, także nie chcę pieniędzy wyrzucać wręcz w błoto i robić kilka razy jedną robotę. Macie na to jakiś sposób? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 28.06.2022 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Zobacz sobie na uchwały antysmogowe w swoim województwie. Jeżeli to świętokrzyskie to jak dobrze pamiętam od 1 stycznia 2024 roku będzie zakaz stosowania kotłów 3/4 klasy, a od 2026 tylko i wyłącznie ekoprojektowe będzie można stosować. Także raczej od razu trzeba nastawić się na "lepszy" kocioł, aby co roku nie inwestować w coś nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 28.06.2022 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 (edytowane) O tak w przódy antysmogowa a dali :Z tym wkładem to nie przesadzaj choć jest faktem, że niektórym kondensat kominy załatwił ale to tylko dla tego, że mieli to głęboko w 3D co się im w kominie dzieje. Najlepiej jak byś temat o tym założył, to chłopacy powiedzą Ci albo nie - jak jest z tym u nich, bo jak komin jest suchy, to wkład do niczego potrzebny mu nie jest. Nad sąsiadką się zastanawiasz – zagadaj z nią o tym a jak nie, to jak właścicielem domu zostaniesz, będziesz mógł to sprawdzić a i tak na Tobie będzie ciążył obowiązek zgłoszenia tego w ciągu 14 dni od uruchomienia instalacji grzewczej. O PV piszesz i czymś tanim tymczasowo, to może bufor (ale taki by grzałki w przyszłości w niego władować) i może do tego kominek z płaszczem lub jakiś zasypowy ale w 5 klasie – później np. zasypowego odsprzedasz lub wywalisz a bufor zostanie jak raz pod PV – tylko co po PV jesienią i zimą. Nad czym docelowo do ogrzewania się zastanawiasz, bo jak by co to bufor też jak raz by był do PC tylko z tym jak tu o tym mundroki gadają, że pod PC, to musi być koniecznie ogrzewanie podłogowe choć ja mam na ten temat zdanie odrębne. Edytowane 28 Czerwca 2022 przez samsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Winczu 29.06.2022 05:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 Myślałem nad podłączeniem czegoś z 3/4 klasy z dodatkowym rusztem, a z czasem dopiero tego wymianę (jeżeli zajdzie konieczność bo czasy mamy niepewne) Kominek odpada, gdyż dom jest podpiwniczony i ma gotowe miejsce na piec. Jest wręcz przygotowany pod kotłownię. Rurki i grzejniki zdemontowane zostały lata temu, także do zrobienia mam całą instalację. Komin wygląda na suchy, w stanie dobrym. Biorę też pod uwagę zwykły piec węglowy, ale już 5 klasy. PV dopiero za kilka lat, po wymianie poszycia dachowego. W temacie buforu jeszcze nie siedziałem. https://iv.pl/images/aba4e08df03ad5268177ab20825f8461.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 29.06.2022 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 Taka mała rada . zrób sobie podłogówkę i zrezygnuj z jakichkolwiek kaloryferów koszt podobny a komfort o możliwości nieporównywalne na korzyść podłogówki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redox7 29.06.2022 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 Piecami sie tragicznie ogrzewa, dlugo się to rozgrzewa a rano i tak będziesz mial zimno. Zamontuj lepiej jakiś dobry kocioł i ogrzewanie wodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Winczu 29.06.2022 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 Taka mała rada . zrób sobie podłogówkę i zrezygnuj z jakichkolwiek kaloryferów koszt podobny a komfort o możliwości nieporównywalne na korzyść podłogówki . Jak najbardziej masz rację i ma to sens. Sęk w tym, że nie chcę pruć płytek ani paneli, gdyż dom jest w stanie "do wejścia" i wystarczy dokończyć elektrykę na piętrze i zrobić instalację C.O, a na pierwszy poważniejszy remont chcę wziąć dach... Niestety póki co ograniczają mnie koszty stąd zapytanie na forum czy piec jeszcze mniejszej klasy niż 5, a bardziej jego montaż jest jeszcze w tym przypadku legalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 29.06.2022 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 (edytowane) Z góry światło do komina opuszczałeś a z dołu świeciłeś na lusterko, by zobaczyć jak to w środku wygląda, bo z wierzchu w tym fragmencie wygląda fatalnie a do góry – może on być taki, że zaprawy ledwo co zostało i są takie szczeliny oraz szpary, że cegły wyciągać z tego komina można. Czego nie pojmujesz w tym by zajrzeć do antysmogowej dla swojego regionu – jeśli jest w niej, że mogą pracować z 3 i 4 klasą to instalować możesz, tylko na rocznik tego popatrz byś durszlaka jakiego nie kupił a skoro instalacji nie masz i nie wiesz jeszcze jak z tym ma być , to co tu gadać o kotle. Już nie ma kotłów zasypowych w 5 klasie bez bufora. No i jeszcze do tego paliwo a teraz i w przyszłości raczej jak problem jest, to dalej będzie. Ten budynek ma ocieplenie jakie – tak orientacyjnie skorzystaj z tego : https://czysteogrzewanie.pl/2013/07/czym-i-za-ile-ogrzewac-sprawdz-na-cieplowlasciwie-pl/. i wklej linka z obliczeniami tego.@goguś kiedyś wspominał o czymś takim https://www.youtube.com/watch?v=KvSd_fU33Dg Edytowane 29 Czerwca 2022 przez samsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts